Teplé předkrmy

Selská omeleta

Suroviny: 3 vejce, 20 g másla, 30 ml mléka, 50 g brambor, 25 g hub nebo 15 g uvařené mrkve, 15 g hrachu (nejlépe konzervovaného), 4 g petržele, 2 g soli.

Oloupané, umyté a nadrobno nakrájené brambory upečeme. Houby nakrájené na kousky lehce podusíme zároveň s hrachem a tukem. Později přidáme vejce smíchané s mlékem, solí a nadrobno nakrájenou petrželí. Usmažíme na jedné straně a potom na druhé. Hotovou omeletu položíme na teplý talíř a dále již neohříváme.

Houbový nákyp

Suroviny: 100 g hub, 10 g kaškavalu (balkánského sýra), 10 g mouky, 25 g másla, 1 vejce, 80 ml mléka, 0,1 g černého pepře, 1,5 g soli.

Umyté a nadrobno nakrájené houby podusíme z části v tuku a ve vodě. Ze zbylého tuku, mouky a mléka uděláme omáčku tak, že nejprve připravíme zásmažku zlatavé barvy, přidáme do ní mléko a povaříme. Potom přidáme žloutky, podušené houby, zbytek tuku a sníh z bílků. Lehce promícháme vařečkou. Směs vložíme do mísy na pečení, předtím namazanou tukem a posypanou moukou. Směs musí být v pečící míse maximálně do 2/3 výšky. Posypeme strouhaným kaškavalem (balkánským sýrem) a kousky másla. Pečeme při 180 až 200°C cca 20 až 30 minut.

Teplý předkrm z palačinek

Suroviny: 250 g mouky, 400 ml mléka, 2,5 vejce, 2 g soli, náplň (200 g tykviček, 20 ml mléka, 1/2 vejce), mléčno-vaječná náplň (140 ml mléka a 1 vejce).

Očištěné, umyté a nakrájené tykvičky posolíme a podusíme na másle. Rozmixujeme a smícháme s vejci a mletým pepřem. Upečeme palačinky. Palačinku položíme na malý plech se stejným poloměrem, kde položíme postupně všechny palačinky a každou poklademe směsí z tykviček. Palačinky propícháme na 5 až 6 místech vidličkou a zalijeme směsí ze dvou vajec a mléka. Zapečeme při 250°C.

Zelená fazolka s mléčnou omáčkou

Suroviny: 1 kg zelené fazolky, 40 g mouky, 500 g mléka, 2 vejce, 100 ml oleje, 2 čajové lžičky hořčice, ocet, mletý pepř a sůl na ochucení.

Mouku smícháme se studeným mlékem a vaříme za nepřetržitého míchání do uvaření. Vejce zamícháme a pomalým pramínkem vlíváme do horké omáčky. Přidáme olej, černý pepř, ocet a sůl. A znovu za nepřetržitého míchání uvedeme do varu. Poté vypneme oheň, přidáme hořčici a promícháme. Očištěnou, umytou a po délce nakrájenou fazolku vložíme do osolené horké vody a vaříme do plného změknutí. Scedíme a zalijeme hotovou omáčkou. Podáváme po 150 g na porci jako teplý předkrm nebo můžeme podávat jako hotové jídlo.

Pobřeží u Kitenu.
Pobřeží u Kitenu. Foto Jan Dvořák

Kopřivy s vejci

Suroviny pro jednu porci: 200 g kopřiv, 20 g mouky, 20 g oleje, 3 g česneku, 2 g soli, 2 ml octu, saturejka, 1 vejce, 20 g ořechů.

Očištěné a opláchnuté kopřivy spaříme v horké, osolené vodě a vaříme 15 minut. Kopřivy nožem nasekáme nebo rozmixujeme. Do horkého tuku vysypeme mouku a zapražíme do růžova. Přidáme nasekané kopřivy a rozředíme vývarem z uvařených kopřiv. Ochutíme saturejkou, česnekem, octem a vaříme 10 minut. Porce položíme na talíř, posypeme ořechy a dokola ozdobíme nakrájeným vejcem, posoleným a posypaným červenou paprikou a mletým pepřem.

Špagety s mletým masem

Suroviny pro jednu porci: 50 g špaget, 15 g másla, 20 g rajského protlaku, 10 g balkánského sýra, 80 g mletého masa, sůl, pepř na dochucení, 50 g rajské omáčky (150 g rajčat a 10 g másla).

Omáčku připravíme následovně. Do horkého másla vysypeme nastrouhaná čerstvá rajčata. Vaříme do té doby, až nám vznikne hustá omáčka. Špagety vložíme do horké posolené vody v poměru 1:6, vaříme 15 minut. Přecedíme a prolijeme studenou vodou. Do horkého tuku vložíme mleté maso a nepřetržitě mícháme. Přidáme teplý rajský protlak a zahříváme. Posypeme solí (pokud není maso posolené) a opepříme. Vsypeme na hotové špagety a posypeme nastrouhaným sýrem.

Makaróny se sýrem nebo balkánským sýrem

Suroviny pro jednu porci: 50 g makarónů, 20 g tvrdého sýra nebo balkánského sýra, 20 g másla, 2 g soli.

Makaróny uvaříme v horké osolené vodě v poměru 1:6. Scedíme a opláchneme studenou vodou, ale makaróny musí zůstat teplé. Zalijeme horkým máslem a posypeme nastrouhaným sýrem.

Špagety se šunkou, salámem nebo párkem

Suroviny pro jednu porci: 50 g špaget, 15 g másla nebo oleje, 60 g šunky (salámu, párků), 10 g balkánského sýra, 50 g rajské omáčky.

Šunku (salám nebo párky) nakrájíme na kousky a lehce osmažíme na tuku. Omáčku připravíme následovně: Do horkého másla vysypeme nastrouhaná čerstvá rajčata. Vaříme do té doby, až nám vznikne hustá omáčka. Do ní vložíme šunku a vaříme pět minut. Špagety vložíme do horké osolené vody v poměru 1:6 a vaříme 15 minut. Přecedíme a prolijeme studenou vodou. Na talíř položíme špagety, polijeme omáčkou a posypeme strouhaným sýrem.

Solenky

Suroviny: 100 ml oleje, 4 vejce, 1 čajová lžička soli, 250 ml mléka, 200 g mouky.

Do nádoby s oblým dnem vložíme vejce, olej, mléko a sůl. Rozmícháme a přisypáváme mouku za stálého míchání. Můžeme přimíchat i nastrouhaný sýr. Položíme na plech, potřeme a pečeme v mírně teplé troubě.

Slanina s pórkem

Suroviny: 200 g slaniny, 1 kg pórku, 1 lžička sladké papriky, 1/2 citrónu, sůl.

Slaninu nakrájíme na plátky a osmažíme dozlatova. Vyjmeme a osolíme. V tuku a ve vodě podusíme nadrobno nakrájený pórek, poté jej posypeme sladkou paprikou a soli. Pórek podáváme na talíři navršený s plátky slaniny vloženými do pórku a pokapané citrónovou šťávou. Doporučujeme podávat s chlebem.