Jídla z masa

Vepřový guláš

Suroviny: 190 g vepřové maso, 20 ml oleje, 200 g cibule (pórku), 5 g másla, 5 g kečupu, 5 ml vína, 8 g petržele, 5 g papriček (feferonek).

Maso nařežeme na kostičky (asi 20ks), osmažíme ve vroucím oleji a postupně přidáváme nadrobno nakrájenou cibuli, kečup, víno, osolíme, opepříme, popř. přidáme saturejku (čubricu). Dusíme na mírném ohni. Před podáváním posypeme jemně nakrájenou petrželí a několika feferonkami.

Maso s rýží

Suroviny: 140 g vepřového masa, 25 ml oleje, 3 g soli, 0,02 g černého pepře, 60 g rýže.

Umyté a na porce nakrájené maso vložíme do teplého tuku a lehce osmažíme. Zalijeme horkou vodou v poměru 4:1 s rýží ( kterou tam ještě nedáváme). Přidáme mletý pepř a vaříme do změknutí masa. Tehdy přídáme rýži. Jakmile nám bujón s rýží začne vřít, dochutíme a dáme zapéct do trouby. Jakmile rýže přijme vodu, jídlo vyjmeme z trouby, posypeme mletým pepřem a necháme uležet 10 až 20 minut.

Kaše z jehněčího masa

Suroviny: 150 g jehněčího masa, 30 g másla, 2 g soli, 25 g mouky, 0,2 g pepře, 10 ml citrónové šťávy a 3 g česneku na dochucení.

Maso umyjeme a nakrájíme na kousky, zalijeme studenou vodou a zahříváme. Sebereme pěnu, osolíme a znovu sebereme pěnu. Přidáme černý pepř a vaříme do změknutí. Připravíme světlou zásmažku, ochladíme a rozmícháme horkém bujónu. Mícháme nepřetržitě. Při servírování podáváme nejdříve maso a potom zaléváme hotovou kaší. Dle přání můžeme dochutit česnekem nebo citrónovou šťávou.

Telecí rosbíf

Suroviny: 200 g telecího masa (nebo hovězího), 20 g cibule, 20 g tuku, 20 g mrkve, 10 g celeru, 4 g rajčatového protlaku, 3 g mouky, 0,5 g červené papriky, 20 ml vína, 10 g slaniny, 0,2 g černého pepře, 0,1 g bobkového listu, 2 g soli, příloha (rýže, pečené brambory).

Umyté a očištěné maso prošpikujeme slaninou, osolíme, ovážeme konce a zasmažíme na všechny strany do červeno-rezava. Zalijeme z části vínem a horkou vodou do poloviny výšky masa. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer a rozmíchané rajčatové pyré. Dusíme v troubě do plného změknutí masa. Hotové maso vytáhneme a odstraníme nitě. Šťávu přecedíme, pokud je hustá tak rozmícháme studenou vodou anebo zahustíme moukou, přidáme zbylé víno a vaříme 10 minut. Maso nakrájíme na tenké plátky, položíme vedle sebe a polijeme omáčkou.

Zapečené maso se zeleninou Gjuveč

Suroviny: 140 g masa (vepřové, telecí, hovězí, skopové, jehněčí), 20 g tuku, 25 g cibule, 10 g mrkve, 6 g celeru, 70 g brambor, 50 g rajčat, 30 g paprikových lusků, 30 g zelené fazole, 15 g baklažánů, 30 g hrachu, 20 g tykviček, 1 g červené papriky, 3 g soli.

Umyté maso nakrájíme na kousky a lehce osmažíme v části horkého tuku. Přidáme postupně nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer, část rajčat a později přidáme červenou papriku. Rozředíme horkou vodou a vaříme do poloměkkého masa. Během této doby připravíme zeleninu. Zelenou fazolku nakrájíme a dusíme do změknutí, potom postupně přidáváme a dusíme nadrobno nakrájenou papriku, baklažány (posolené, umyté a scezené), na velké kousky nakrájené brambory a tykvičky. Takto připravenou zeleninu přidáme do poloměkkého masa. Vše smícháme, nahoru položíme rajčata a zapečeme. Hotové jídlo ozdobíme petrželí.

Kebap po selsku (2. způsob)

Suroviny: 500 g vepřového masa, 60 g oleje, 200 g rajčat, 2 cibule, sůl, pepř.

Na malé kousky nakrájíme maso, vložíme do rozehřátého oleje a smažíme dozlatova. Maso posolíme a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Několikrát promícháme, přidáme nadrobno nakrájená rajčata. Vše dochutíme pepřem, rozmícháme. Podusíme několik minut.

Kavarma kebap

Suroviny: 150 g vepřového masa, 20 g tuku, 140 g pórku, 20 g červené papriky (čerstvé), 1 pálivá paprika, 10 g citrónu, 10 ml vína, 5 g rajského protlaku, 1 g saturejky, 5 g petržele, 0,2 g černého pepře, 2 g soli.

Maso rozkrájíme na šest kousků, lehce osmažíme v horkém tuku, přidáme část nakrájeného pórku, malé množství vody a sůl. Dusíme do poloměkka. Následně posypeme zbytkem pórku a špetkou soli. Dusíme. Přidáme na větší kousky nakrájenou červenou papriku a trochu vody. Vložíme do hrnce nebo necháme v původní nádobě, zamícháme a necháme propéct v troubě.

Kebap po selsku (1. způsob - dietně)

Suroviny: 150 g masa (vepřové, jehněčí, skopové), 25 g sádla, 50 g cibule, 50 g rajčat, 0,2 g černého pepře.

Umyté maso nakrájíme na 5-6 kousků/porce. Osolíme, vložíme do horkého tuku a pořádně rozmícháme. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli, dusíme do plného změknutí masa a čas od času doléváme horkou vodou. Přidáme nastrouhaná rajčata, mletý pepř a dusíme ještě 15 minut.

Černomořské pobřeží.
Černomořské pobřeží. Foto Jan Dvořák

Jitrnice z divočáka

Suroviny: 1600 g vykostěného masa z divočáka, 3 g pepře, 100 ml vody, 5 g česneku, 0,5 g nového koření, 3 g cukru, 3 g pálivé papriky, 4 g saturejky, 2 g papriky, 15 g soli, 2,5 m střev.

Maso umeleme, přidáme koření (sůl, cukr, saturejka, pálivá paprika, mleté nové koření, černý pepř a česnek) a velmi dobře promícháme. Směs necháme uležet na 10 až 12 hodin v chladničce a znovu zamícháme. Přidáme červenou papriku a pomocí masového mlýnku naplníme střeva a vytvoříme jednotlivé jitrnice 12 cm dlouhé, které upečeme na pánvi. Podáváme s dušeným zelím a pečenými brambory.

Žebírko na pánvi

Suroviny pro jednu porci: 200 g žebírka, 10 g sádla, 2 g soli, 0,2 g pepře, 20 g citrónu, příloha.

Maso lehce naklepeme, posolíme, opepříme, polijeme citrónovou šťávou a necháme uležet dvě hodiny v chladničce. Potom maso obalíme v mouce, osmažíme v tuku a několikrát obrátíme (dle přání nemusíme v mouce obalovat). Servírujeme teplé, polité malým množstvím tuku, který nám zůstal na pánvi při smažení, s kouskem citrónu (nebo pokapaný citrónovou šťávou). Obložíme přílohou z pečených brambor a dušeného kyselého zelí.

Segedínský guláš (bulharský recept)

Suroviny pro jednu porci: 200 g vepřového masa, 300 g kyselého zelí, 20 g vepřového sádla, 10 g cibule, 35 g smetany, 1 g sladké papriky, 0,2 g kmínu nebo pepře.

Umyté maso nakrájíme na 4 kousky a osmažíme v tuku. Ve zbylém studeném tuku s malým množstvím vody osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a dusíme. Přidáme zelí, nakrájené na plátky a dušení prodloužíme. Jídlo přemístíme do hrnce tak, že dospod položíme polovinu zelí, které posypeme červenou paprikou a černým pepřem. Nahoru položíme maso a na něj druhou polovinu zelí. Zalijeme bujónem nebo horkou vodou, zamícháme a dusíme v troubě. Deset minut před podáváním zalijeme smetanou.

Popské maso

Suroviny pro jednu porci: 140 g masa (telecí, hovězí, vepřové), 20 g tuku, 20 g cibule, 3 g mouky, 50 g rajčat, 1 g sladké papriky, 10 g česneku, 10 ml vína, 1 bobkový list, 3 g soli, 0,2 mletého pepře.

Umyté a na porce nakrájené maso lehce osmažíme na části horkého tuku. Postupně přidáváme nadrobno nakrájenou cibuli, 25 g rajčat a sladkou papriku. Rozředíme horkou vodou a 5 ml vína. Vaříme do poloměkka. Přisypeme česnek, zbytek nadrobno nakrájených rajčat, koření, zbylé víno a mouku rozmíchanou ve vodě. Vaříme do měkka.

Paprikáš

Suroviny pro jednu porci: 140 g masa (vepřové, telecí, hovězí), 20 g tuku, 50 g cibule, 180 g paprik, 50 g rajčat, 5 g petržele, 5 g mouky, 1 g sladké papriky, 2,5 g soli.

Umyté a na porce nakrájené maso lehce osmažíme v horkém tuku. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, menší množství vody a podusíme. Poklademe plátky rajčat, posypeme sladkou paprikou. Promícháme a rozředíme horkou vodou. Vaříme do poloměkkého masa. Umyté a očištěné papriky nakrájíme na čtverečky 1x1 cm a dusíme ve zbylém tuku s menším množstvím vody, špetky soli a potom přidáme maso. Můžeme dochutit pálivou paprikou. Povaříme 30 minut, vložíme nadrobno nakrájená rajčata, přilijeme mouku rozředěnou ve vodě a dovaříme dalších 10 minut.

Maso se sušenými švestkami

Suroviny pro jednu porci: 140 g vepřového masa, 20 g tuku, 20 g cibule, 5 g mouky, 50 g rajčat, 1 g sladké papriky, 50 g sušených švestek, 5 g cukru, 0,2 g skořice, 0,2 g pepře, 3 g soli.

Umyté a na porce nakrájené maso osmažíme v horkém tuku. Jakmile maso zbělá přidáme nadrobno nakrájenou cibuli se špetkou soli, nadrobno nakrájená rajčata a ke konci sladkou papriku. Rozmícháme horkou vodou a vaříme do poloměkkého masa. Vložíme švestky (předem namočené do vody na 5 hodin), ochutíme cukrem, skořicí a pepřem. Pokračujeme ve vaření. Hotové jídlo zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a vaříme dalších 10 minut.

Hovězí dušené s cibulí

Suroviny pro jednu porci: 200 g hovězího nebo telecího masa, 20 g tuku, 120 g cibule, 10 ml vína, 8 g mouky, 1-2 bobkové listy, 4 g kopru, 0,2 černého pepře, 2 g soli, příloha (pečené brambory).

Maso nakrájíme na kousky, které naklepeme jako řízek na tloušťku cca 1 cm. Osolíme, opepříme, obalíme v mouce a osmažíme dorůžova. Do hlubokého hrnce vložíme 1/3 nadrobno nakrájené cibule, 1/2 usmažených kousků masa, 1/3 cibule, 1/2 masa a 1/3 cibule. Zalijeme horkou vodou nebo bujónem, přidáme koření a část vína. Zakryjeme poklicí a dusíme v troubě do změknutí masa a cibule (musí být podušená). Odlijeme část omáčky, do ní přilijeme zbytek vína a zahustíme moukou ve studené vodě. Uvedeme do varu a vlijeme do původní nádoby, rozmícháme a vaříme několik minut. Servírujeme kousky masa, na nich položenou cibuli posypanou koprem a bramborami.

Dušené telecí

Suroviny pro jednu porci: 200 g telecího nebo hovězího masa, 10 g tuku, 10 g cibule, 10 g mrkve, 10 g celeru, 6 g rajského protlaku, 10 g slaniny, 5 g mouky, 1 g česneku, 5 g petržele, 1 bobkový list, 5 ml vína, 1 g sladké papriky, 0,2 g mletého pepře, 2 g soli, příloha (pečené brambory, dušený hrášek, rýže, houby nebo jiná dušená zelenina).

Maso očištěné od blan a umyté prošpikujeme plátky slaniny, mrkve a celeru. Sepneme sponou. solíme a lehce opečeme v horkém tuku do červena po všech stranách a vyjmeme. Do tohoto tuku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli s malým množstvím vody, soli a podusíme. Následovně přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, celer, rajský protlak a ke konci dušení česnek. Rozmícháme, posypeme červenou paprikou a rozmícháme horkou vodou. Vsypeme zbytek koření a část vína. Nasypeme maso a dusíme do změknutí. Maso vyjmeme, sejmeme spony a zakryjeme. Omáčku přepasírujeme, zahustíme moukou, rozmícháme ve studené vodě, přilijeme víno a vaříme dalších 5 minut. Maso nakrájíme na plátky, zalijeme omáčkou a obložíme přílohou.

Bulharské pivo.
Bulharské pivo. Foto Jan Dvořák

Vepřové maso se zralou fazolí

Suroviny: 140 g vepřového masa, 20 ml oleje, 20 g cibule, 50 g rajčat, 1 g sladké papriky, 5 g máty a zelené petržele, 15 g soli, 50 g fazolí, 10 g mrkve, 10 g celeru.

Fazole od večera namočené ve vodě uvaříme v nové studené vodě. Umyté a nakrájené maso vložíme do horkého tuku a lehce zasmažíme. Přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, malé množství vody, soli a podusíme, přidáme rajčata a nakonec sladkou papriku. Rozředíme odvarem z fazolí, drobně nasekanou mátou a zbytkem rajčat. Vaříme dalších 15 minut, stáhneme z ohně a posypeme zelenou petrželí.

Vepřové maso s čerstvým zelím

Suroviny: 140 g vepřového masa, 300 g čerstvého zelí, 30 g tuku, 70 g rajčat, 1 g sladké papriky, citrónová šťáva na dochucení.

Umyté a na porce nakrájené maso vložíme do poloviny horkého tuku, zamícháme a lehce zapražíme. Poté k masu vložíme nakrájená rajčata a sladkou papriku. Rozmícháme s horkou vodou a vaříme do poloměkka. Očištěné a omyté zelí rozřežeme na čtyři díly a nakrájíme na plátky. Zelí protřeme solí a citrónovou šťávou a podusíme na zbytku tuku. Přeložíme do pekáčku, na zelí položíme maso a zalijeme šťávou. Pečeme do plného změknutí masa.

Vepřové maso s kyselým zelím

Suroviny: 140 g vepřového masa, 30 g sádla, 350 g kyselého zelí, 1 g sladké papriky, dle přání pepř a pálivá paprika.

Umyté a na porce nakrájené maso vložíme do části tuku a lehce zasmažíme. Dolijeme horkou vodou a vaříme do poloměkka. Zelí, pokud je moc kyselé, opláchneme ve vodě. Podusíme na zbytku tuku, které mícháme dokud nezměkne. Posypeme červenou paprikou a promícháme. Přeložíme do pekáčku, poklademe nakrájenou pálivou paprikou a upečeme. Dle přání servírujeme posypané mletým pepřem.

Vepřové maso s pórkem

Suroviny: 140 g vepřového masa, 20 g sádla, 50 g rajčat, 20 g cibule, 5 g mouky, 1 g sladké papriky, 280 g pórku, 0,2 g pepře, 10 g citrónové šťávy, 2 g soli.

Umyté a na porce nakrájené maso lehce osmažíme v horkém tuku. Postupně přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, rajčata a na konec sladkou papriku. Rozředíme vodou a vaříme 20 minut. Pórek očistíme, umyjeme a nakrájíme na kousky o délce 2-3 cm. Vložíme k masu, opepříme a vaříme. Deset minut před dokončením zahustíme moukou, rozmícháme ve vodě. Dochutíme citrónovou šťávou.

Roláda z mletého masa

Suroviny pro jednu porci: 100 g mletého masa, 25 g chleba, 20 ml mléka, 1/7 vejce, 5 g zelené petržele, 20 g cibule, 0,2 g pepře, 20 ml oleje, 5 g strouhanky, 5 g balkánského sýra, omáčka (3 g mouky, 10 ml vína), náplň (15 g mrkve, 15 g celeru, 10 g kyselých okurek, 2/5 vejce, 6 g zelené petržele) nebo (2/5 vejce, 5 g dušených hub, 5 g šunky, 5 g kyselých okurek, 5 g zelené petržele) nebo náplň z 1/2 vejce.

Do mletého masa vložíme chléb, který byl předem namočený v mléku a vymačkaný, nakrájenou zelenou petržel, cibuli nasekanou nadrobno a vejce (bílek necháme na potření rolky). Dobře promícháme a necháme jednu hodinu uležet. Připravíme náplň jedním ze dvou způsobů: 1. způsob – uvaříme vejce a nakrájíme podélně na plátky. 2. způsob – uvaříme vejce a nakrájíme jej na čtvrtky. Mrkev a celer očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme v malém množství tuku s přidáním horké vody a špetky soli do změknutí. Houby podusíme buď celé nebo nakrájené na plátky. Šunku a kyselé také nakrájíme na plátky. Suroviny smícháme dle druhu náplně. Odležená směs masa se rozprostře na mokrou podložku o tloušťce 2cm. 6cm od strany pokládáme nádivku a posypeme nasekanou petrželí (pokud je nádivka z vejce, vejce nakrájíme na plátky a poklademe na maso). Svineme do rolky a kraje přitiskneme k sobě. Obalíme ve strouhance, položíme na plech, potřeme bílkem a zalijeme horkým tukem. Na několika místech propíchneme a pečeme v silně vyhřáté troubě a několikrát obrátíme. Při pečení doléváme horkou vodu a pečeme asi 60-90 minut, potom teplotu snížíme na 120°C. a polijeme omáčkou, 15 minut před dokončením posypeme strouhaným sýrem. Hotovou rolku vytáhneme z trouby, polijeme omáčkou z pečení, položíme na druhý pekáček, přikryjeme a necháme uležet 30 minut do změknutí. Nakrájíme na plátky. Do horkého tuku přisypeme mouku za nepřetržitého míchání necháme zesklovatět. Vylijeme do pekáčku, kde je rolka, rozmícháme, přilijeme horkou vodu a vaříme 30 minut. Dochutíme vínem a mletým pepřem, vaříme dalších 30 minut, přecedíme. Podáváme s pečenými brambory dušená rýže, hrachem, mrkví.

Klášterní gjuveč

Suroviny pro jednu porci: 140 g masa (jehněčí, vepřové, telecí), 20 g tuku, 20 g cibule, 50 g hub, 20 g oliv, 50 g rajčat, 30 g paprik, 30 g rýže, 10 ml vína, 2 g soli, 0,2 g pepře, 0,5 g sladké papriky, 5 g petržele.

Umyté a na porce nakrájené maso vložíme do části tuku a lehce zapečeme. Postupně přidáváme cibuli nakrájenou nadrobno, špetku soli a podusíme, část rajčat nakrájených nadrobno a znovu podusíme. Posypeme sladkou paprikou a rozředíme horkou vodou. Přilijeme víno a vaříme do poloměkka. Přeložíme do zapékací misky spolu s nakrájenými paprikami, houbami ( podušené v tuku a malém množství vody), olivami a zbytkem rajčat nakrájených nadrobno. Jídlo dopečeme, vyjmeme z trouby, opepříme, posypeme nasekanou petrželí, přikryjeme poklicí a necháme uležet 20 minut.

Mléčný gjuveč

Suroviny pro jednu porci: 140 g jehněčího nebo telecího masa, 20 g tuku, 25 g cibule, 5 g mouky, 0,2 g pepře, 2 g soli, 1 vejce, 120 g zakysané smetany.

Umyté maso nakrájíme na porce, položíme do tuku s nadrobno nakrájenou cibulí a solí. Podusíme. Rozředíme horkou vodou, položíme do zapékací misky a pečeme do změknutí masa. Zalijeme omáčkou ze zakysané smetany, mouky a vejce, posypeme mletý pepřem a zapečeme.

Dršťky

Suroviny: 150 g telecích drštěk, 170 g cibule, 50 g rajčat, 10 g pálivé papriky, 3 g mouky, 2 g soli, 0,2 g pepře, 1 g sladké papriky, 6 g petržele, bobkový list, 10 ml vína.

Očištěné dršťky namočíme do studené vody na 8 hodin a vodu několikrát vyměníme. Dršťky vyjmeme, zalijeme novou vodou a zahřejeme do varu, kdy oheň snížíme a vaříme do změknutí. Osolíme a vaříme dalších 15 minut. Vyjmeme z bujónu a nakrájíme na plátky. Do studeného tuku s malým množstvím vody a soli postupně přidáváme a podusíme cibuli nakrájenou na plátky, rajčata, mouku a sladkou papriku. Zředíme horkou vodou nebo bujónem z kostí, opepříme, vložíme bobkový list a zalijeme vínem. Vložíme dršťky, posypeme pálivou paprikou a vaříme dvacet minut nebo dáme zapéct do trouby. Nakonec posypeme zelenou petrželí.

Kebap na ormanský způsob

Suroviny: 1 kg jehněčího masa, 125 g másla, 100 g cibule, 20 g mouky, 20 g rajského protlaku, petržel, máta, kopr, saturejka, sůl.

Maso nakrájíme na drobné kousky, osmažíme na másle, do kterého vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a lehce osmažíme s masem. Zapražíme moukou a následně přidáme rajský protlak, osolíme, zalijeme teplou vodou, tak aby voda pokryla maso. Přidáme mátu, zelenou petržel, kopr a saturejku. Podusíme do změknutí masa. Podáváme s bramborovou kaší nebo salátem ze zralých fazolí.

Radomirska kavarma

Suroviny: 500 g vepřového masa, 4 vejce, 80 g sádla, 500 g pórku, 4 naložené papričky, sladká paprika, sůl.

Maso nakrájíme na kousky, osmažíme v tuku a vyjmeme. V tuku podusíme pórek a přidáme sladkou papriku, zamícháme, přidáme maso, osolíme a podusíme do úplného změknutí. Nakonec jídlo polijeme rozmíchanými vejci a dáme zapéct na 2 až 3 minuty. Ozdobíme naloženou papričkou.

Míchané maso

Suroviny: 750 g vepřového masa, 200 g klobásy, 250 g mletého masa (osolené, opepřené), 150 g sterilovaných žampionů, ½ citrónu, cibule, saturejka, mletý pepř, pálivá paprika, sůl.

Vepřové maso a z mletého masa vytvořené karbanátky rozpečeme, vložíme do zapékací misky, kde vložíme klobásu, posypeme nakrájenou cibulí, pepřem, saturejkou a pálivou paprikou. Zalijeme cca 600 ml vody, osolíme a dusíme v troubě nebo na sporáku přikryté pokličkou. Podáváme teplé, pokapané citrónovou šťávou.

Pečené maso na šopský způsob

Suroviny: 500 g vepřového masa, 10 naložených papriček, 100 g sádla, 500 g pórku, sladká paprika, sůl.

Maso nakrájíme na malé kousky, osolíme a necháme uležet. Osmažíme na tuku, vyjmeme a ve zbylém tuku, osmažíme pórek a naložené papričky. Vše nasypeme do zapékací misky, posypeme sladkou paprikou a osolíme dle potřeby.

Telecí závitky

Suroviny: 750 g telecího masa, 150 g slaniny, jedna polévková lžíce mouky, 80 ml oleje, 150 g pórku, 3 petržele, pepř, zelená petrželka, sůl, tuk na smažení.

Maso nakrájíme na tenké plátky, naklepeme, osolíme, posypeme sladkou paprikou a pepřem. Na všechny plátky nakrájíme kousky slaniny. Tyto plátky potom svineme do ruličky, omotáme nití, obalíme v mouce a osmažíme na tuku do zčervenání. Vložíme do pekáčku, posypeme směsí z podušené cibule, mrkve, celeru, petržele, zalijeme teplou vodou a vaříme na mírném ohni. Po uvaření odstraníme nitě a nakrájíme na kolečka. Zalijeme omáčkou, která nám vznikla z vaření masa a podáváme s bramborovou kaší.

Medailónky s vínovou omáčkou

Suroviny: 140 g telecího nebo vepřového masa, 2 g soli, 0,2 g černého pepře, 8 g mouky, 10 ml citrónové šťávy nebo vína (na marinování), 10 ml vína na omáčku, 15 ml oleje, 5 g másla, 50 g chleba, 1/3 vejce a příloha.

Maso nakrájíme na dva kousky po délce vlákna o šířce 2 až 3cm, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a lehce pokapeme citrónovou šťávou nebo vínem. Necháme uležet 2-3 hodiny v chladničce. Obalíme v mouce a smažíme v malém množství horkého tuku na středním ohni a neustále obracíme, do té doby až bude maso osmažené do červena. Z chleba ukrojíme dva plátky o tloušťce 5mm a šířce 4cm. Obalíme ve vejci a osmažíme v horkém tuku. Položíme na teplý talíř a na chléb položíme medailónek. Zalijeme horkou omáčkou z pečeného masa, dochucenou vínem a mletým pepřem. Na medailónky položíme kousky másla a jako přílohu podáváme brambory, dušené zelené fazolky a mrkev.

Specialita Evskinograd

Suroviny: 160 g vepřového filé, 50 g šunky, 50 g hub, 1 vejce, 5 g petržele, 2 g soli, 0,2 g pepře, 10 g másla, 10 g citrónové šťávy nebo vína, nádivka (60 g chleba a 1/3 vejce), 50 g balkánského sýra, olej na smažení, příloha.

Očištěné filé nakrájíme po délce na kousky po 160 g. Rozklepeme na tloušťku 3 mm, osolíme a opepříme a postříkáme citrónovou šťávou nebo vínem. Necháme uležet dvě hodiny. Zhotovíme náplň takto: Na plátky nakrájených hub smíchaných s nadrobno nakrájenou šunkou, natvrdo uvařenými vejci, petrželí, dochutíme solí a mletým pepřem. Doprostřed masa vložíme náplň a zavineme. Obalíme v mouce a usmažíme v malém množství tuku. Několikrát obracíme. Maso položíme do zapékací misky, kde na něj položíme nádivku z chleba a vajec a na ni plátek balkánského sýra. Zapečeme a podáváme s hranolkami.

Vepřové maso se sladkou cibulí (4 porce)

Suroviny: 800 g vepřového filé, 2 velké cibule, 2 čajové lžičky kari, 2 čajové lžičky meruňkového džemu, 2 čajové lžičky oleje, sůl.

Vepřové maso rozdělíme na 4 porce. Cibuli nakrájíme na tenké půl kolečka a 2 minuty osmahneme v 1 čajové lžičce oleje. Dáme na střední teplotu, přidáme kari, zamícháme a vaříme 6 minut. Džem z meruněk rozmícháme ve čtvrtině šálku vody, dáme do cibule, dochutíme solí a rozmícháme. Vepřové kousky potřeme solí a opečeme na rostlinném másle 7 minut z každé strany. Přidáme cibuli a minutu povaříme.