Saláty

Hlávkový salát s čerstvou cibulí a ředkvičkami

Suroviny: 100 g hlávkového salátu, 10 g čerstvé cibule, 30 g ředkviček, 10 ml oleje, 5 g octu, 2 g soli.

Očištěnou a umytou zeleninu nakrájíme. Cibuli nadrobno, salát na plátky, ředkvičky nadrobno nebo na růžičky. Promícháme, uložíme vytvarujeme na míse. Poklademe ozdobně nakrájeným vejcem. Bezprostředně před podáváním poléváme marinádou z octu, soli a oleje.

Salát z čerstvých rajčat

Suroviny: 120 g rajčat, 10 ml oleje, 5 g petržele, 2 g soli.

Posbíráme dobře zralá, zdravá, červená rajčata. Umyjeme. Odstraníme části okolo stopky. Nakrájíme na plátky, půl plátky či kousky. Uložíme na talíř. Posolíme, polijeme olejem a ozdobíme drobně nasekanou petrželí. Můžeme ozdobit po starodávnu nakrájenou růži z rajčete.

Salát z červeného zelí

Suroviny: 200 g červeného zelí, 10 ml oleje, 6 ml octu, 2 g soli.

Zelí nakrájíme na 4 díly, potom na plátky a lehce potřeme solí. Postříkáme octem a necháme na hodinu uležet. Uložíme na talíř a zalijeme olejem.

Salát z čerstvých rajčat se sýrem

Suroviny: 20 g rajčat, 10 ml oleje, 5 g petržele, 2 g soli a 10 g sýra.

Rajčata nakrájíme na plátky. Položíme na talíř a polijeme olejem. Pokud je sýr osolený, nesolí se. Sýr nastrouháme na rajčata a posypeme pepřem. Okrášlíme vyřezanou růží z rajčete.

Salát z čerstvého zelí, mrkve a celeru

Suroviny: 120 g čerstvého zelí, 20 g mrkve, 10 g listů z celeru, 10 ml oleje, 5 ml octu, 2 g soli.

Zelí očištěné od vrchního listu a košťálu umyjeme. Nakrájíme na tenké kousky, promícháme se solí, potom přidáme a zamícháme nastrouhanou mrkev a nadrobno nasekanou celerovou nať. Polijeme octem a olejem. Podáváme na velké míse a můžeme jej použít jako přílohu k roštu.

Šopský salát

Suroviny: 25 g pečených paprikových lusků očištěných od semen a kůže, 10 g syrových paprikových lusků, 50 g červených rajčat, 30 g oloupaných okurek, 10 g sýra, 10 g cibule, 2 g soli, 3 g petržele.

Pečené paprikové lusky, cibule, petržel a syrové paprikové lusky nakrájíme nadrobno. Očištěná rajčata a okurky krájíme na kousky. Všechno zamícháme dohromady a položíme na talíř. Před podáváním zalijeme octem, olejem a solí. Nahoru nadrobno nastrouháme sýr. Ozdobíme feferonkami a růžičkou z rajčete.

Bulharské menu.
Bulharské menu. Foto Jan Dvořák

Kombinovaný salát

Suroviny: 50 g květáku, 50 g fazolí, 50 g červené řepy, 10 ml oleje, 6 ml octu, 2 g soli.

Ve vřelé posolené vodě uvaříme květák, vytahujeme po rozevření růžic, ochladíme a rozlomíme na růžičky. Dáme doprostřed talíře na hromádku. Ve vařící vodě svaříme zelenou fazolku, vyjmeme, ochladíme a nakrájíme. Položíme do kruhu okolo květáku. Do studené vody položíme umytou červenou řepu a vaříme do měkka. Necháme ochladit. Řepu oloupeme a nastrouháme na hoblinky či nakrájíme na kousky. Posolíme. Položíme ji na talíř okolo věnce z předešlé zeleniny a ozdobíme zelenou fazolkou. Hotový salát se zalévá směsí octu a oleje.

Salát z červené řepy

Suroviny: 140 g červené řepy, 15 ml oleje, 10 ml octu, 2 g soli.

Řepu umyjeme a uvaříme neoloupanou. Potom ji oloupeme a nakrájíme na kousky nebo polokoule tlusté 3 mm. Může se nakrájet na hoblinky. Položíme na talíř. Posolíme a zalijeme octem. Ozdobíme nadrobno nakrájenou petrželí. Pokud má někdo rád pikantnější chuť, tak před položením na talíř může řepu ochutit česnekem se solí rozmíchaném v octu a oleji. Toto je třeba udělat hodinu před konzumací.

Salát z květáku a vajec

Suroviny: 150 g květáku, 1/2 vejce, 10 ml oleje, 5 ml octu, 3 g petržele, 1,5 g soli.

V horké osolené vodě uvaříme květák. Květákové růžičky oddělíme a uložíme na talíř. Poléváme octem s olejem, ozdobíme nastrouhaným vajíčkem, opepříme a nadrobno nakrájíme petržel.

Salát z hub

Suroviny: 170 g hřibů pečůvky, 10 ml oleje, 10 g citrónu nebo 5 ml octu, 3 g kopru, 1,5 g soli, 0,2 g pepře.

Očištěné hřiby se umyjí a uvaří v horké osolené vodě. Scedíme a rozkrájíme na tenké pásky. Naložíme na dvacet minut do marinády, připravené z oleje a citrónové šťávy. Poté servírujeme na talíř, polité marinádou, kterou jsme si nachystali s nadrobno posekaným koprem.

Salát z brambor a cibule

Suroviny: 140 g brambor, 10 g cibule, 10 ml oleje, 5 ml octu, 5 g petržele, 2 g soli.

Brambory umyjeme a vaříme ve slupce. Dáme je do studené vody se špetkou soli. Po uvaření je ještě teplé loupeme a studené krájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na plátky, které obalíme v soli. Vypláchneme je vodě, ocedíme a zamícháme s nakrájenými brambory. Petržel umyjeme a nakrájíme nadrobno. Vše dochutíme solí, polijeme octem a olejem. Lehce promícháme. Zformujeme na talíř. Necháme uležet na jednu hodinu. Podáváme ozdobené zbytkem nakrájené petržele a plátkem citrónu.

Bramborový salát s majonézou

Suroviny: 100 g brambor, 10 g cibule, 25 g majonézy, 2 g petržele, 0,2 g (špetka) černého pepře, 2 g soli.

Umyté brambory vaříme ve slupce v osolené vodě. Ještě teplé brambory oloupeme a studené krájíme na drobné kousky (1x1 cm). Smícháme s cibulí nakrájenou na plátky potřenou špetkou soli s nadrobno posekanou petrželí, černým pepřem a solí s majonézou. Upravíme na talíři a podle přání citrónem.

Salát ze zelené fazole

Suroviny: 140 g čerstvé zelené fazole (180 g z konzervy), 20 g cibule, 10 ml oleje, 5 ml octu, 4 g petržele, 1,5 g soli.

Očištěné a omyté zelené fazole svaříme v horké posolené vodě. Scedíme a pokrájíme na stejné kousky. Položíme na talíř, ozdobíme petrželí a polijeme jednu hodinu před konzumací olejem s octem.

Salát ze zralých fazolí

Suroviny: 40 g zralých fazolí, 20 g cibule, 10 ml oleje, 5 ml octu, 2 g petržele, 2 g soli. Můžeme přidat 20 g čerstvé fazole.

Fazole umyjeme a namočíme s trochou soli. Počkáme 10 hodin. Opláchneme a zalijeme studenou vodou. Vaříme, ale musíme dávat pozor, aby fazole zůstaly celé. Posolíme a vaříme ještě deset minut. Scedíme, ochladíme a smícháme s cibulí nakrájenou na kousky s lehce přetřenou špetkou soli. zalijeme olejem s octem. Zkusíme zda jsou správně osolené a uložíme na talíř. Zdobíme petrželí.

Salát z pečených paprikových lusků s cibulí

Suroviny: 150 g paprikových lusků kapie (zelené, červené), 24 g cibule, 12 ml oleje, 5 ml octu, 5 g pepře, 1,5 g soli.

Upečené paprikové lusky podusíme v hrnci. Potom očistíme od slupky, semen a stopky. Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme na plátky, přetřeme špetkou soli a opláchneme. Smícháme s nadrobno pokrájenou petrželí. Uložíme na talíř, doprostřed dáme cibuli a dokola položíme nakrájené paprikové lusky širokou částí k cibuli. Salát zalijeme marinádou z octu, oleje a soli.

Salát z pečených paprikových lusků

Suroviny: 150 g papriky kapie (zelené nebo červené), 10 ml oleje, 5 ml octu, 4 g petržele, 1,5 g soli.

Omyté a osušené papriky upečeme a podusíme v hrnci. Potom papriku oloupeme a zkrátíme stopku. Podle přání můžeme očistit od semen a stopky úplně. Uložíme na talíř a zaléváme octem a olejem, zdobíme nadrobno nasekanou petrželí.

Salát z malých pálivých paprik

Suroviny: 100 g paprik, 30 g rajčat, 10 ml oleje, 3 ml octu, 4 g česneku, 5 g kopru, 1,5 g soli, 1,5 g cukru.

Umyté papriky se osušíme a zkrátíme na nich stopky. Lehce rozpečeme a dáme do hrnce, kde je natřeme solí a cukrem. Necháme odstát na 1-2 hodiny. Potom je nakrájíme na talíř a poléváme zálivkou, zhotovenou z umytých a nastrouhaných rajčat, česneku, smíchaných se solí, olejem, octem a nadrobno nakrájeným umytým koprem.

Salát Sněžanka

Suroviny: 100 g čerstvých okurek, 150 ml kyselého mléka, 10 ml oleje, 3 g kopru, 1,5 g soli.

Okurky omyjeme, oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Předběžně, dle tradice jeden den předem, mléko obvážeme gázou, pověsíme a později scedíme. Smícháme s okurkami, nadrobno nakrájeným koprem, olejem a solí. Promícháme a mícháme až do té doby než nám vznikne celistvá hmota. Hotový salát můžeme podávat na talíři nebo ve sklenici na šampaňské. Zdobíme růžičkou z okurek, konečky kopru a drobnými listy salátu. Také můžeme zdobit stříkáním přecezeného mléka a mletými ořechy. Pro labužníky můžeme přimíchat česnek.

Salát z pálivé směsi zeleniny

Suroviny: 100 g směsi, 14 g pórku, 5 g česneku, 10 ml oleje, jedna pálivá paprika, 5 g petržele, 2 g soli, 1 g cukru.

Očištěný a umytý pórek pokrájíme nadrobno. Do směsi s připraveným pórkem přidáme rozmělněný česnek, pálivou papriku nakrájenou nadrobno, olej, sůl, cukr. Všechno dobře promícháme, dáme na talíř, ozdobíme petrželí a kolečky pórku.

Salát z čerstvých ryb

Suroviny: Čerstvá ryba (170 g jesetera nebo 190 g bílé ryby), 50 g majonézy, 20 g citrónu.

Na ozdobu připravíme jeden plátek citrónu, olivy, vařenou mrkev nebo kyselé okurky, černý pepř, petržel, pórek nebo čerstvou cibuli. Do horkého rybího bujónu nebo horkého zeleninového odvaru se dá očištěná a umytá ryba. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Zastavíme a necháme i s bujónem ochladit. Odkostíme rybu a očistíme ji od kůže. Nakrájíme ji na plátky a smícháme s majonézou. Ochutíme citrónovou šťávou a solí. Rybu uložíme na talíř a ozdobíme přísadami. Poznámka: Jiný druh salátu z čerstvé ryby se může připravit jako salát výše uvedený s přidáním 100 g uvařených brambor nakrájených na kousky s trochou černého pepře.

Rybí salát se zeleninou

Suroviny: 190 g bílé ryby, 30 g sterilovaných okurek, 10 g cibule, 20 g vařených vajec, 5 g petržele, 20 g rajčat, 20 g mrkve, 30 g brambor, 2 g soli, 5 ml octu, 0,2 g černého pepře, 10 ml oleje.

V horkém rybím bujónu nebo zeleninovém vývaru uvaříme očištěnou a omytou rybu. Necháme ochladit v bujónu, očistíme od kostí a kůže a nakrájíme na plátky. Neoloupané brambory položíme do studené vody s trochou soli a vaříme na mírném ohni. Loupeme ještě teplé. Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky, jen cibuli krájíme na plátky. Zeleninu položíme na talíř a okolo zeleniny dáme kousky ryby. Salát zaléváme směsí z octu a oleje. Nahoře zdobíme okurkami, mrkví, rajčaty a petrželí.

Salát ze solené ryby

Suroviny: 100 g solené ryby (drobná ryba) nebo 100 g uzené ryby, 1 ml octu, 10 ml oleje, 30 g cibule, 15 g citrónu, 50 g petržele, černý pepř.

Solenou rybu naložíme na dvě hodiny do octu, očistíme od hlavy, kostí a ploutví. Nařežeme na plátky podélně. Cibuli očistíme, umyjeme a nakrájíme na plátky. Smícháme s drobně nakrájenou petrželí. Rybí plátky uložíme na talíř, ozdobíme cibulí, zalijeme octem a olejem.

Trácký salát

Suroviny: 100 g čerstvých okurek, 10 ml oleje, 30 g jogurtu, 3 g kopru, 1,5 g soli.

Umyté a oloupané okurky nakrájíme na drobné kousky. Jogurt rozšleháme s olejem a rozmícháme s nakrájeným koprem. Přidáme nakrájené okurky. Promícháme a osolíme. Můžeme ozdobit vykrojenou okurkovou růžičkou.

Salát z rajčat a česneku

Suroviny: (1 mísa) 600 g rajčat, 40 ml oleje, 150 g balkánského sýra, 4 stroužky česneku, 10 ml octu, 20 ml vody, sůl, zelená petržel.

Rajčata nakrájíme na kousky a vložíme do mísy. Posypeme nadrobno nakrájeným česnekem a jemně nakrájenou petrželí. Osolíme a polijeme olejem a octem. Nahoru nastrouháme sýr.

Zeleninový salát

Suroviny: 1 kg papriky, 300 g rajčat, 60 g okurek, 50 g cibule, 30 ml oleje, zelená petržel, ocet, pepř, sůl.

Papriky, rajčata a okurky umyjeme, očistíme a nakrájíme. Posypeme solí a mletým pepřem, vložíme do salátové misky. Polijeme olejem, octem a posypeme nadrobno nakrájenou petrželí.

Salát z paprik a jogurtu

Suroviny: 1 kg paprik, 50 ml oleje, 200 g jogurtu, 10 stroužků česneku, zelená petržel.

Papriky upečeme, oloupeme a nakrájíme do mísy. Osolíme, postříkáme olejem a polijeme našlehaným jogurtem se špetkou soli, prolisovaným česnekem a nadrobno nakrájenou zelenou petrželí.

Salát z celeru, cibule a mrkve

Suroviny: Dva celery, čtyři mrkve, deset malých cibulek, 50 ml oleje, sůl, ocet.

Mrkev umyjeme a nakrájíme na kolečka o tloušťce 1cm. Celer nakrájíme nadrobno. Malé cibulky ponecháme celé. Větší cibule nakrájíme na centimetrová kolečka. Cibuli s mrkví podusíme do změknutí a vložíme do salátové misky, kde nejprve dolů položíme celer a na něj mrkev s cibulí. Salát ochutíme octem.

Pastýřský salát

Suroviny: 2 rajčata, 150 g salátová okurka, 1-2 pečené červené papriky, 1/4 červené cibule, 100 g naložených hub, 120 g nastrouhaného/nadrobeného "balkánského" sýru, 120 g nakrájené šunky, 100 g kaškavalu (tvrdý sýr), 2 natvrdo uvařené vejce, 4 čajové lžičky oleje, zelená petrželka na ozdobení, ocet a sůl na ochucení, 5 oliv na ozdobení.

Nakrájená rajčata, okurky a papriky na kousky smíchejte dohromady a přidejte na půlměsíce nakrájenou cibuli, houby, nakrájenou šunku a tvrdý sýr. Lehce promíchejte, polijte olejem, dochuťte octem a solí. Vrch posypte balkánským sýrem, nakrájeným uvařeným vejcem a ozdobte olivami. Podávejte s kousky zelené petržele.

Ovčarska salata (pastýřský salát).
Ovčarska salata (pastýřský salát). Foto Jan Dvořák

Ruský salát

Suroviny: 70 g brambor, 10 g mrkve, 10 g hrachu (konzervovaného nebo uvařeného), 12 g kyselých okurek, 20 g paprikových lusků nebo párků či uzeniny, 1/4 vejce, 2 g soli, citrónovou šťávu, 50 g majonézy (nebo 40 ml oleje a 1/2 žloutku).

Umyté neloupané brambory vložíme do studené vody a přidáme trochu soli. Zahříváme do varu a potom odstavíme na mírný oheň (snížíme o jeden stupeň na sporáku). Vaříme do měkka, teplé loupeme, necháme vystydnout, nakrájíme na drobné kousky velikosti hrachového zrna. Mrkev umyjeme, dáme do teplé vody a vaříme do měkka. Teplá se oloupe a studená nakrájí na kousky stejné velikosti. Hrách scedíme. Kyselé okurky nakrájíme nadrobno. Šunku a uvařené vejce krájíme také nadrobno. Připravené suroviny lehce posolíme a promícháme důkladně s majonézou. Dochutíme solí a citrónovou šťávou, jak je potřeba. Hotový salát zformujeme do tvaru kruhu, elipsy nebo čtverce, uhladíme, ozdobíme pruhy z majonézy, máslem, plátky uvařené mrkve nebo kyselé okurky, kousky petržele, zeleným z cibule nebo pórku, nebo plátky uvařeného vejce, mrkve atd. Ruský salát musí být hutný a hustý. Příprava majonézy: Ke žloutku přidáme sůl (dle přání i hořčici). Promícháme lehce vidličkou, dokud nezískáme směs hustoty omáčky. Potom přidáme trochu oleje a mixujeme v mixeru s plastovou nádobkou, ve které je vrtule. Teplota oleje má být 12-15°C. Míchat můžeme dřevěnou lžičkou nebo metličkou, ale pro všechny případy se dodržuje pravidlo, dokud se jedna porce oleje nesmíchá s vaječnou směsí, druhá se nepřidává. Pokud směs zhoustne a zůstane ještě olej, přidáme trochu studené vody a rozmícháme (zředíme). Potom znovu přidáme olej, dokud nezískáme celistvou směs. Na přidávání vody je nutno dávat pozor a ředit několikrát, aby se na celé množství oleje získala potřebná hustota. Na konci míchání ochucujeme citrónovou šťávou.

Salát Ajda

Suroviny: 50 g kuřete (vařené a odkostěné; může být i slepice), 20 g jablek, 40 g majonézy, 20 g ořechů, 5 ml šťávy z citrónu, 10 g kompotu z broskve, 0,2 g černého pepře, 2 g soli, 10 g zeleného salátu a ušlehanou šlehačku bez cukru na ozdobení.

Uvařené a odkostěné kuře nakrájíme na kousky po 1cm. Jablka se oloupou a nakrájí na kousky nebo plátky. Ořechy se nasekají na drobno. Broskev nakrájíme nadrobno. Všechny suroviny smícháme s majonézou a přidáme trochu šlehačky. Ochutíme černým pepřem a solí. Položíme na talíř. Ozdobíme šlehačkou a zeleným salátem, ořechy, figurkami z jablek, broskví a petržele.

Salát z kuřete

Suroviny: 160 g kuřete, 30 g zeleného salátu, 30 g majonézy, 10 g smetany, 15 g citrónu, 10 g okurek, 10 g rajčat, 10 g oliv, 1 g soli, 2 g hořčice, 0,2 g pepře a vejce.

Uvařené kuře odkostíme a očistíme od kůže. Nakrájíme ho na kousky. Umytý zelený salát nakrájíme na stejné kousky. Smícháme s majonézou a smetanou. Ochutíme solí, hořčicí, černým pepřem a citrónem. Salát na talíři vytvarujeme do pyramidy a ozdobíme plátky vejce, olivami, okurky, rajčaty a listy zeleného salátu.

Letní salát s marinovanou mrkví (2 porce)

Suroviny: 2 rajčata, 2 okurky, 2 středně velké mrkve, 2 sladké papriky (červená a zelená), 1 cibule, sůl, cukr, ocet, 2 lžičky olivového oleje.

Mrkev nakrájejte na proužky, svařte ji v horké vodě a dejte do cedníku. Dejte mrkev do skleněné nádoby, osolte, přidejte cukr, ocet, rozmíchejte, přiklopte víkem a nechte ležet 30 minut. Nakrájejte cibuli na půlměsíce, okurky a rajčata na kousky. Papriky na kolečka. Smíchejte zeleninu s mrkví a salát polijte olejem.

Salát z pečených paprik (2 porce)

Suroviny: 300 g zelí, 1 střední mrkev, 2 červené papriky, 1 cibule, 50 g čerstvého kopru, 2 čajové lžičky oleje, 1 čajová lžička octu, 1 čajová .lžička cukru, sůl na dochucení.

Zeleninu nakrájejte na jemno, mrkev nastrouhejte. Cibuli nakrájejte nadrobno, papriku na 4 části. Papriku zapečte na mřížce v troubě, po ochlazení nakrájejte nadrobno. Kopr nakrájejte nadrobno a všechny přísady promíchejte. Smíchejte olej,ocet,cukr a špetku soli a promíchejte do homogenní směsi. Touto směsí dochuťte salát a nechte uležet v lednici. Před podáváním promíchejte.

Zelený salát

Suroviny: 2 hrníčky kyselého mléka, 1 balení tvarohu, 100 g balkánského sýra, 1 svazek čerstvé cibule, 3-4 stroužky česneku, 1 okurka, sůl, mletý pepř, kopr, 1 salát, 2 střední rajčata, 4-5 oliv.

Z kyselého mléka slijeme vodu, rozmícháme z tvarohem a nastrouhaným balkánským sýrem. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, okurky nastrouháme. Smícháme se solí, mletým pepřem a nasekaným koprem. Srdíčka salátu nakrájíme na tenké plátky a přidáme mléčný krém. Listy salátu se oddělí a lehce potřou náplní. Do srdíček lehce vsypeme několik lžic krému. Podáváme se s rajčaty, olivami a koprem.

Salát ze strouhaných rajčat

Suroviny: 2-3 rajčata, 2 cibule, 1 svazek petržele, olej a sůl na ochucení.

Zralá rajčata nastrouháme, přidáme nastrouhanou cibuli. Dobře promícháme a posolíme. Postříkáme trochu olejem a posypeme hodně petrželkou.

Někde v Bulharsku.
Někde v Bulharsku. Foto Jan Dvořák

Salát z paprik

Suroviny: 5-6 paprik, 2 rajčata, 1 svazek petržele, 3 stroužky česneku, sůl, olej, ocet.

Papriky opečeme a oloupeme. Dáme do talířku a zalijeme omáčkou ze 2 nastrouhaných rajčat. Dochutíme solí, petrželkou a 2-3 česneky.

Klášterní fazolový salát

Suroviny: 250 g tmavých fazolí, 100 g mrkve, 100 g červené řepy, 4-5 zelených paprik, 3 červené papriky, 1 plechovka kukuřice, 1 tykvička nakrájená na kousky, 1/2 svazku petržele, 1 cibule, olivový olej, ocet, ocet, sůl.

Zahřejte olej v hluboké pánvi a vložte do ní všechnu zeleninu krátce poduste. Začněte cibulí, poté přidáte papriku, mrkev, tykvičky, kukuřici a nakrájenou červenou řepu. Dochutíme kořením a přidáme uvařené fazole. Salát podusíme 2 minuty a sundáme z ohně. Podáváme ochlazené a posypané petrželkou.

Salát z pečených paprik s ořechy

Suroviny: 1/2 kg pečených paprik, 100 g ořechů, 2-3 stroužky česneku, 2 rajčata, olej a ocet, 1/2 svazku petržele.

Papriky se opečou, oloupají a nakrájí nadrobno. Přidáme sůl, olej a trošku octu. Stlučeme ořechy spolu s česnekem a přidáme do paprik. Nahoru nakrájíme 2 rajčata na plátky, posypeme petrželkou.

Bramborový salát

Suroviny: 1 kg brambor, cibule, sůl, olej, ocet.

Brambory se uvaří, oloupou a rozmačkají vidličkou. Nakrájíme nadrobno cibuli a promícháme. Posypeme solí, olejem, octem. Místo octu můžeme použít šťávu z 1 citronu.

Klášterní salát

Suroviny: 2-3 rajčata, 1 okurka, 3-4 pečené papriky, 100 g kukuřice, 50 g šunky, 50 g kaškavalu, 1-2 vejce, olej, pepř, sůl.

Rajčata a okurky nakrájíme na kousky do hlubokého talíře. Kaškaval a šunku nakrájíme na kousky. Vše dobře promícháme. Vejce nastrouháme. Ozdobíme petrželkou.

Salát ze zelené fazolky

Suroviny: 500 g zelené fazolky, 4-5 česneků, olej, ocet, sůl, kopr.

Fazolky svaříme (pozor nerozvařit), česnek se rozdrtí, smíchá s koprem, octem, olivovým olejem a posolí dle chuti a polije se na fazolku.

Zelný salát

Suroviny: 1 malé zelí, 1 mrkev, 1 celer, olej, ocet, sůl.

Zelí nakrájíme na plátky, přidáme nastrouhanou mrkev a jemně nakrájený celer. Vše promícháme se solí, octem a olejem, ozdobíme kousky celeru nebo mrkve.

Salát z brambor a červené řepy

Suroviny: 1 kg brambor, 1 řepa, sůl, olej, ocet.

Brambory uvaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Zvlášť uvaříme řepu a nakrájíme ji na kousky. Vše promícháme, dochutíme solí, olejem a octem.

Salát z brambor a uzené ryby

Suroviny: 1 kg brambor, 1 uzená makrela, sůl, šťáva z 1 citronu.

Brambory uvařte, oloupejte, nakrájejte na kousky. Rybu očistěte od kůže a kostí, nakrájejte na plátky. Smíchejte s brambory a dochuťte šťávou z 1 citronu. Posypte petrželkou.

Salát z červené řepy a mrkve

Suroviny: 2 střední hlavy červené řepy oloupané a nastrouhané na jemno, 2 nastrouhané mrkve, 1 svazek zelené petrželky nasekané nadrobno, sůl, 2-3 čajové lžičky olivového oleje, 3 čajové lžičky citronové šťávy, 1 malá oloupaná a na kolečka nakrájená kyselá okurka.

Smícháme řepu, mrkev a petrželku. Smícháme sůl,olivový olej a citrónovou šťávu a promícháme se zeleninou. Na talíři ozdobíme okurkou.

Salát z červené řepy a křenu

Suroviny: 2 červené řepy uvařené a oloupané, 1 čajová lžička nastrouhaného křenu, sůl, 3 čajové lžičky octu, 3 čajové lžičky oleje, 2 čajové lžičky mletých ořechů, 5-6 snítek zelené petržele, 8 na drobno nakrájených oliv.

Řepu nakrájíme na kousky a osolíme. Přidáme křen, ocet, olej a promícháme. Posypeme ořechy a zelenou petrželkou, ozdobíme olivami a servírujeme.

Fazolový salát s červenou cibulí

Suroviny: 1 hrnek fazolí, 2 hlavy červené cibule nakrájené na kousky, 1 zelená pálivá paprika nadrobno nakrájená, půl svazku zelené petrželky nadrobno nakrájené, sůl, 2 čajové lžičky oleje, 2 čajové lžičky octu, 2 kyselé okurky nakrájené na kolečka, 8 oliv.

Fazole namočíme na několik hodin do studené vody. Vyměníme vodu a fazole uvaříme. Uvařené fazole zcedíme, přidáme cibuli, pálivou papriku a zelenou petrželku. Dochutíme solí, octem a olejem. Promícháme, rozdělíme na talíře a ozdobíme kyselou okurkou a olivami.

Salát z brambor s kyselými okurkami

Suroviny: 800 g uvařených brambor, 2 červené cibule nadrobno nakrájené, půl svazku kopru nasekaného nadrobno, sůl, 3 čajové lžičky olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 5 čajových lžiček majonézy, 4 kyselé okurky nakrájené po délce.

Brambory nakrájíme na plátky, smícháme s cibulí, koprem a posolíme. Polijeme olivovým olejem, citrónovou šťávou a řádně promícháme. Servírujeme na mělkém talíři ozdobené kyselými okurkami.

Salát z pečené cibule, kyselých okurek a oliv

Suroviny: 4 velké hlavy cibule, 4 kyselé okurky nakrájené na kolečka, sůl, pepř, 5-6 snítek zelené petrželky nakrájené na drobno, 2 čajové lžičky olivového oleje, 12 oliv.

Upečeme celé neoloupané hlavy cibule do změknutí. Oloupáme a nakrájíme na plátky. Plátky položíme vedle sebe na velké nádobí, posypeme solí a pepřem. Na cibuli položíme kolečka kyselých okurek, posypeme petrželkou a polijeme olivovým olejem. Dozdobíme olivami a servírujeme.