Sladkosti

Jemné tyčinky s balkánským sýrem

Suroviny: 250 g másla, 250 g slaného sýra (typ balkánský), 1 vejce, 300 g mouky, 1/2 rovné polévkové lžíce soli, 1 rovná polévková lžíce cukru, 1 vejce na potírání.

Vejce důkladně rozmícháme se solí a cukrem. Přidáme nastrouhaný sýr, mouku a zamíchané těsto uložíme na jednu noc do chladničky. Rozválíme na plát 5 mm, namažeme vejcem, nakrájíme a položíme na lehce pomazaný plech olejem. Pečeme při 220°C.

Tyčinky (košíčky) s čerstvým mlékem

Suroviny: 125 g másla, 3 polévkové lžíce čerstvého mléka, 1 rovná čajová lžička soli, 1/2 rovné čajové lžičky sifonu, 1/4 rovné lžičky citrónové šťávy, 220 g mouky. Na náplň 250 g sýra a 2 vejce.

Máslo rozšleháme. Přidáme mléko se sifonem a citrónovou šťávou. Spolu s mlékem pomalu přidáváme mouku. Míchání prodlužujeme do doby než nám vznikne dobře promíchaná směs. Přidáme mouku a zamícháme. Rozdělíme do 40-ti košíčků. Každý kousek vložíme do formičky a velmi dobře utlačíme. Do prohlubně vložíme náplň. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Medovníčky

Suroviny: 1 vejce, 110 g cukru, 100 ml oleje, 130 g medu (roztopeného), 1 rovná polévková lžíce skořice nebo kakaa, 1 rovná čajová lžička soli, 1/2 rovné čajové lžičky citrónové šťávy a množství mouky podle potřeby.

Vejce s cukrem rozmícháme až bude směs nadýchaná. Postupně přidáváme olej, roztopený med, sodu s citrónovou šťávou a skořici. Nakonec přidáme mouku. Jakmile je směs rozmíchaná na měkké těsto, vytvarujeme ji na malé kuličky. Nahoru dáme malý oříšek a položíme na namazaný plech ve vzdálenosti jedné kuličky. Pečeme při teplotě 220°C. Upečené medovníčky ponecháme na plechu ještě pět minut a teprve potom je sejmeme. Namažeme zavařeninou a slepujeme po dvou.

Ořechové máslenky

Suroviny: 250 g cukru, 250 g vepřového sádla, 1 čajový šálek ořechů, 2 vanilky, 350-380 g mouky.

Tuk a cukr rozmícháme, přidáme vanilku, mleté ořechy a mouku. Zamícháme na středně tvrdé těsto. Vyválíme placku o tloušťce 6 mm. Vykrajujeme různé tvary nebo vytvarujeme cukroví podobné malému ořechu. Položíme na lehce vymaštěný plech, pečeme při teplotě 200°C a dopékáme při 180°C. Teplé obalujeme vanilkovým cukrem.

Baklava s piškotovou náplní

Suroviny: 500 g lístkového těsta, 1 čajový šálek rozemletých ořechů, 125 g másla, náplň (6 vajec, 1 čajový šálek cukru, 1 čajový šálek mouky, 1 polévková lžíce zakysané smetany, 1 vanilka, 1 čajový šálek rozemletých ořechů, 1/2 skořice), máslo nebo olej na vymazání plechu, sirup (2 čajové šálky cukru, 2 čajové šálky vody, citrónová kůra).

Těsto vyválíme na plát výšky 1 cm. Plech namažeme tukem a na něj položíme plát těsta (1/2). Posypeme 1/2 mletých ořechů s 1/2 másla (rozpuštěného). Potom poklademe náplní, kterou připravujeme tak, že oddělené žloutky s 1/3 cukru rozšleháme. Z bílků uděláme sníh a vmícháme zbylý cukr. Do žloutků přidáme smetanu. Rozmícháme a spojíme se sněhem z bílků. Lehce vmícháme mouku, přidáme ořechy smíchané s jednou polévkovou lžící mouky a skořicí. Nahoru posypeme mletými ořechy a zbytek rozpuštěného másla a položíme 1/2 lístkového těsta. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (180 až 200°C). Upečený desert necháme ochladit a polijeme studeným sirupem.

Bulharské menu.
Bulharské menu. Foto Jan Dvořák

Tutmanik

Suroviny: 250 ml mléka, 1 vejce, 1/2 rovné čajové lžičky soli, 30 g kvasnic, mouka (dle potřeby cca 500g), 170 g tuku, 250 g sýra, poleva z 60 g másla a 5 rovných polévkových lžic strouhanky.

Do misky s kulatým dnem vložíme rozdrobené kvasnice se špetkou soli, s cukrem a promícháme. Přilijeme mléko, přidáme vejce a přisypeme mouku v takovém množství, aby nám vzniklo měkké těsto, které necháme kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly a vytvoříme placky o tloušťce cca 2 mm. Placky namažeme rozměklým tukem nebo olejem a posypeme strouhaným sýrem. Těsto přeložíme na polovinu nebo zavineme do roličky a položíme na vymaštěný plech. Všechny bochánky natřeme rozpuštěným máslem smíchaným se strouhankou. Vložíme do horké trouby a pečeme při 230°C.

Boljanská banica (hlemýždě)

Suroviny: 250 ml mléka, 2 vejce, jedna polévková lžíce cukru, jedna polévková lžíce soli, 30 g kvasnic, 125 g másla, mouka, ořechy, skořice a sirup (550 g cukru, 1200 ml vody, 2 vanilky).

Mléko, kvasnice, vejce, cukr a sůl smícháme, přidáme mouku, promícháme a necháme vykynout. Vše znovu promícháme a opět necháme vykynout. Těsto rozdělíme na 18 kousků. Vytvoříme první placku z těsta o tloušťce 2 mm a potřeme ji rozměklým máslem. Druhou placku vytvoříme stejným způsobem položíme ji na první. Pokračujeme dalšími plackami až nám vznikne celkem 6 vrstev. Poslední placku již nepotíráme. Ze zbylého těsta vytvoříme další dvě banice a vše necháme odležet. Všechny tři banice (každou zvlášť) rozválíme na tloušťku 3 mm. První namažeme máslem, posypeme ořechy a skořicí. Na ni položíme druhou a posypeme ji ořechy. Stejně postupujeme i u třetí vrstvy. Banice svineme do rolády, kterou nakrájíme na kousky tloušťky jednoho prstu. Získáme hlemýždě, které pokládáme řezem na vymaštěný plech 2 až 3 cm od sebe. Necháme 10 minut odležet a pečeme v předehřáté troubě při 250°C dorůžova (maximálně 20 minut). Vyjmeme, ochladíme a polijeme vlažným sirupem.

Slivenská banica

Suroviny: 250 g másla, 250 g sýra, těsto (250 ml mléka, 1 vejce, 40 g másla nebo oleje, 1 čajová lžička soli, 1 čajová lžička cukru, 50 g kvasnic, mouka dle potřeby).

Do misky s oblým dnem vložíme kvasnice. Přidáme cukr, sůl a kvasnice necháme rozpustit. Přidáme mléko, rozpuštěné máslo a vejce, mouku dle potřeby a zamícháme do měkkého těsta, které necháme v teple vykynout. Z hotového těsta uděláme placku o tloušťce 4 mm, namažeme z části změklým tukem v silné vrstvě, posypeme sýrem a zavineme do rolky. Nakrájíme na kousky šířky 3 cm a položíme na plech řezem nahoru. Znovu necháme vykynout, namažeme zbylým tukem a pečeme ve mírně teplé troubě.

Koule se sýrem a vejcem

Suroviny: 370 ml vody, 30 g kvasnic, 1 rovná čajová lžička soli, 170 g sádla nebo oleje, 200 g sýra, mouka dle potřeby, poleva (3 vejce, 250 ml jogurtu).

Do nádoby s oblým dnem vložíme kvasnice se špetkou soli a cukru. Pořádně promícháme a dolijeme teplou vodou. Mícháme a zároveň přisypáváme mouku. Až nám vznikne měkké těsto, necháme vykynout. Těsto rozdělíme na čtyři díly, které rozválíme na tloušťku 3 mm. Nakrájíme na pásky o šířce 10 až 12 cm. Po jedné straně namažeme tukem a posypeme sýrem. Zavineme do tenké ruličky a pořádně přitiskneme všechny konce. Roládu nakrájíme na šířku 2 cm (vznikne nám velikost malého ořechu), které pokládáme jedno vedle druhé na namazaný plech. Zalijeme zbylým tukem a směsí z vejce a jogurtu a pečeme při teplotě 220-250°C.

Roláda plněná marmeládou

Suroviny: 125 ml jogurtu nebo zakysané smetany, 1 rovná čajová lžička sody, 4 vejce, 250 g cukru, 120 g tuku nebo oleje, 1 lžička citrónové šťávy, vanilka, mouka dle potřeby a marmeláda.

Vejce a cukr našleháme, přidáváme za neustálého míchání po tenkém pramínku olej, malé množství mouky a naráz vlijeme jogurt se sodou a citrónovou šťávou. Rozmícháme v mixéru, přidáme vanilku s moukou až nám vznikne hustá kaše. Kaši vylijeme do mísy a zamícháme pomocí mouky v měkké těsto, ze kterého vytvoříme list o tloušťce 5 mm. Namažeme marmeládou, zavineme do rolky a pečeme při 220°C.

Čokoládová roláda

Suroviny: 6 vajec, 7 plných polévkových lžic krystalového cukru (na zpracování bílků), 3 polévkové lžíce cukru ( žloutky), 3 až 4 lžíce kakaa, krém (500 g smetany, 140 g krystalového cukru, 200 g mletých ořechů).

Cukr smícháme se žloutky do kyprosti. Bílky smícháme na sníh, přidáme cukr a míchání prodloužíme. Do žloutků přidáme kakao, sníh z bílků a lehce zamícháme tahem shora dolů. Z hotového těsta vytvoříme na plechu s papírem na pečení vrstvu o tloušťce 1 cm. Pečeme 5 minut v horké troubě, poté dopékáme v mírné troubě. Upečený plát ochladíme, sejmeme papír, naneseme krém a zavineme do rolky. Nejlepší krém je smetanový s ořechy, který připravíme následovně: Smetanu ochladíme, do ní přidáme cukr a našleháme. Přisypeme mleté ořechy a velmi dobře promícháme.

Banica z chleba

Suroviny: Chléb, 4 vejce, 750 ml mléka, 1 hrnek nastrouhaného sýra, 60 g tuku.

Na plech namazaný tukem položíme na plátky nakrájený chléb tloušťky 6-8 mm. Posypeme nastrouhaným sýrem a polovinou tuku. Položíme druhou vrstvu a druhou polovinou tuku. Zalijeme směsí z vajec a mléka. Pečeme při 250°C.

Plevenská banica

Suroviny: 250 ml mléka, 4 vejce, 1 rovná čajová lžička soli, 30 g kvasnic, 125 g másla, 125 g tuku, mouka, 250 g sýra.

Do plastové nádoby s oblým dnem vložíme kvasnice. Posolíme a vlijeme teplé (35°C) mléko. Přidáme vejce, rozmícháme s moukou a zamícháme v měkké těsto. Rozdělíme na tři části a necháme uležet na 10-15 minut. Každou porci potom zformujeme na pravoúhlý trojúhelník o tloušťce 3 mm. Dva cípy těsta přehneme do středu těsta. Potom těsto přehneme napříč 3x. Jakmile takto zpracujeme všechny tři díly těsta. Necháme odležet v chladničce 10 minut. Opět vytvarujeme trojúhelník o tloušťce 3 mm, namažeme tukem a opět přehneme do středu a potom ještě dvakrát. Až máme všechny tři díly, takhle vytvarované je položíme na sebe a necháme odležet v ledničce 10 minut. Znovu vytvoříme placku o tloušťce 3 mm, znovu přehneme jako předtím a nakrájíme na plátky šířky 15 cm. Pomastíme tukem, posypeme sýrem. Zavineme po délce do rolky a spoj necháme nahoře. Na namazaný plech těsto zavineme do spirály, ale mezi spirálou ponecháme mezeru 1 cm. Necháme vykynout 10-15 minut, potřeme tukem a pečeme při 250°C.

Mekica (pečivo smažené na oleji)

Suroviny: 250 ml jogurtu, 1 vejce, 1 rovná čajová lžička sody, 1/2 rovné čajové lžičky citrónové šťávy, špetka soli, mouka a tuk na smažení.

V nádobě s oblým dnem smícháme jogurt se sodou, citrónovou šťávou, solí a vejcem. Rozmícháme na stejnorodou směs a přidáme v malým dávkách mouku za nepřetržitého míchání. Jakmile vznikne hustá směs, vysypeme ji na vál a na povrchu posypeme moukou. Zamícháme v měkké těsto, které se zamísí do získání nadýchaného těsta. Necháme odležet 10 až 15 minut. Následovně vytváříme kuličky, ze kterých vytváříme kruhovou tenkou placičku a kterou okamžitě vkládáme do horkého tuku. Smažíme světle dozlatova, obrátíme a smažíme i z druhé strany. Podáváme se sýrem, medem, džemem nebo posypané cukrem.

Kaval banica

Suroviny: 250 ml mléka, 2 vejce, 1 rovná polévková lžíce cukru a soli, 30 g kvasnic, 250 g tuku (máslo, sádlo, margarín), 200 g sýra, mouka dle potřeby.

Z kvasnic, vajec, cukru, soli a mouky zamícháme měkké těsto. Necháme vykynout. Rozdělíme na 18 dílů, ze kterých vytvoříme placky o průměru cca 20 cm. Namažeme rozměklým tukem a položíme na sebe 6 placek. To ještě zopakujeme dvakrát. Necháme odležet 15 minut. Z každé hromádky vytvoříme jednu placku, kterou namažeme tukem a posypeme nastrouhaným sýrem. Položíme na sebe. Necháme ještě 15 minut odležet a smotáme do ruličky, kterou válíme na konečný průměr 3 cm. Na namazaném plechu svineme rolku do spirály, ale mezi spirálou musíme ponechat mezeru. Znovu necháme vykynout 10 až 15 minut a pečeme při 250°C po dobu 30 minut.

Papriky v Bulharsku.
Papriky v Bulharsku. Foto Jan Dvořák

Cukroví plněné marmeládou

Suroviny: 100 g sádla, 100 g másla, 100 g cukru, 1 vejce, mouka, 100 g marmelády.

Sádlo, máslo a cukr rozmícháme. Přidáme vejce a opět důkladně zamícháme. Přisypeme tolik mouky až nám vznikne středně měkké těsto. Vyválíme placku o tloušťce 3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru 4cm. Do středu vložíme marmeládu a přeložíme na polovinu. Položíme na vymazaný plech a pečeme při 220°C.

Ořechový koláč

Suroviny: 6 vajec, 250 g cukru, 140 g mouky, 15 g ořechů, 2 vanilky, cukr na posypání.

Žloutky s 1/3 cukru ušleháme do pěny. Z bílků ušleháme sníh. Přisypeme zbytek cukru a znovu promícháme. Vsypeme ušlehané žloutky, namleté ořechy s moukou. Promícháme a vlijeme do dortové formy. Pečeme při 180-200°C. Posypeme cukrem a nakrájíme.

Mléko s krupicí

Suroviny: 1 l mléka, 0,8 l vody, 200 g krupice, 300 g cukru, sůl, vanilka.

Mléko, vodu, sůl a cukr zahřejeme do varu. Za stálého míchání potom vsypeme krupici a vaříme 10 minut. Na talíři posypeme vanilkou.

Mléko s rýží

Suroviny: 1 l mléka, 250 g rýže, 1 l vody, 400 g cukru, 1 lžíce skořice, špetka soli.

Rýži vsypeme do osolené vody a vaříme do změknutí, přilijeme mléko a po varu i cukr. Mícháme do zhoustnutí a položíme na talíř, posypeme skořicí, necháme ochladit a můžeme podávat.

Mléko s rýží a jablky

Suroviny: 1 l mléka, 4 polévkové lžíce rýže, 100 g cukru, 30 g másla, 3-4 jablka, sůl.

Oloupaná a nakrájená jablka uvaříme v malém množství vody do změknutí, rozmixujeme a osladíme. Rýži uvaříme v mléce do měkka se špetkou soli a cukru. Do ní vložíme kousek másla a rozmixovaná jablka. Můžeme přidat i sníh z bílků. Zamícháme a podáváme v hluboké misce.

Rýže se sušeným ovocem

Suroviny: 500 g sušených třešní, jablek, hrušek, rybízu atd., 100 g usušených švestek, 300 g rýže, 200 g cukru, vanilka.

Sušené ovoce zalijeme vodou a necháme několik hodin bobtnat. Ovoce přecedíme a do této vody dáme vařit rýži. Uvařenou rýži promícháme s ovocem a posypeme cukrem s vanilkou.

Sušenky se strouhaným kokosem

Suroviny: 250 g másla, 340 g cukru, 100 g kokosu, kůra z pomeranče, 1 vanilka, 3 vejce (1 bílek na mazání), mouka dle potřeby, prášek do pečiva.

Máslo s cukrem zpracujeme a postupně vmícháme vejce, kokos a aromatické koření. Vše velmi dobře promícháme a smísíme s moukou do měkkého těsta. Vytvoříme kuličky o velikosti ořechu, lehce potřeme bílkem, obalíme v prášku do pečiva a pečeme v mírně teplé troubě.

Jemné ořechové hromádky

Suroviny: 3 bílky, 300 g krystalového cukru, 350 g strouhaných ořechů, 1 rovná polévková lžíce kakaa.

V misce s oblým dnem ušleháme bílek s cukrem, přimícháme ořechy a kakao. Velmi dobře promícháme. Na plech pokrytý papírem na pečení pokládáme malé hromádky těsta vedle sebe. Pečeme při 180°C a jakmile je pečivo nadýchané, dopékáme při 150 až 120°C.

Štrůdl s jablky

Suroviny: 500 g listového těsta, 250 ml oleje, náplň (1 kg jablek, 150 g strouhanky, 250 g cukru, skořice, 250 g ořechů).

Jednu polovinu těsta vyválíme a omastíme jednou lžící oleje. Na ni položíme druhou vyválenou polovinu těsta a omastíme nebo posypeme nastrouhaným máslem. Posypeme zčásti strouhankou a náplní připravenou z nastrouhaných jablek smíchaných se strouhankou, cukrem, skořicí a ořechy. Svineme do ruličky a celou rolku nakrájíme na kousky o délce 6 cm. Položíme na namazaný plech, potřeme tukem a pečeme při 220 až 240°C. Upečený štrůdl posypeme cukrem.

Ořecháček

Suroviny: 100 g ořechů nasekaných nahrubo, 170 g moučkového cukru, 2 bílky, 1 polévková lžíce strouhanky.

Všechno dobře promícháme lžičkou. Na plech namazaný olejem a posypaný moukou vlijeme těsto a pečeme v mírně teplé troubě.

Sušenky k čaji

Suroviny: 200 g mletých ořechů, 125 g másla, 200 g mouky, 60 g moučkového cukru, 80 g čokolády, 200 g nahrubo namletých ořechů na ozdobení, 100 g marmelády.

Smícháme máslo, mouku, cukr a přidáme mleté ořechy a necháme 30 minut odležet. Vyválíme placku o tloušťce 3 mm, vykrájíme kolečka a upečeme. Hotová kolečka slepíme marmeládou, namočíme v čokoládě a obalíme ořechy.

Sladká kukuřičná kaše

Suroviny: 400 g kukuřičné mouky, 1,2 l vody, sůl, cukr.

Mouku nasypeme do osolené vody, promícháme a vaříme do kaše. Osladíme cukrem a můžeme podávat.

Šupla

Suroviny: 600 g mouky, špetka soli, 60 g másla, 200 g nastrouhaného sýra.

Z mouky, soli a vody zhotovíme těsto na hustotu těsta palačinkového. Vlijeme v tenké vrstvě na plech, namazaný máslem, posypeme sýrem a upečeme.

Tutmanik s jogurtem na selský způsob

Suroviny: 500 g mouky, 4 vejce, 200 ml oleje, 200 g nastrouhaného sýra, 200 g jogurtu, prášek do pečiva.

Rozmícháme 3 vejce, přidáme mléko, ve kterém je 1 lžička prášku do pečiva, olej, sýr a mouku. Vznikne středně tvrdé těsto, které rozprostřeme na máslem potřený plech. Namažeme vajíčkem a pečeme v mírně teplé troubě.