Grilovaná jídla

Kebapčeta

Suroviny: 500 g mletého masa (60% vepřového a 40% hovězího), 20 ml vody, 18 g soli, 1 g pepře, saturejka.

K dobře umletému masu přidáme sůl, prohněteme, vložíme do mísy a necháme několik hodin v chladnu. Přidáme pepř a dle chuti saturejku. Znovu prohněteme a vložíme na několik hodin do chladničky. Po vyjmutí z chladničky uděláme šišky - malé (asi 40g) nebo větší (asi 80g). Pečeme je na rožni namazaném lojem. Kebapčeta se nesmějí navzájem na rožni dotýkat. Obracíme je postupně. Uvnitř musí být směs šťavnatá a nekrvavá. Jako přílohu podáváme smažené brambory, drobně nakrájenou cibuli, petržel a hořčici.

Karbanátky na grilu

Suroviny: 1200 g mletého masa (hovězí, telecí, skopové), 120 g cibule, 3 g pepře, 22 g soli, 25 ml vody.

Nejlepší je dělat karbanátky z 500 g telecího a 700 g vepřového masa. Příprava je stejná jako u kebapčat, zde se ale cibule krájí nadrobno a přidává se zároveň s černým pepřem. Vyrobíme karbanátky po 60 g a servírujeme po dvou kusech. Servírují-li se ihned, zachovají si chuť i kvalitu. Přílohy: opékané brambory, zralá fazole, pálivá směs zeleniny, rajčata, pečené papriky, nadrobno nakrájená cibule zamíchaná s petrželkou.

Nervózní karbanátky na grilu

Suroviny: 600 g mletého masa, 60 g cibule, 1,5 g černého pepře, 11 g soli, 12 ml vody, 4,5 g pálivé papriky.

K dobře umletému masu přidáme sůl, prohněteme, vložíme do mísy a necháme několik hodin v chladnu. Přidáme mletý kmín a pepř s pálivou paprikou. Znovu prohněteme a vložíme na několik hodin do chladničky. Proto mají nervózní karbanátky lehce pálivou chuť. Karbanátky přigrilování několikrát obracíme. Servírujeme s hranolkami, fazolkou, pálivou zeleninovou směsí, rajčaty, pečenými paprikami a nadrobno pokrájenou cibulí. Zdobíme petrželí.

Karbanátky se sýrem na grilu

Suroviny: 1200 g mletého masa (směs), 200 g sýra, 3 g černého pepře, 22 g soli, 25 ml vody.

K dobře umletému masu přidáme sůl, prohněteme, vložíme do mísy a ponecháme několik hodin v chladnu. Přidáme mletý kmín a pepř. Později sýr nakrájený na kousky nebo jemně nastrouhaný. Velice dobře promícháme. Vytvarujeme karbanátky po cca 60 g agrilujeme. Přigrilování několikrát obracíme.

Kuře na grilu

Suroviny: 1/2 kuřete (500g), 5 g soli, 0,2 g černého pepře, 10 g másla, přílohy.

Očištěné a umyté kuře rozkrájíme po délce na polovinu. Jemně naklepeme, posolíme a položíme řezem dolů. Potřeme olejem kegrilování. Při pečení často otáčíme a pečeme do růžové kůrčičky. Neustále natíráme rozpuštěným máslem. Upečené kuře opepříme a zalijeme rozpuštěným máslem. Podáváme s hranolkami.

Fíkovník v Bulharsku.
Fíkovník v Bulharsku. Foto Jan Dvořák

Ražniči na grilu

Suroviny: 150 g jehněčího masa (bez kostí) nebo vepřového popř. telecího, 3 g soli, 0,2 g černého pepře, 3 ml oleje, 5 g másla, přílohy.

Maso nakrájíme na kousky (25g). Marinádu připravujeme ze soli, pepře, jemně nakrájené cibule, vína a oleje. Dobře promícháme a necháme tři hodiny uležet. Potom z masa odstraníme cibuli, nařežeme okraje masa po délce vlákna a pečeme na silně rozpálenémgrilu. Při pečení maso několikrát obracíme a potíráme máslem. Podáváme s hranolkami, plátky rajčat a jemně nakrájenou cibulí.

Ražniči se zeleninou

Suroviny: 150 g jehněčího nebo vepřového masa bez kosti, 20 g rajčat, 20 g cibule. 5 g pálivé papriky, 3 g soli, 0,2 g černého pepře, 15 g hřibů, 5 ml vína, 3 ml oleje, 10 g másla, přílohy.

Vykostěné ražniči nakrájíme na kousky (25g). Marinádu připravujeme ze soli, černého pepře, jemně nakrájené cibule, vína a oleje. Rozmícháme a necháme tři hodiny ustát v lednici. Potom kousky masa očistíme od cibule a napichujeme na jehlu. Mezi maso přidáváme postupně kousky rajčat, cibule, hřibů a jednu pálivou papriku. Namažeme máslem a dáme péct na silně rožhavený rošt, který byl předem namazám lojem. Jednou za čas při pečení potíráme a několikrát obracíme. Jako přílohu podáváme hranolky, rajčata a pečené papriky.

Domácí klobása

Suroviny: 1600 g mletého masa (vepřového a telecího), 200 g slaniny, 3 g černého pepře, 100 ml vody, 10 g práškového cukru, 0,5 g nového koření, 3 g pálivé papriky, 3 g kmínu, 2 g saturejky, 3 g červené papriky, 10 g česneku, 20 g soli, 0,5 g sanytru, 1,5 m solených střev.

Smícháme černý pepř, nové koření, pálivou papriku, kmín, saturejku, nadrobno nakrájený česnek a nadrobno nakrájenou slaninu. Tuto směs smícháme s cukrem, sanytrem, solí a částí vody. Následně vzniklou směs smícháme s mletým masem. Vše velice dobře promícháme. Necháme odležet na 10 hodin do chladničky. Potom znovu pořádně promícháme, přidáme zbytek vody a červenou papriku. Tuto směs plníme do předem nachystaných střev namočených v chladné solené vodě. Hotovégrilujeme nebo smažíme na pánvi.

Svačinka na grilu

Suroviny: 150 g vepřového žebírka (můžeme použít i vepřové filé nebo dva kousky jehněčího po 70 g anebo 250 g telecího filé), 3 g soli, 0,2 g černého pepře, 10 ml vína nebo citrónové šťávy, přílohy.

Kotletu s žebírkem nebo filé naklepeme. Polotovary necháme marinovat v omáčce se solí, černým pepřem, vínem nebo citrónovou šťávou. Necháme uležet na několik hodin do chladničky. Potom pečeme na silně rozžhavenémgrilu, který jsme předtím natřeli olejem. Maso při pečení několikrát obrátíme. Upečené ponecháme na chladnější straněgrilu (kvůli aroma) a podáváme naráz jemně posypané pepřem. Jako přílohu lze použít hranolky, pálivou zeleninovou směs, jemně nakrájenou cibuli a zeleninu dle sezóny.

Kebap

Suroviny: 160 g vepřového masa, 100 g hovězího, 80 g cibule (nebo pórku), 10 ml vína, 1 g saturejky, 0,2 g černého pepře (a dle přání 0,5 g pálivé papriky).

Očištěné a omyté maso nakrájíme na kousky po 20 g. Marináda se skládá ze soli, mletého černého pepře a vína. Necháme uležet na tři hodiny v chladničce. Potom kraje nařízneme po délce vlákna a pečeme nagrilu. Do nádoby dáme jemně nakrájenou cibuli, máslo, černý pepř, saturejku (dle přání pálivou papriku), zakryjeme poklicí, zahříváme, čas od času zamícháme, dokud cibule nezměkne.

Sýr nebo kaškaval na roštu

Suroviny pro jednu porci: 120 g sýra, 5 g másla, 5 ml oleje, 10 g rajčat, špetka sladké papriky, kousek zelené petržele, dle přání pálivou papriku.

Sýr naložíme do studeného mléka nebo vody (odstranění zbytečné soli). Nakrájíme na plátky o tloušťce 1 cm a váze 120 g, které potřeme olejem a položíme na papír na pečení. Posypeme sladkou paprikou a položíme kouskem másla, plátek rajčete a kousek zelené petržele. Dle přání můžeme přidat i pálivou papriku. Zabalíme do papíru a namočíme ve studené vodě. Položíme na rošt. Pečeme do změknutí sýra. Ihned servírujeme.

Pikantní kjufteta na plechu

Suroviny: 750 g mletého masa, 1 středně velká cibule, 2 vejce, 1 zelená paprika, 1 plátek staršího chleba nebo 100 g strouhanky, pepř, kmín, saturejka, sůl. Náplň: 250 g hub, 2 velká rajčata, 1 velká cibule, 30 g oleje, pepř, bazalka, sůl.

Smícháme maso s vejci, nadrobno nakrájenou cibuli a papriku. Přidáme namočený a vymačkaný plátek chleba, pepř, kmín, saturejku a sůl. Rozetřeme směs masa na plech o průměru 28 cm. Pokryjeme houbami s olejem, opepříme a posolíme. Nahoru poklademe plátky rajčat, cibule a posypeme bazalkou. Dáme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 40 minut na 180°C.

Kjufteta z tvarohu (2-3 porce)

Suroviny: 300 g tvarohu, 300 g parmezánu, 1 vejce, 3 čajové lžičky mouky, mouka na poprášení, olej a sůl.

Nastrouhejte parmezán na drobno a smíchejte s tvarohem. Přidejte vejce, 3 čajové lžičky mouky, sůl na dochucení. Pořádně promíchejte. Ze směsi vytvarujte ploché kjufteta, obalte je v mouce a smažte z obou stran do zlatové barvy.