Jídla z drůbeže

Kuřecí kaše

Suroviny: 120 g kuřete, 2 g soli, 25 ml oleje, 25 g mouky, 0,2 g černého pepře.

Očištěné a umyté kuře nakrájíme na porce. Zalijeme studenou vodou a vaříme do varu. Setřeme pěnu, posolíme a pěnu setřeme ještě jednou. Vaříme na mírném ohni do změknutí. Dokud se maso vaří, uděláme jíšku a necháme vychladnout. Až se kuře uvaří, studenou zásmažku rozmícháme v horkém bujónu a mícháme dokud nezískáme hladkou kaši. Kaše se vaří 10 minut na mírném ohni za neustálého míchání. Kaše je hustší než omáčka.

Kuře po zahradnicku

Suroviny: 120 g kuřete, 20 ml oleje, 25 g cibule, 20 g mrkve, 20 g celeru, 50 g paprik, 50 g rajčat, 20 g zelených fazolek, 50 g brambor, 20 g hub, 50 g čerstvého zelí, 25 g hrachu, 3 g mouky, 10 ml vína, 5 g petržele, 0,2 g černého pepře, 1 g sladké papriky, 2 g soli.

Očištěné a umyté kuře nakrájíme na porce, které lehce osmažíme v horkém tuku a vyjmeme. Do tuku přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, trochu vody, sůl a podusíme. Později přidáme část rajčat a sladkou papriku. Rozmícháme s horkou vodou a maso vrátíme do nádoby. Vaříme do polozměknutí. Brambory nakrájíme na kousky a lehce osmažíme. Zeleninu nakrájíme na plátky, postupně přidáváme a dusíme v pořadí: mrkev, celer, zelená fazolka, houby, čerstvé zelí, papriky, rajčata a nakonec brambory. Přilijeme víno a ve studené vodě rozmíchanou mouku. Po chvilce vysypeme nadrobno nakrájená rajčata. Jídlo zapečeme a ještě horké posypeme nadrobno nakrájenou petrželí.

Kuře s kyselým zelím

Suroviny: 120 g kuřete (slepice), 350 g kyselého zelí, 30 g vepřového masa, 1 g sladké papriky, 2 g pálivé papriky.

Očištěné a umyté kuře naporcujeme, lehce osmažíme v horkém tuku a vyjmeme. Do tuku vložíme nakrájené zelí a dusíme. Přidáme sladkou papriku rozmíchanou v malém množství vody. Poklademe porcemi kuřete, které do zelí vtiskneme (nejlépe až budou porce celé ponořené do zelí). Posypeme pálivou paprikou, opepříme a pečeme.

Dušená drůbež na zelenině a cibulce

Suroviny: 120 g drůbeže (slepice nebo krůty), 20 ml oleje, 250 g cibule, 4 g mouky, 50 g rajčat, 3 g pálivé papriky, 0,2 g pepře, 5 g petržele, 0,1 g bobkový list, 1 g mleté papriky, 2 g soli, 10 ml vína, 0,2 g saturejky.

Očištěné a omyté kuře nakrájíme na jednotlivé porce, které lehce osmažíme v horkém tuku. Do stejného tuku přidáme nakrájenou cibuli na plátky s trochou vody a soli. Dusíme, dokud zelenina nezměkne. Potom přidáme část rajčat, mletou papriku a vše rozmícháme v horké vodě. Přidáme maso a vaříme do poloměkka. Později přidáme mouku rozmíchanou ve vodě, víno, pálivou papriku a ostatní rajčata. Jídlo zapečeme do úplného změknutí a ozdobíme petrželí.

Dušené kuře s bílou omáčkou

Suroviny: 1 kuře, 100 ml oleje, 50 g másla, 10 g soli, 1,5 g černého pepře, 50 g citrónu, 25 g mouky.

Celé kuře posolíme zevnitř a zvenku, necháme odležet jednu hodinu. Potom kuře osmažíme v oleji po všech stranách a přidáme horkou vodou (dle potřeby do výšky 1/3 kuřete). Přidáme citrónovou šťávu, špetku soli a dusíme na mírném ohni do změknutí masa. Hotové kuře vyjmeme a vzniklý vývar zahustíme zapraženou moukou na másle. Vaříme 10 minut a dochutíme pepřem (dle přání můžeme na poslední chvíli přidat do omáčky 100 ml smetany). Dušené kuře podáváme s omáčkou, pečenými brambory, dušenou mrkví a nebo jinou přílohou.

Letní pohoda na pláži v Kitenu.
Letní pohoda na pláži v Kitenu. Foto Jan Dvořák

Krůta plněná kaštany, pečená se zelím

Suroviny: 1 krůta, 1 hlávka zelí, 350 g sádla, 250 ml mléka, 80 g sádla, 1 kg kaštanů, sůl, mletý pepř, sladká paprika.

Očištěnou a omytou krůtu posolíme a opepříme zvenku a zevnitř. Necháme jednu hodinu uležet. Zhotovíme nádivku z uvařených, oloupaných a umletých kaštanů. Přidáme kousek másla a čerstvé mléko. Krůtu naplníme a zašijeme. Položíme na plech, zalijeme částí horkého tuku a zapečeme v horké troubě do zčervenání krůty. Zelí nakrájíme na plátky, podusíme na zbytku tuku, lehce obarvíme červenou paprikou a položíme okolo krůty. Zalijeme vodou a pečeme do měkka. Hotovou krůtu nakrájíme na porce a podáváme se zelím a nádivkou.

Kuře se smetanou

Suroviny: 1 kuře, 200 g uzeného sýra, 100 g hub nebo žampiónů, 500 ml smetany, 40 g másla.

Očištěné a omyté kuře rozpůlíme, osolíme, opepříme a necháme na hodinu uležet. Dno pekáče potřeme tukem a položíme do něj obě poloviny kuřete. Vrch posypeme nastrouhaným uzeným sýrem a nakrájenými houbami na plátky, polijeme malým množstvím horké vody a vše zalijeme smetanou. Zamícháme a dusíme v mírné troubě do měkka.

Kuře na roštu

Suroviny: 1 kuře, 50 g másla, sůl, pepř, příloha.

Očištěné a omyté kuře podélně rozřízneme. Naklepeme, posolíme a necháme hodinu uležet. Položíme na gril, pečeme, potíráme tukem a obracíme. Podáváme ihned, opepřené, polité máslem a přílohou z brambor, dušené rýže, hub.

Kuře s rajčatovou omáčkou

Suroviny: 1 kuře okolo 800 g, 100 ml oleje, 100 g jitrnice, 50 g cibule, 400 g rajčat, 10 g cukru, 3-4 stroužky česneku, zelená petržel a sůl.

Celé kuře osmažíme na tuku, vyjmeme a osolíme. Ve stejném tuku podusíme nakrájenou cibuli, potom vložíme na kousky nakrájenou jitrnici, nadrobno nakrájený česnek, rajčata na kousky, cukr a sůl. Smícháme, necháme povařit na mírném ohni do zhoustnutí a vložíme kuře. Vaříme dalších 15 až 20 minut. Nakonec posypeme zelenou petrželí.

Kuře pečené v těstíčku

Suroviny: 1 kg kuřete, 200 g cibule, 1/2 kg mouky, 200 g másla, 60 g rýže, pepř, zelená petržel, 3 vejce a sůl.

Kuře naplníme směsí z nadrobno nakrájených vnitřností, čtyř lžic másla, jemně nakrájené cibule, omyté rýže, mletým pepřem, zelenou petrželí, nakrájeným uvařeným vejcem, 100 ml vody a soli. Smícháme mouku, vejce, špetku soli a vody a vytvoříme plát těsta o tloušťce 0,5 cm, omastíme dvěma lžícemi rozpuštěného másla, několikrát přehneme a znovu vyválíme, omastíme, přehneme, vyválíme a omastíme. Na list položíme naplněné kuře, obalíme těstem, namažeme máslem, rozbitým vejcem a pečeme v horké troubě 1,5 hodiny.