Jídla z ryb

Ryba vařená s omáčkou a přílohou

Suroviny: 200 g ryby (sumec, pstruh, štika, jeseter), 15 g mrkve, 15 g cibule, 10 g celeru. Příloha: 150 g vařených brambor s petrželí nebo 50 g a holandské omáčky.

Očištěnou a umytou rybu nakrájíme na kousky. Marinujeme v soli a citrónové šťávě. Uložíme do chladničky na jednu hodinu. Do studené vody vložíme mrkev, celer nakrájený nadrobno a cibuli nakrájenou nahrubo. Při varu vodu osolíme a vaříme do změknutí zeleniny. Přecedíme a zahříváme do varu, kdy do vody vložíme naporcované kousky ryby a vaříme 10 až 15 minut. Nakonec rybu vytáhneme z bujónu. Uvařenou rybu podáváme s vařenými bramborami s drobně nakrájenou petrželí, zalitou octem nebo citrónovou šťávou anebo olejem a přílohou z rajčat a okurek. Můžeme též podávat s majonézovou, houbovou, rajčatovou nebo holandskou omáčkou.

Ryba dušená v aromatickém koření

Suroviny: 250 g bílé ryby (štika, jiné drobné ryby), 20 ml oleje, 25 g mrkve, 20 g celeru, 15 g cibule, 5 g petržele, 0,2 g černého pepře, 5 ml octu, 2 g soli, 0,01 g bobkového listu, příloha z vařených brambor.

Očištěné a umyté ryby se nakrájí na porce. Marinujeme octem, solí, mletým pepřem a necháme uležet jednu hodinu. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme nadrobno a dusíme až do změknutí v oleji s přidáním vody a soli. Pokládáme jednotlivé porce ryby na dušenou zeleninu, zalijeme malým množstvím vody, přidáme koření a dusíme do měkka.

Ryba dušená s cibulí

Suroviny: 250 g bílé ryby, 6 g mouky, 30 g cibule, 20 g oleje, 10 g citrónu, 50 g rajčat, 1 g česneku, 0,2 g černého pepře, 2 g soli. Příloha: vařené brambory.

Očištěnou, umytou a na porce nakrájenou rybu marinujeme v soli. Necháme uležet jednu hodinu, obalíme v mouce a usmažíme. Rybu vytáhneme. Cibuli drobně nakrájíme a dusíme v troše vody, oleje a soli. Přidáme nadrobno nakrájená rajčata, česnek nakrájený na plátky a podusíme. Rozmícháme v rybím bujónu (zhotovený z hlav a ploutví, ocasu) nebo ve vodě. Po varu vmícháme upražené kousky ryby. Dovaříme přísady a ty dusíme pod poklicí (bujónu má být na 1/2 výšky potravy).

Zapečená ryba s bramborami

Suroviny pro jednu porci: 200 g bílé ryby, 8 g mouky, 2 g soli, 0,2 g černého pepře, 10 ml oleje, 20 g másla, 200 g brambor, 4 g petrželky, 3 g česneku, 10 g citrónu.

Očištěnou a omytou rybu nakrájíme na porce. Marinujeme solí, pepřem, a citrónovou šťávou 1 hodinu v ledničce. Obalíme moukou a upečeme. Do zapékací misky s olejem a 2 lžícemi vody přidáme oloupané brambory nakrájené na plátky. Posolíme, nahoru položíme kousek másla a pečeme do změknutí. Nakonec do misky vložíme kousky ryby, nadrobno nakrájenou petrželku s česnekem a kouskem másla. Necháme 10 minut zapéct.

Ryba na smetaně

Suroviny pro jednu porci: 200 g bílé ryby, 2 g soli, 15 g oleje, 8 g mouky, 0,2 g pepře, 10 g citrónu, 3 g másla, 5 g slaného sýra, 40 g smetany, příloha.

Očištěnou rybu marinujeme solí, citrónovou šťávou, opepříme a necháme hodinu odležet. Potom ji obalíme v mouce a opečeme. Vložíme do zapékací misky, polijeme citrónovou šťávou, posypeme nastrouhaným sýrem a polijeme smetanou. Přidáme kousek másla a lehce zapečeme v troubě. Podáváme s pečenými nebo vařenými brambory.

Bar na pláži v Kitenu.
Bar na pláži v Kitenu. Foto Jan Dvořák

Ryba pečená na grilu

Suroviny pro jednu porci: 150 g ryby, 10 g oleje, 20 g citrónu.

Očištěnou a umytou rybu rozkrojíme na polovinu podél hřbetní kosti. Marinujeme solí a citrónovou šťávou. Necháme uležet v chladničce jednu hodinu. Potřeme po obou stranách olejem a položíme nagril. Jakmile se opeče jedna strana, rybu otočíme a pečeme z druhé strany. Podáváme s bramborami, citrónem a dušenou mrkví.

Rybí filé s omáčkou

Suroviny: 1 kg filet, 200 ml smetany, citrónová šťáva a mletý černý pepř na dochucení.

Do horké, osolené a okyselené citrónovou šťávou vody vložíme filety. Vaříme 10-15 minut a vyjmeme. Odvar přecedíme a do odvaru vlijeme smetanu, citrónovou šťávu a mletý černý pepř. Touto omáčkou zalijeme filé.

Dušené drobné ryby

Suroviny: 200 g drobných ryb, 20 ml oleje, 1 g citrónu, 2 g soli, 5 g kopru.

Očištěné a umyté rybky (bez hlavy) marinujeme solí a citrónovou šťávou. Necháme uležet jednu hodinu v chladničce. Vložíme do pekáče, posypeme nadrobno nasekaným koprem, zalijeme olejem a horkou vodou a dusíme do změknutí.

Zeleninová směs Plakia ze zelené fazolky k rybám

Suroviny: 250 g zelené fazolky, 20 ml oleje, 10 g mrkve, 15 g celeru, 30 g cibule, 40 g rajčat, 5 g mouky, 10 g citrónu, 5 g česneku, 5 g zelené petržele, 2 g soli.

Umyté a očištěné zelené fazole vložíme do vroucí, osolené vody a vaříme do změknutí. Scedíme a vodu uchováme. Do části studeného tuku s malým množstvím vody a soli vložíme cibuli nakrájenou na plátky, mrkev a celer nakrájené na kousky a dusíme do změknutí. Dále vložíme kousky rajčat a plátky česneku. Znovu podusíme. Dušenou zeleninu smícháme se zelenou fazolí a položíme na plech. Posypeme nadrobno nakrájenou petrželí a zalijeme vodou z fazolí (poměrné množství), ve které je rozmíchána mouka. Přilijeme zbytek oleje, poklademe plátky rajčat, pokapeme citrónovou šťávou a zalijeme malým množstvím vody s fazolí. Podáváme studené.

Zeleninová směs Plakia z tykviček k rybám

Suroviny: 250 g tykviček, 20 ml oleje, 10 g mrkve, 20 g cibule, 10 g celeru, 30 g rajčat, 5 g česneku, 5 g mouky, 10 g citrónu, 0,2 g pepře, 5 g kopru, 5 g zelené petržele, sůl.

Očištěné a umyté tykvičky nakrájíme na kousky a svaříme v malém množství vody, asi 15 minut. Do části studeného tuku s malým množstvím vody a soli vložíme cibuli nakrájenou na plátky, mrkev a celer nakrájené na kousky a dusíme do změknutí. Dále vložíme kousky rajčat a plátky česneku. Znovu podusíme. Dušenou zeleninu smícháme se zelenou fazolkou a vložíme na plech. Posypeme nadrobno nakrájenou petrželí a mátou, zalijeme vodou z fazolí (poměrné množství), ve které je rozmíchaná mouka. Přilijeme zbytek oleje, poklademe plátky rajčat, pokapeme citrónovou šťávou a zalijeme malým množstvím vody s fazolí. Podáváme studené.

Ryba Plakia

Suroviny: 200 g kapra, 80 g cibule, 25 ml oleje, 30 g rajčat, 3 g mouky (+ 5 g na obalování), 20 g celeru, 20 g mrkve, 5 g česneku, 10 g citrónu, 5 g zelené petržele, víno, 0,2 g pepře, 2 bobkové listy, 2 g soli.

Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev a celer na malé kousky, podusíme na oleji s malým množstvím vody a soli do změknutí. Poté přidáme část nakrájených rajčat, podusíme, posypeme moukou, rozmícháme, vložíme plátky česneku, víno s vodou a další zeleninu. Uvedeme do varu. Očištěnou a omytou rybu nakrájíme na kousky, které necháme jednu hodinu uležet v chladničce, obalíme v mouce a položíme na plech pomaštěný olejem a pečeme. Jídlo podáváme chladné.

Kapr

Suroviny: 200 g kapra, 160 g cibule, 50 g rajčat, 20 ml oleje, 3 g mouky, 10 g citrónu, 0,2 g pepře, 0,3 g bobkového listu, 5 g zelené petržele, víno, 2 g soli.

Rybu očistíme, umyjeme, nakrájíme na porce a marinujeme solí, citrónovou šťávou a pepřem. Necháme uležet 1 hodinu v chladničce. Cibuli nakrájíme na plátky a vložíme do studeného oleje s malým množstvím vody a soli. Dusíme do poloměkka ( několikrát dolijeme vodu). Vložíme část nakrájených rajčat a dusíme. Posypeme moukou, rozmícháme, rozředíme vodou. Přilijeme víno a vsypeme ostatní zeleninu a vaříme do změknutí cibule. Marinovanou rybu položíme na plech, zalijeme připravenou omáčkou, posypeme zelenou petrželí, poklademe plátky rajčat a pečeme.

Rybí gjuveč

Suroviny: 150 g bílé ryby, 20 ml oleje, 30 g cibule, 30 g celeru, 20 g mrkve, 50 g rajčat, 10 ml vína, 10 g citrónu, 5 g česneku, 0,2 g černého pepře, 2 g soli.

Očištěnou a omytou rybu nakrájíme na kousky a marinujeme solí, citrónovou šťávou a pepřem. Necháme uležet jednu hodinu v chladničce. Cibuli nakrájíme na kousky, podusíme ve vodě, oleji a soli do změknutí. Poté přidáme česnek nakrájený na plátky a nadrobno nakrájená rajčata. Rozmícháme v malém množství vody. Takto připravenou zeleninu položíme na plech. Na ni položíme rybu obalenou v mouce a na rybu plátek citrónu bez kůry. Vlijeme víno a upečeme.

Papriky v Bulharsku.
Papriky v Bulharsku. Foto Jan Dvořák

Kebap z ryby (1. způsob)

Suroviny: 200 g bílé ryby, 20 ml oleje, 30 g cibule, rajské pyré, mouku na obalení, víno, 1 g sladké papriky, pepř, bobkový list, sůl, příloha z vařených brambor.

Rybu očištěnou od kůže a kostí nakrájíme na kousky po 5-6 na porci. Osolíme, opepříme, pokapeme vínem a necháme jednu hodinu uležet. Obalíme v mouce a osmažíme. Do stejného tuku vlijeme malé množství vody a špetku soli a vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a podusíme. Vlijeme rozředěný rajský protlak a znovu podusíme. Posypeme moukou a lehce zasmažíme, posypeme červenou paprikou, vlijeme zbytek vína a vodu. Jakmile začne omáčka vřít, vložíme kousky ryby a podusíme.

Kebap z ryby (2. způsob)

Suroviny: 1 kg ryby, 1 dcl oleje, máslo, 2 cibule, polévková lžíce rajského protlaku, mouka, 3 pálivé papriky, zelená petržel, saturejka, mletý pepř, máta, sladká paprika a sůl.

Cibuli nakrájíme nadrobno, podusíme dozlatova a vmícháme několik lžic mouky a lžíci rajského protlaku, zalijeme menším množstvím vody nebo rybím bujónem. Do hotové omáčky přidáme porce ryb, pálivé papriky, koření a sůl. Rybu podusíme do změknutí.

Grilované ryby

Suroviny: 1 kg ryb (5 ks), 100 g cibule, 250 g rajčat, 150 g paprik, kousek másla, citrón, sůl, sladká paprika, ocet, zelená petržel.

Rybu očistíme, umyjeme, osolíme uvnitř i zvenku, posypeme mletou sladkou paprikou a pokapeme octem. Cibuli nakrájíme na plátky, rajčata, papriky a zelenou petržel nadrobno a spolu s máslem promícháme. Touto směsí naplníme rybu, obalíme papírem na pečení agrilujeme 20-30 minut. Podáváme s kousky citrónu.

Rybí specialita s kroupami

Suroviny: 1 kg ryby, 500 g krup, 5 pórků, 100 ml oleje, 10 g sladké papriky, máta a sůl.

Kroupy opláchneme, uvaříme a vsypeme do pečící nádoby. Nahoru položíme očištěnou a omytou rybu, posypeme nadrobno nakrájeným pórkem a mátou. Tuk zahřejeme a zapražíme sladkou paprikou. Tuk vlijeme na povrch ryby. Osolíme, promícháme, přilijeme vodu a pečeme v troubě.

Rybí kebap s houbami

Suroviny: 1 kg ryby, 1 dl oleje, máslo, 0,5 kg cibule, rajský protlak, 200 g hub, 50 ml vína, sladká paprika, mouka, 1/2 citrónu, saturejka, sůl a mletý pepř.

Rybu očistíme, odstraníme hlavu, ploutve, vnitřnosti, kůži a kosti. Osolíme, obalíme v mouce a lehce osmažíme v horkém tuku. Ve zbylém tuku podusíme do měkka cibuli, posypeme lžící sladké papriky a přidáme rajčatové pyré. Promícháme, dolijeme menším množstvím vody, ale ne rybím bujónem. Přidáme na plátky nakrájené houby, osolíme a dusíme je na mírném ohni. Nakonec vlijeme víno a dochutíme kořením. Do hotové omáčky vložíme rybu a kousek másla. Podáváme s kouskem citrónu.

Rybí kebap v gjuveči

Suroviny: 700 g rybího filé, 50 ml oleje, 0,5 kg pórku, 300 g rajčat, mouka, 2 vejce, 50 g jogurtu, zelená petržel, 5 nakládaných paprik, 200 ml bílého vína, 50 g kaškavalu, 1 citrón, 3 pálivé papriky, pepř a sůl.

Rybí filé nakrájíme na kousky, osolíme, obalíme v mouce a opražíme v horkém tuku. Do tuku ze smažených ryb vložíme pórek nakrájený na kolečka a lehce osmažíme, vložíme rajčata a nakládané papriky, víno, pepř a nakrájenou zelenou petržel. Směs ochutíme solí a rozdělíme do misek nagjuveč (zapékací misky). Jednotlivé porce zalijeme směsí z jogurtu a vejce a posypeme nastrouhaným sýrem. Jídlo pečeme do změknutí a podáváme s citrónem a pálivými paprikami.

Trácký gjuveč z ryb

Suroviny: 1 kg ryb, 100 ml oleje, mrkev, celer, 0,5 kg paprik, 200 g rajčat, 150 g cibule, 150 g rýže, zelená petržel, citrón, sůl, pepř na ochucení.

Do horkého tuku postupně vkládáme a pečeme nadrobno nakrájenou cibuli, celer, mrkev, papriku, kousky rajčat a rýži. Vše zalijeme bujónem z ryb nebo teplou vodou, osolíme a vaříme na mírném ohni 10-15 minut, poté vsypeme do zapékací misky. Poklademe kousky očištěné, omyté a osolené ryby. Jídlo pečeme v troubě asi třicet minut. Podáváme posypané nakrájenou zelenou petrželí a mletým pepřem. Zvlášť podáváme kousky nakrájeného citrónu.

Kapr v těstě

Suroviny: 1 kg kapra, 2 cibule, zelená petržel, 250 g ořechů, 400 g mouky, 200 ml oleje, sůl a černý pepř na ochucení.

Z mouky, vody a špetky soli vytvoříme těsto, ze kterého vyválíme plát. Cibuli nakrájíme na plátky a podusíme na tuku do změknutí. Odstavíme z ohně a smícháme s nadrobno nakrájenou zelenou petrželí, nahrubo nasekanými ořechovými jádry, mletým pepřem a solí. Kapra umyjeme, očistíme, osolíme, naplníme ořechovou náplní, zašijeme a obalíme listem těsta. Položíme jej na namaštěný plech a pečeme v mírně horké troubě. Podáváme teplé.

Rybí salát s mangem

Suroviny: 250 g filé z mořské ryby, 1 zelené mango, 1/2 zeleného jablka, 1/2 hlavy česneku, 1/2 červené papriky, 60 g oliv, 150ml.soj.omáčky, 100 g kešu, 1 čajová lžička citronové šťávy, 1 čajová lžička balzamika, 1-2 čajové lžičky olivového oleje, sůl, koření, zelenina.

Nakrájejte filé na nevelké, postříkejte olejem a dejte marinovat do sojové omáčky na 20-30 minut. Poté osmažte rybu na oleji. Položte na ubrousek, ať se vysaje tuk. Očistěte, oloupejte a vyjměte semínka z manga a nastrouhejte ho na tenké kousky. Stejně tak s jablkem. Nakrájejte cibuli na půlměsíčky, papriku na tenká kolečka, olivy nadrobno. Vše smíchejte. Dále smíchejte ocet, olej, sůl a koření na dochucení. Polijte salát svrchu, dozdobte zeleninou a pálivou paprikou.