Studené předkrmy

Šunkový aspik

Suroviny: 70 g šunky, 20 g másla, 5 g želatiny, 10 g smetany, 0,2 g černého pepře, sůl.

Šunku dvakrát až třikrát umeleme na masovém mlýnku. Máslo necháme změknout, rozšleháme, přidáme šunku, sůl, mletý pepř a připravenou uvařenou napolo ztuhlou želatinu. Vše mícháme, dokud nezískáme celistvou směs. Potom přidáme rozšlehanou smetanu. Vložíme do formy a necháme vychladit.

Koktejl ze šunky

Suroviny: 30 g majonézy, 30 g šunky, 10 g citrónu, 20 g smetany, 4 g zeleného salátu, 4 g petržele, 3 g broskví, sůl a černý pepř na ochucení.

Šunku nakrájíme na velmi malé kousky. Smícháme se smetanou a majonézou, osolíme, opepříme, přidáme citrónovou šťávu a na velmi drobné nakrájené kousky broskve. Podáváme ve sklenici na šampaňské. Na okraj sklenice vložíme plátek citrónu. Posypeme nadrobno nakrájenou petrželovou natí. Jako přílohu můžeme doporučit chléb.

Vejce s omáčkou Tartar

Suroviny: 2 vejce, 80 g omáčky Tartar (zhotovené ze 75 g majonézy, 6 g cibule, 20 g kyselých okurek, 10 g marinovaných hub, 10 g uvařených bílků, 1,5 g kopru, černého pepře na ochucení). Ozdoby: červená paprika, uvařená mrkev, kyselé okurky, petržel a kopr.

Do hotové majonézy přidáme velmi drobně nakrájenou oloupanou okurku a všechny zbylé potraviny potřebné na omáčku, která musí být také velmi drobně nakrájená. Smícháme na hustou omáčku. Dochutíme solí a černým pepřem. Pokud je majonéza příliš kyselá, přidáme cukr. Natvrdo uvařená vejce (vaříme 16 minut) necháme ochladit ve studené vodě, oloupeme, omyjeme ve studené vodě. Rozkrájíme po délce na kousky. Esteticky položíme na talíř a zalijeme omáčkou tak, že polovina vejce zůstane nepolitá. Omáčka Tartar se hodí k vařenému kuřeti, jazyku, apod.

Nakládaná paprika plněná ruským salátem

Suroviny: 1 celá naložená paprika, 50 g ruského salátu, 5 g majonézy, 15 g aspiku, 5 g zelené petržele, 1/8 vejce, zelený salát na dekoraci.

Papriku přecedíme. Ukrojíme vršek se stopkou a naplníme ruským salátem. Uzavřeme kouskem vařeného vejce žloutkem nahoru, který ozdobíme nastříkanou růžičkou z majonézy. Do jeho středu ještě položíme kousek rajčete s lístkem petržele. Papriky uložíme na talíř a ozdobíme zeleným salátem.

Bulharské menu.
Bulharské menu. Foto Jan Dvořák

Vejce na ruský způsob nebo s černým kaviárem

Suroviny pro jednu porci: 1 vejce, 5 g černého kaviáru, 120 g ruského salátu, 20 g majonézy, na ozdobení máslo, olivy, uvařená mrkev, kyselé okurky, petrželka.

Na tvrdo uvařená vejce oloupeme a umyjeme ve studené vodě. Rozkrájíme ozdobně na dvě růžičky. Do středu růžičky vstříkneme majonézu a na ni položíme malý kousek černého kaviáru. Vejce položíme na ruský salát, kolem kterého ozdobně nastříkáme majonézu, obložíme kousky mrkve, kyselých okurek, petrželkou.

Vejce s bristolskou omáčkou

Suroviny pro jednu porci: 2 ks vejce, 80 g bristolské omáčky, zeleninu na ozdobení.

Bristolskou omáčku získáme tak, že do tartarové omáčky přidáme malé množství rajského protlaku a připravíme jako vejce v předchozím receptu.

Vejce se sardinkou

Suroviny pro jednu porci: 1/2 vejce, 20 g sardinek, 10 g majonézy, 10 g citrónu, 40 g ruského salátu a dekorace.

Natvrdo uvařená vejce oloupeme a umyjeme ve studené vodě. Rozřežeme je na dvě poloviny po délce. Na žloutek stříkneme růžičku z majonézy, nahoru položíme sardinku a na ni kousek citrónu s kouskem rajčete a lístkem petržele. Vejce položíme na ruský salát. Kraje ozdobíme nastříkanou majonézou a můžeme ozdobit různými druhy zeleniny.

Obložený talíř

Suroviny: 30 g ruského salátu, 20 g rybiček z konzervy, 15 g balkánského sýra, 1/2 vejce, 20 g šunky, 15 g suchého salámu, 15 g másla, 50 g oliv, 25 g kyselých okurek, 15 g rajčat, 2 g zelené petržele, majonéza na zdobení.

Do středu talíře položíme ruský salát, dokola ozdobíme majonézou a rajčaty, nakrájenými na kousky. Do středu vejce vstříkneme majonézu a ozdobíme kouskem rajčete nebo růžičkou z mrkve. Okolo salátu pokládáme ozdobně suroviny nakrájené na plátky, trojúhelníky, zavinuté do rolky. Mezi masné a mléčné výrobky pokládáme zeleninu, také ozdobně nakrájenou. Všechno ozdobíme petrželí. Talíř můžeme doplnit i jinými druhy potravin např.: Paprika, sýr, ryby, klobásy atd.

Telecí paštika

Suroviny: 100 g telecích drobů, 50 g másla, 6 g cibule, 5 g mrkve, 5 g másla, 2 g soli, 1 g mletého pepře.

Umyté drůbky očistíme, odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Mrkev podusíme s cibulí, máslem, vodou a solí. Přidáme drůbky, mléko a dusíme do úplného změknutí, čas od času doplníme vodu. Hotovou směs semeleme 3x na masovém mlýnku a přepasírujeme. Máslo našleháme a vmícháme do paštiky. Dochutíme pepřem a soli.

Pomazánka z oliv

Suroviny: 30 g oliv, nastrouhaná cibule, 2 ks uvařeného vejce, 1 polévková lžíce oleje, citrónová šťáva na ochucení, špetka mletého pepře, 125 g másla.

Máslo rozšleháme, přidáme rozmixované olivy, cibuli, vejce a olej. Zamícháme a dochutíme citrónovou šťávou.

Pomazánka ze sýra

Suroviny: 100 g měkkého sýra, 50 g másla, mletý pepř, 100 g másla.

Sýr rozmělníme v teplém mléku a propasírujeme přes sítko. Máslo rozetřeme do pěny a přidáme sýr. Dochutíme pepřem. Dle přání obarvíme rajským protlakem.

Pomazánka z rybiček

Suroviny: 50 g másla, 80 g ryb, mletý pepř.

Máslo rozšleháme do pěny a přidáme rybu. Dochutíme solí a pepřem.