Přílohy

Bramborové nočky

Suroviny: 800 g brambor, 50 g mouky, 60 g cibule, 200 ml oleje, jeden bílek, 50 g citrónové šťávy, 12 g soli.

Oloupané a umyté brambory nastrouháme nahrubo. Do nich přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, mouku, sůl, citrónovou šťávu a sníh z bílku. Všechno dobře a lehce promícháme. S pomocí dvou polévkových lžic vytvoříme malé nočky a smažíme v horkém tuku. Upečené nočky položíme na síto nebo cedník a necháme okapat tuk. Pečeme před podáváním a podáváme k minutkám, steakům a biftekům.

Příloha ze zapečené kaše

Suroviny: 750 g brambor, 80 g másla, 80 ml mléka, 3 žloutky, 5 g soli.

Z uvařených brambor vytvoříme kaši, do které vmícháme žloutky. Rozmícháme, vložíme do pečící mísy a lehce zapečeme. Lžící vykrajujeme kuličky.

Příloha z brambor a majonézy

Suroviny: 500 g brambor, 60 g cibule, 100 g majonézy, 10 g petrželové natě, 0,6 g černého pepře, 6 g soli.

Umyté brambory vložíme do studené vody se špetkou soli a vaříme. Teplé oloupeme a studené krájíme na malé kousky. Cibuli nakrájíme na plátky nebo nadrobno, přidáme mletý pepř, nadrobno nakrájenou petrželovou nať a smícháme s bramborami a majonézou. Všechno dobře promícháme a dochutíme solí. Použijeme jako přílohu k pečené nebo vařené rybě.

Příloha z brambor

Suroviny: 500 g brambor, 30 g másla, 80 g cibule, 15 g petržele, 3 g soli.

Umyté brambory vložíme do hrnce se studenou vodou se špetkou soli a uvaříme. Teplé oloupeme, studené nakrájíme na drobné kousky. Do studeného tuku s malým množstvím vody a soli vložíme cibuli. Podusíme do změknutí, posolíme, zamícháme s bramborami a posypeme petrželí. Podáváme s rybou, drůbeží a masem.

Krokety (z brambor a rýže)

Suroviny: 600 g brambor, 200 g rýže, 80 g cibule, 25 g másla, 80 g balkánského sýra, 3 vejce, 2 g černého pepře, 10 g soli, 5 g mouky, 50 g strouhanky, 20 g petržele, olej na smažení.

Umyté brambory vložíme do hrnce se studenou vodou se špetkou soli a uvaříme. Teplé oloupeme, studené nastrouháme na jemno. Cibuli nakrájíme nadrobno, podusíme na másle, vodě a soli až do změknutí. Rýži vsypeme do vařící vody v poměru 1: 3 s kouskem másla. Dusíme do změknutí a ochladíme. Takto připravené suroviny smícháme s drobně nakrájenou petrželí, mletým pepřem, nastrouhaným sýrem, solí a jedním vejcem. Všechny důkladně promícháme, vytvoříme krokety ve tvaru mrkví, kebapčat nebo ořechů. Obalíme v mouce, vejci, strouhance a smažíme na středně teplém tuku. Podáváme k pečenému nebo dušenému masu s kouskem másla.

Někde v Bulharsku.
Někde v Bulharsku. Foto Jan Dvořák

Krokety (z brambor)

Suroviny: 700 g brambor, 100 g cibule, 2 vejce, 25 g másla, 40 g mouky, 40 strouhanky, 30 g petržele, 2 g mletého pepře, 50 g balkánského sýra, 10 g soli.

Umyté brambory vložíme do hrnce se studenou vodou, se špetkou soli a uvaříme. Teplé oloupeme, studené nastrouháme na jemno. Cibuli nakrájíme nadrobno, podusíme na másle, vodě a soli až do změknutí. Přidáme brambory s vejcem, nadrobno nakrájenou petržel, nastrouhaný sýr, mletý pepř a sůl. Pořádně smícháme a promícháme. Vytvarujeme do tvaru mrkve, kebapčat nebo ořechů. Obalíme v mouce, vejci a strouhance. Smažíme ve středně horkém tuku. Podáváme s kouskem másla.

Příloha z čerstvého pórku

Suroviny: 200 g pórku, 1 vejce, 10 g strouhanky, máslo nebo olej na smažení.

Očištěný a omytý pórek nakrájíme na kousky po 5 cm. Uvaříme v osolené vodě, ochladíme a obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance. Osmažíme dozlatova. Položíme na talíř a ozdobíme zelenou petrželí.

Příloha z červené řepy

Suroviny: 500 g červené řepy, 20 ml octu, 50 ml oleje, 3 g soli.

Očištěnou od listů a omytou řepu vložíme do studené vody a vaříme do změknutí. Oloupeme ji a nakrájíme na tenké plátky. Osolíme, zalijeme olejem s octem. Necháme uležet na 6-10 hodin. Dle přání můžeme dochutit česnekem nebo křenem zamíchaným v octu.

Příloha z pečených paprik

Suroviny: 1 kg paprik, 60 ml oleje, 80 ml octu, 10 g soli.

Umyté a osušené papriky zapečeme a podusíme v hrnci s poklicí. Papriky oloupeme a očistíme od semen. Posolíme a zalijeme octem a olejem. Necháme uležet 6-8 hodin a zkusíme jakou mají chuť. Papriky servírujeme na samostatné talíři a podáváme s marinádou.

Příloha ze zralé fazole a cibule

Suroviny: 250 g fazole, 85 g cibule, 70 ml oleje, 30 g zelené petržele, 6 g soli.

Fazole uvaříme, posolíme a zamícháme. Vaříme dalších 10 minut a scedíme. Očištěnou a omytou cibuli nakrájíme na plátky. Osolíme, lehce protřeme a umyjeme ve studené vodě. Osušíme a smícháme s fazolí (ochlazenou). Posypeme nadrobno nakrájenou petrželí a polijeme octem.

Specialita Nui

Suroviny: 300 g mouky, 4 ks vejce, 1 polévková lžíce oleje, sůl.

Těsto zamícháme následovně: Do mouky vlijeme vejce, přidáme sůl, olej a zamícháme. Dobře promíchané těsto rozdělíme na 3 až 4 části a vytvoříme z nich placky tenké 1 mm. Necháme odpočinout 10 až 15 minut až povrch těsta oschne a nelepí se při krájení. Těsto nakrájíme na dlouhé proužky o šířce 10cm a z nich nakrájíme proužky o šířce 3 až 4 mm. Nakrájené proužky položíme na suché místo, necháme dobře oschnout a vaříme stejně jako makaróny v horké osolené vodě asi 10 až 15 minut. Scedíme a lehce osmažíme na másle. Jako přílohu můžeme použít dušené nebo pečené maso, také je můžeme zapéci v troubě posypané kaškavalem (zapékáme do červena) anebo je můžeme podávat s různými omáčkami jako předkrm.