Nezařazené recepty

Ljutenica (1. způsob)

Suroviny: 1,5 kg paprik, 100 g pórku, 300 g rajčat, 30 ml oleje, sůl, ocet.

Pórek na jemno nasekáme, rajčata nakrájíme, papriky upečeme, oloupeme a nadrobno nakrájíme. Vše rozmixujeme. Do směsi přidáme olej, ocet, sůl a necháme uležet několik hodin.

Ljutenica (2. způsob)

Suroviny: 20 ks malých pálivých paprik, 1 hlava česneku, 1 polévková lžíce cukru, 2 cibule, 250 g rajčat, 800 g okurek, 1 polévková lžíce octu, 5 polévkových lžic oleje, 1 polévková lžíce soli, zelená petržel.

Papriky upečeme, oloupeme, očistíme od semen, naplníme směsí s česnekem, nadrobno nakrájenou petrželí, cukrem, solí a naplníme do sklenice. Zalijeme octem, olejem a necháme odstát 2 až 3 dny. Položíme na jídlo a ze strany talířku položíme na kolečka nakrájenou cibuli, okurky, rajčata, osolíme a postříkáme olejem.

Kečup z pálivé papriky

Suroviny: 9 kg rajčat, 1 rovná polévková lžíce saturejky, 10 ml citrónové šťávy, 1 rovná čajová lžička skořice, 250 ml octu, 500 g cukru, 5 rovných polévkových lžic soli, 1 rovná čajová lžička kmínu, 5 g pepře, 5 až 6 polévkových lžic oleje, 1 až 2 pálivé papriky.

Vaří se jako klasický kečup, kyselinku přidáváme 5 minut před koncem vaření. Sterilizujeme 20 minut.

Česnekový dresing s ořechy

Suroviny: 100 g česneku, 50 g ořechů, 300 g oleje, 20 g octu, 5 g soli.

Očištěný a omytý česnek rozlisujeme, smícháme se solí. Přidáme namleté ořechy. Do této směsi za nepřetržitého míchání tenkým proužkem vlijeme olej. Jakmile získáme hustou krémovou směs, míchání ukončíme a dochutíme octem. Vhodné do salátů se zeleninou, k vařeným rybám atd.

Někde v Bulharsku.
Někde v Bulharsku. Foto Jan Dvořák

Kačamak (1.způsob)

Suroviny: 1 kg mouky kukuřičné, 3 l vody, špetka soli, 600 g kaškavalu nebo balkánského sýra (nadrobeného), 200 g másla, 100 g slaniny.

Do horké vody nasypeme sůl a mouku, uprostřed vytvoříme důlek, přes který prochází pára z vody. Takto necháme vařit 1,5 hodiny, nádobu sejmeme z ohně a vše rozmícháme, až se těsto začne odlepovat z nádoby. Vsypeme jej do široké nádoby, vytvoříme v rovnoměrnou vrstvu, posypeme nastrouhaným sýrem a pomastíme olejem. Nahoru posypeme nakrájenými kousky opečené slaniny.

Kačamak (2.způsob)

Suroviny: 1 kg mouky kukuřičné, 3 l vody, špetka soli, 600 g kaškavalu nebo balkánského sýra (nadrobeného), 200 g másla, 100 g slaniny.

Mouku postupně vmícháváme do horké vody za neustálého míchání, poté vaříme hodinu, kačamak vysypeme na čistý stůl a okrájíme kraje, položíme na talíř a posypeme nastrouhaným sýrem, potřeme olejem a poklademe slaninou.

Strakatá kaše

Suroviny: 200 g slaniny, 1 kg kopřiv, 100 g kukuřičné mouky, sůl.

Slaninu nakrájíme na drobné kousky, osmažíme na tuku do zčervenání. Přisypeme část mouky, rozmícháme a následně vmícháme umyté a na nadrobno nakrájené kopřivy. Dusíme do změknutí, osolíme, zalijeme horkou vodou. Několik minut povaříme a přisypeme zbytek mouky. Rozmícháme v malém množství studené vody. Kaši necháme vařit ještě 5 minut a můžeme podávat.