Jídla z mletého masa

Masové závitky z kyselého zelí a masa

Suroviny: 100 g mletého masa, 140 g kyselého zelí, 30 g vepřového sádla, 20 g pórku, 12 g rýže, 0,2 g černého pepře, 3 g soli, 1 g papriky.

Očištěný, umytý a nadrobno nakrájený pórek smícháme s mletým masem, rýží, sádlem, pepřem, solí a trochou vody. Všechno rozmícháme. Maso navineme do listů, vložíme do hrnce, opepříme, zalijeme tukem a přitiskneme talířem. Dolejeme vodou do výšky závitků a vaříme na tichém ohni tři hodiny (v tlakovém hrnci 35 minut).

Plněné papriky

Suroviny: 100 g mletého masa, 20 ml oleje nebo 20 g vepřového sádla, 140 g papriky, 10 g rýže, 20 g cibule, 30 g rajčat, 5 g petržele, 5 g mouky, 1/5 vejce, 40 g kyselého mléka, 2 g soli, 0,2 g černého pepře.

1.způsob: K masu přimícháme drobně nakrájenou cibuli, nastrouhaná rajčata, očištěnou a omytou rýži (uvařenou), 2/3 oleje, mletý pepř, petržel, trochu vody a trochu soli (pokud maso není solené). Vše rozmícháme. Tento způsob je dietní a nejjednodušší. 2.způsob: Do 2/3 studeného sádla s přidanou vodou a solí přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a podusíme. Přidáme čerstvě uvařenou rýži, rozmícháme a přidáme nakrájená rajčata. Osolíme a zalijeme horkou vodou v poměru 1:1 s rýží. Vaříme do vyvření vody. Ještě horkou rýži smícháme s mletým masem. Prokládáme solí, mletým pepřem, nařezanou petrželí a rozmícháme. Středně velké papriky umyjeme ve studené vodě, očistíme od stopek a semen a znovu vypláchneme. Posolíme zevnitř a naplníme již připravenou nádivkou. Obalíme v mouce a pokládáme ve dvou řadách do hrnce a přidáme olej. Přitiskneme talířem a zalijeme do 2/3 horkou vodou a vaříme asi jednu hodinu (v tlakovém hrnci asi 15 minut).

Musaka s bramborami

Suroviny: 120 g mletého masa (50% vepřového a 50% hovězího), 25 g cibule, 200 g brambor, 20 ml oleje, 65 g rajčat, 3 g rajského protlaku, 8 g petržele, 10 g hladké mouky, 10 g tvrdého sýra, 0,05 l mléka, 1 ks vejce.

Mleté maso osmažíme s nakrájenou cibulí, rajským protlakem a sladkou paprikou, polijeme vývarem, ponecháme 10-15 minut, pak osolíme, opepříme, přidáme petržel a nakrájená rajčata. Brambory nakrájené na plátky napolo usmažíme. Do mísy dáme střídavě vrstvy brambor a mletého masa, nahoru dáme plátky rajčat. Dusíme v troubě, polijeme omáčkou z mouky, mléka a vejce, navrch nastrouháme tvrdý sýr a dáme zapéct. Necháme trochu vychladnout a nakrájíme na porce.

Musaka z mletého masa s lilkem nebo tykvičkami

Suroviny: 100 g mletého masa, 25 až 30 g tuku, 25 g cibule, 10 g lilku nebo tykviček, 80 g rajčat, 6 g petržele naťové, 6 g kaškavalu (tvrdého sýru), 2 g soli, 0,2 g černého pepře, 10 g mouky, 1/4 vejce, 50 ml čerstvého mléka.

Připravujeme stejně jako musaku s bramborami ale brambory zaměníme za lilek. Lilky umyjeme a celé oloupeme. Nakrájíme po délce na plátky, osolíme a necháme 15 minut uležet. Potom je umyjeme a opražíme. Tykvičky umyjeme a nakrájíme na plátky. Posolíme, obalíme v mouce a opražíme. Další postup je stejný podle předchozího receptu.

Musaka.
Musaka. Foto Jan Dvořák

Musaka z mletého masa a rýže

Suroviny: 100 g mletého masa, 25 g tuku, 25 g cibule, 180 g rajčat, 10 g petržele, 20 g rýže, 0,2 g černého pepře, 0,5 g červené papriky, 50 g másla, 1/4 vejce, 5 g kaškavalu (tvrdého sýra), 2 g soli.

Do části studeného tuku přidáme trochu vody a soli s nadrobno nakrájenou cibulí a podusíme. Přidáme část nadrobno nakrájených rajčat a opět dusíme dokud se nevypaří větší část vody. Přidáme maso a mícháme do té doby, dokud směs nebude 'sypká'. Přidáme umytou rýži, zamícháme, přidáme červenou papriku a černý pepř. Zalijeme horkou vodou v poměru 1: 1 s rýží a vaříme na mírném ohni, dokud rýže nebude měkká. Smícháme s nadrobno nakrájenou zelenou petrželí. Na to položíme plátky rajčat. Zalijeme vodou a pečeme. Na hotovou musaku nalijeme omáčku stejnou jako v receptu musaka s bramborami, posypeme kaškavalem a dopečeme. Necháme ustát 30 minut a můžeme podávat.

Musaka z mletého masa a zelí

Suroviny: 100 g mletého masa, 150 g čerstvého zelí, 10 g rýže, 25 ml oleje, 20 g cibule, 100 g rajčat, 5 g petržele, 2 g soli, 0,2 g černého pepře, 1 g červené papriky.

Do části studeného tuku přidáme trochu vody a soli s drobně nakrájenou cibulí a podusíme. Přidáme část nadrobno nakrájených rajčat a dusíme dokud se nevypaří větší část vody. Přidáme mleté maso a mícháme dokud nám nevznikne 'sypká' směs. Přidáme umytou rýži, promícháme, doplníme černým pepřem a sladkou paprikou. Zalijeme horkou vodou v poměru 1:1 s rýží a postavíme na mírný oheň, dokud se rýže neuvaří. Smícháme se zelenou petrželí. Očištěné a omyté zelí nakrájíme na plátky, osolíme a podusíme se zbytkem tuku. Mícháme dokud zelí nezměkne. Přidáme sladkou papriku a potom část nadrobno nakrájených rajčat. Dusíme dokud se nám nevypaří voda. Smícháme se směsí mletého masa, na povrch naklademe plátky rajčat. Zalijeme trochou horké vody a dáme zapéct do trouby.

Karbanátky s bílou omáčkou

Suroviny: 100 g mletého masa, 20 g cibule, 10 g rýže, 8 g mouky, 4 g petržele, 20 g másla, 5 g mrkve, celeru a kořene petržele, 6 g citrónové šťávy, 0,2 g černého pepře, 1/8 vejce, 2,5 g soli. Omáčka: 8 g mouky, 40 ml kyselého mléka a 1/8 vejce.

Rýži vložíme do vroucí osolené vody v poměru 1:1 a vaříme do měkka. Necháme ochladit (i s vodou) a přidáme mleté maso, petržel, část nadrobno nakrájené cibule, mletý černý pepř, vejce a sůl. Velmi dobře promícháme a z této směsi vytváříme karbanátky, které později podáváme teplé po dvou kusech na porci. Do studené vody nebo bujónu vložíme aromatickou zeleninu (mrkev, celer a kořenovou petržel) nakrájenou nadrobno, máslo, sůl a jednu cibuli rozkrojenou na polovinu. Vaříme do změknutí zeleniny. Hotové karbanátky obalíme moukou a dáme vařit do bujónu. Vaříme do úplného změknutí rýže. Nakonec zhotovíme omáčku ze směsi kyselého mléka s vejcem, rozšleháme v přecezeném bujónu, ve kterém se vařily karbanátky. Vaříme do varu za stálého míchání tak dlouho, jak hustou omáčku chceme. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Karbanátky zalijeme připravenou omáčkou a okrášlíme zelenou petrželí. Podáváme teplé.

Řízek z mletého masa v těstíčku

Suroviny: 100 g mletého masa, 0,2 g černého pepře, 3 g soli, 1/10 vejce, 10 g čerstvého másla, 5 g petržele, olej na smažení, strouhanka a jedno vejce na smažení.

Mleté maso ochutíme černým pepřem, čerstvým mlékem a vejcem. Velmi dobře promícháme a necháme tři hodiny odležet v chladničce. Směs rozdělíme na porce o hmotnosti 100 g, které vytvarujeme jako velké čavapčiči. Posypeme strouhankou a vytvarujeme řízek s tloušťkou 4 až 5mm. Bezprostředně před smažením obalíme řízek ve vejci a osmažíme. Podáváme se smaženými brambory, rajčaty, zeleným salátem, atd.

Přírodní řízek z mletého masa

Suroviny: 120 g mletého masa, 10 g čerstvého mléka, 1/10 vejce, 0,2 g černého pepře, 6 g mouky, 5 g másla, olej na smažení.

K mletému masu přidáme pepř, čerstvé mléko a vejce. Velmi dobře zamícháme a necháme uležet v chladničce. Rozdělíme na porce po 120 g a vytvarujeme jako velké čevapčiči s tloušťkou 6 mm. Obalíme v mouce a osmažíme na malém množství tuku do růžova. Ozdobíme rajčaty, okurkami, zeleným salátem a smaženými nebo vařenými brambory.

Karbanátky na zelenině

Suroviny pro jednu porci: 100 g mletého masa, 20 g cibule, 10 g rýže, 3 g zelené petrželky, 8 g mouky, 0,2 g mletého pepře, omáčka (120 g cibule, 60 g rajčat, 3 g mouky, 3 g pálivé papriky, 5 g saturejky, petrželka, 1 g sladké papriky, 0,2 g černého pepře, 0,1 g bobkový list, 2,5 g soli, 20 g vína.

Rýži nasypeme do vroucí osolené vody v poměru 1:1. Uvařenou a ochlazenou rýži přidáme do mletého masa. Přimícháme nadrobno nakrájenou cibulku a petrželku, mletý pepř a sůl. Velmi dobře promícháme a vytvoříme karbanátky. Omáčka: Na plátky nakrájenou cibuli vložíme do studeného tuku s přidáním malého množství vody a soli a podusíme. Čas od času zamícháme. Jakmile cibule změkne, přidáme rajčata nakrájená nadrobno, později mouku a červenou papriku. Rozředíme horkou vodou, rozmícháme, uvedeme do varu a pustíme se do obalování karbanátků v mouce. Jakmile začne omáčka vřít, vložíme do ní karbanátky a snížíme vaření na mírný oheň a vaříme 45 minut. Po této době přidáme bobkový list, pepř, víno a saturejku. Vaříme dalších 15 minut. Sundáme z ohně a přidáme nadrobno nakrájenou petrželovou nať.

Plněné palačinky

Suroviny pro jednu porci: 100 g mletého masa, 25 g tuku, 20 g cibule, 30 g rajčat, 2 g soli, 0,2 g černého pepře, 5 g zelené petrželky, 5 g slaného sýra, palačinky (500 ml mléka, 300 g mouky, 3 vejce, 2 g soli, olej na smažení) a zálivka (mléka, mouka, vejce).

Připravíme směs náplně do palačinek takto: Do studeného tuku s trochou studené vody a soli přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a podusíme. Přidáme část nakrájených rajčat a později i mleté maso. Rozmícháme, dusíme a ke konci vaření přidáme pepř se sladkou paprikou, drobně nakrájenou zelenou petržel a malé množství vody. Usmažíme velmi tenké palačinky, které naplníme vzniklou směsí, zavineme a obrácené položíme do mísy na pečení. Zalijeme zálivkou, posypeme nastrouhaným sýrem a lehce zapečeme.

Karbanátky s rajskou omáčkou

Suroviny pro jednu porci: 100 g mletého masa, 10 g cibule, 20 g chleba, 12 ml mléka (nebo vody), 1/8 vejce, 4 g zelené petržele, 8 g mouky, 20 ml oleje, 0,2 g černého pepře, omáčka (5 g mouky, 20 g cibule, 10 g mrkve, 10 g celeru, 80 g rajčat nebo 6 g rajského protlaku, 1 g sladké papriky, 5 g zelené petržele).

Do mletého masa přidáme černý pepř, nadrobno nakrájenou cibuli a zelenou petržel, vejce, sůl a chléb, který byl předem namočen ve vodě či mléku, poté vymačkaný. Velmi dobře promícháme a vytvoříme dva karbanátky, které obalíme v mouce, zploštíme a osmažíme (ne úplně). Omáčku připravíme tak, že do studeného tuku s malým množstvím vody a soli vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a celer. Podusíme přikryté pokličkou a čas od času zamícháme. Přisypeme mouku, promícháme, posypeme sladkou paprikou a naráz rozředíme horkou vodou. Vaříme 30 minut, přecedíme a uvedeme do varu. Vložíme zpola hotové karbanátky a dovaříme na mírném ohni. Posypeme petrželí.

Karbanátky na čirpánský způsob

Suroviny pro jednu porci: 100 g mletého masa, 10 g cibule, 20 g chleba, 12 ml mléka, 1/8 vejce, 4 g zelené petržele, 8 g mouky, 0,1 mletého pepře, 2 g soli, omáčka (20 g tuku, 25 g cibule, 5 g mouky, 25 g mrkve, 20 g celeru, 50 g brambor, 20 g papriky, 60 g rajčat, 5 g pálivé papriky, 0,2 g mletého pepře, 1 g sladké papriky).

Do mletého masa přidáme černý pepř, nadrobno nakrájenou cibuli, zelenou petržel, vejce, sůl, a chléb, který byl předem namočen ve vodě či mléku, poté vymačkaný. Velmi dobře promícháme a vytvoříme 2 karbanátky, které obalíme v mouce, zploštíme a osmažíme (ne úplně). Omáčku připravíme tak, že do studeného tuku s malým množstvím vody a soli vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, na kousky nakrájenou mrkev a celer a podusíme do změknutí. Přidáme rajčata, mouku, sladkou papriku a rozředíme horkou vodou. Uvedeme do varu, přidáme nadrobno nakrájenou papriku a po patnácti minutách kousky brambor, zpola usmažené karbanátky, mletý pepř a rajčata. Pálivou papriku, pokud je čerstvá, přidáváme do vaření stejně jako ostatní zeleninu, a pokud je sušená, zároveň s karbanátky. Dovaříme na mírném ohni. Posypeme nadrobno nakrájenou petrželí.

Marinované karbanátky

Suroviny pro jednu porci: 100 g mletého masa, 10 g cibule, 20 g chleba, 12 ml mléka nebo vody, 1/8 vejce, 4 g zelené petržele, 8 g mouky, 0,1 g mletého pepře, 2 g soli, omáčka (20 g petržele, 20 g cibule, 5 g mouky, 10 g mrkve, 10 g celeru, 4 g česneku, 5 g zelené petržele, 50 g rajčat nebo 3 g rajského protlaku, 0,2 g mletého pepře, 1 bobkový list, 5 g citrónu nebo 2 ml octu).

Do mletého masa přidáme černý pepř, nadrobno nakrájenou cibuli, zelenou petržel, vejce, sůl, a chléb, který byl předem namočen ve vodě či mléku, poté vymačkaný. Velmi dobře promícháme a vytvoříme 2 karbanátky, které obalíme v mouce, zploštíme a osmažíme (ne úplně). Omáčku připravíme tak, že do studeného tuku s malým množstvím vody a soli, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a celer. Podusíme a čas od času promícháme. Přidáme česnek nakrájený na plátky, rajčata a znovu dusíme. Přisypeme mouku, promícháme a přilejeme horkou vodu. Vložíme bobkový list, vaříme 30 minut, přecedíme a znovu uvedeme do varu. Vložíme karbanátky, dochutíme solí a citrónovou šťávou, mletým pepřem. Dovaříme na mírném ohni.

Plněný lilek s mletým masem

Suroviny: 0,5 kg lilku (5 ks), 50 ml oleje, 0,5 kg mletého masa (může být i telecí), 300 g rajčat, 1 cibule, 10 stroužků česneku, 5 g sladké papriky, pepř, sůl a petržel na ochucení.

Lilky rozpůlíme, lžičkou vydlabeme, osolíme a necháme odležet, omyjeme, osušíme a lehce zapečeme v části tuku. Ve zbylém tuku podusíme nadrobno nakrájenou cibuli, později papriku, jedno nakrájené rajče, mleté maso, pepř, nakrájené stroužky česneku, nasekanou petržel a sůl na ochucení. Velmi dobře promícháme a naplníme lilky. Položíme na vymaštěný pekáček, poklademe plátky rajčat a zapečeme.

Karnačeta

Suroviny: 1 kg mletého masa, 20 g soli, 7 g kmínu, 7 g černého pepře, špetka papriky, špetka cibule.

Mleté maso smícháme se solí, kmínem, černým pepřem, paprikou a cibulí. Směs necháme 10 hodin odležet. Poté vytvarujeme kamačeta a pečeme nebo grilujeme.