Polévky

Zeleninový boršč

Suroviny: 10 ml oleje, 40 g brambor, 10 g mrkve, 10 g celeru, 15 g čerstvého zelí, 10 g cibule, 15 g zelené fazolky, 30 g špenátu, 15 g rajčat, 5 g rýže, 30 g zakysané smetany, 1/4 vejce, 2 g soli, 2 ml octu, pepř na dochucení.

Nadrobno nakrájíme cibuli, kousky mrkve a celer. Vše vložíme do studeného tuku se třemi polévkovými lžícemi vody, špetkou soli a podusíme. Podušené zalijeme horkou vodou a zahříváme do varu. Do polévky nasypeme rýži, povaříme 10 minut a přidáme rajčata nakrájená na kousky. Po dalších 10 minutách vaření dochutíme octem, solí a pepřem. Podáváme na talíři, kde na polévku dáme zakysanou smetanu a kousek vařeného vejce.

Boršč z čerstvého zelí

Suroviny: 120 g čerstvého zelí, 15 ml oleje, 10 g mrkve, 10 g celeru, 10 g cibule, 20 g rajčat, 3 g mouky, 1/7 vejce, 30 ml kyselého mléka nebo smetany.

Do studeného tuku dáme 3 polévkové lžíce vody, špetku soli, nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer a podusíme. Přidáme rajčata, podusíme, později přisypeme mouku, rozmícháme a rozředíme horkou vodou 200 ml/1 porce. Uvedeme do varu, přidáme zelí a vaříme 20 minut. Pak v polévce rozšleháme mouku a kyselé mléko (smetanu). Dochutíme černým pepřem.

Polévka z čočky

Suroviny: 40 g čočky, 10 ml oleje, 25 g cibule, 10 g rajčat, 5 g česneku, 5 g saturejky (čubrice), 5 ml octu, 2 g soli.

Očištěnou a umytou čočku zalijeme studenou vodou a postavíme na mírný oheň. Jakmile začne polévka vařit, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, oloupaný česnek, olej a saturejku (čubricu). Pokračujeme ve vaření na mírném ohni do uvaření čočky. Potom přidáme rajčata pokrájená na drobno, posolíme a vaříme ještě deset minut. Hotová polévka se dochutí solí. Dle přání můžeme do polévky připravit zápražku. Připravíme ji z 5 ml oleje, 10 g cibule, 15 g rajčat, 1 g černého pepře. Do studeného tuku přidáme 2 polévkové lžíce vody, drobně pokrájenou cibuli a dusíme. Později přidáme rajčata a znovu dusíme, potom přidáme červenou papriku, rozmícháme a rozředíme vodou z polévky. Pokud polévka při vaření nezískala správnou hustotu, přidá se před zapražením červené papriky mouka.

Klášterní polévka ze zralých fazolí

Suroviny: 40 g zralé fazole, 10 ml oleje, 20 g cibule, 100 g mrkve, 10 g kořenu celeru, 30 g rajčat, 15 g paprik, 3 g máty, 3 g petržele, 3 ml octu.

Očištěné a omyté fazole zalijeme studenou vodou. Přidáme jednu polévkovou lžíci soli, zamícháme a ohříváme až do varu a vaříme 5 minut. Zahřívání přerušíme a fazole 6x umyjeme ve studené vodě. Znovu zalijeme studenou vodou, přidáme olej, cibuli nakrájenou na drobno, mrkev a celer nakrájené na kousky a vaříme na mírném ohni. Ihned jak se fazole svaří, přidáme papriky nakrájené na kousky. Po 15 minutách přidáme rajčata nakrájená na kousky a drobně posekanou mátu. Dochutíme solí, vaříme ještě 15 minut a potom přidáme nadrobno nakrájenou petržel.

Dršťková polévka (škembe čorba)

Suroviny: 100 g telecích nebo hovězích dršťek (čistých), 70 ml kyselého mléka nebo smetany, 5 g česneku, 1 g pepře, 2 ml octu, 8 g pálivé papriky, 1/7 vejce.

Očištěné a omyté dršťky naložíme do studené vody na 12 hodin (každé dvě hodiny vyměníme vodu). Potom je opět dáme do studené vody a zahříváme do varu. Sbíráme pěnu a vaříme do úplného změknutí (telecí dršťky v hrnci 6-8 hod., v tlakovém hrnci jednu hodinu, hovězí dršťky 1,5 hod.). Po uvaření přidáme sůl a povaříme pět minut. Dršťky vytáhneme a nakrájíme nadrobno. Polévka se nechá vařit, k ní se přivaří smetana nebo kyselé mléko. Přidáme dršťky a znovu necháme vzkypět. Do hotové polévky (až na talíři) přidáváme česnekovou přísadu (česnek, ocet, sůl, popř. olej) a pálivou papriku.

Někde v Bulharsku.
Někde v Bulharsku. Foto Jan Dvořák

Rajčatová polévka

Suroviny: 100 g rajčat, 10 ml oleje, 20 g cibule, 10 g mrkve, 10 g celeru, 5 g petržele, 8 g nudlí, 2 g cukru, 1/7 vejce, 20 ml kyselého mléka, 3 g mouky, sůl na dochucení.

Do studeného tuku se třemi polévkovými lžícemi vody dáme nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev, celer a špetku soli. Podusíme, přidáme část rajčat nakrájených nadrobno. V dušení pokračujeme. Později rozředíme horkou vodou 200 ml na porci. Zahříváme do varu, přidáme zbytek rajčat, nakrájených nadrobno a znovu vaříme do varu. Tehdy dáme vařit nudle (do polévky), zamícháme a vaříme ještě 15 minut. Hotová polévka se zahustí teplou zásmažkou, dochutí cukrem, povaří s nakrájenou petrželí.

Bramborová polévka

Suroviny: 120 g brambor, 10 ml oleje, 15 g cibule, 10 g celeru, 10 g mrkve, 30 g rajčat, 1/7 vejce, 40 ml kyselého mléka, 3 g mouky, 2 g soli, 5 g petržele (nebo 4 g kopru na čerstvé brambory).

Do studeného tuku přidáme 3 polévkové lžíce vody, cibuli nakrájenou nadrobno, nastrouhanou mrkev, celer a špetku soli. Podusíme a přidáme několik nadrobno nakrájených rajčat. Jak zelenina vyplave, přidáme horkou vodu 200 ml na porci. Po varu polévky přidáme kousky brambor a po 15 minutách zbylá rajčata nakrájená nadrobno. Vaříme ještě 5 minut, dochutíme solí a zahustíme zásmažkou (teplou). Přidáme petržel.

Polévka z pórku

Suroviny: 100 g pórku, 20 g rajčat, 10 ml oleje, 3 g soli, 1/7 vejce, 40 ml kyselého mléka, 5 g mouky, černý pepř na dochucení.

Očištěný, umytý a nadrobno nakrájený pórek podusíme v oleji s trochou vody a špetky soli do změknutí. Přidáme rajčata, nakrájená nadrobno. Dusíme ještě několik minut a zalijeme horkou vodou 2 dcl na porci. Vaříme 25 minut a zahušťujeme teplou zásmažkou. Polévku podáváme posypanou mletým pepřem.

Polévka z tykviček

Suroviny: 120 g tykviček, 10 ml oleje, 10 g cibule, 20 g rajčat, 3 g soli, 1/7 vejce, 40 ml kyselého mléka, 5 g mouky, 5 g kopru.

Očištěnou a omytou cibuli, nakrájíme nadrobno a přidáme do studeného tuku s přidáním 2 polévkových lžic vody a špetky soli. Zahříváme dokud zelenina nevyplave, přidáme nadrobno nakrájená rajčata a znovu dusíme. Jakmile zelenina vyplave zalijeme horkou vodou 200 g na porci. Zahříváme do varu a přidáme na kostičky nakrájené tykvičky. Vaříme 20 minut, přidáme nadrobno nakrájený kopr a ještě vaříme 5 minut. Zahustíme teplou zásmažkou.

Špenátová polévka

Suroviny: 100 g špenátu, 10 ml oleje, 10 g cibule, 30 g rajčat, 5 g mrkve, 5 g celeru, 8 g rýže, 2 g soli, 3 g máty, 1/7 vejce, 3 g mouky, 40 ml kyselého mléka.

Do studeného tuku přidáme 3 polévkové lžíce vody, nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev, celer a špetku soli. Podusíme a jakmile zelenina vyplave, přidáme část rajčat nadrobno nakrájených a dušení prodloužíme dokud nevyplavou. Zaléváme horkou vodou 200g/porce a jakmile začne bublat, přidáme umytý a na proužky nakrájený špenát. Znovu zahříváme do varu, přidáme umytou rýži, rozmícháme a vaříme 15 minut. Přidáme zbytek rajčat nakrájených nadrobno, jemně nasekanou mátu a vaříme ještě 5 minut, potom zahustíme zásmažkou.

Studená polévka Tarator (1.způsob)

Suroviny: 90 g okurek (oloupaných), 120 ml jogurtu, 80 ml vody, 8 g oleje, 3 g česneku, 8 g kopru (petržele).

Do jogurtu rozředěného vodou přidáme oloupané okurky, nakrájené na drobné kostičky, trochu osolíme, posypeme nadrobno rozsekaným koprem nebo petrželí, přidáme rozetřený česnek, pokapeme olejem a dobře zamícháme. Podáváme studené. Na talíř můžeme přidat nadrobno rozsekané ořechy.

Polévka ze zralých fazolí

Suroviny: 40 g fazolí, 20 g cibule, 10 ml oleje, 20 g rajčat, 17 g papriky (zelené), 10 g mrkve, 10 g celeru, 6 g petržele, 3 g mouky, 1 g papriky (červené).

Fazole namočíme na 8 hodin do studené osolené vody. Potom je omyjeme a dáme do jiné studené vody, do které přidáme trochu oleje. Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni. Postupně přidáváme část drobně nakrájené cibule, na kousky nakrájenou mrkev a celer, nadrobno nakrájené zelené papriky a oloupané čtvrtky rajčat. Ze zbylého oleje, cibule, mouky a červené papriky uděláme jíšku, přidáme ji do polévky a povaříme 8 minut. Osolíme a přidáme rozsekanou petržel.

Zásmažka do polévek (teplá)

Připravujeme z vejce, kyselého mléka a mouky v množství daném receptem. Vejce, kyselé mléko a mouku se rozmícháme do celistvé směsi. Přidáváme po tenkém pramínku do části vody z horké polévky při neustálém míchání. Ohříváme a rovnoměrně zahříváme za stálého míchání do varu. Naráz vyjmeme z ohně a přidáme další část vody z polévky za stálého míchání. Potom už je zásmažka hotová a přidává se trvalým proužkem do polévky neustálým mícháním.

Kurban

Suroviny: 120 g masa (jehněčího, telecího), 50 g vnitřností, 3 g soli, 3 g pepře.

Maso nakrájíme na kousky po 40 g, zalijeme studenou vodou a zahříváme do varu. Sbíráme pěnu, osolíme, opět sebereme pěnu a necháme povařit na mírném ohni. Vnitřnosti umyjeme, zalijeme studenou vodou a vaříme zvlášť oddělené od masa. Po varu odpěníme, osolíme a znovu odpěníme. Vaříme do poloměkka. Nakrájíme na drobné kousky, přidáme k vařenému masu zároveň s pepřem. Povaříme do úplného změknutí masa a vnitřností. Dochutíme pepřem.

Zahradnická polévka (1.způsob)

Suroviny: 10 ml oleje, 50 g červené řepy, 30 g zelí, 15 g mrkve, 8 g celeru, 15 g cibule, 50 g zelené fazolky, 40 g brambor, 40 g hrášku z konzervy, 30 g rajčat, 3 g petržele, 2 g octu, 2 g soli, černý pepř na ochucení.

Do studeného tuku přidáme tři polévkové lžíce vody, nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer a špetku soli. Podusíme a přidáme horkou vodu 200 ml na jednu porci. Jakmile začne voda vřít, vložíme zelenou fazolku. Po 20 minutách vložíme zelí nakrájené na plátky předem podušené na tuku s malým množstvím tuku a vaříme dalších 10 minut. Po této době přidáme červenou řepu nakrájenou na plátky a podušenou na tuku s malým množstvím vody a octu, na kousky nakrájené brambory a hrášek. Povaříme dalších 10 minut, přidáme rajčata nakrájená nadrobno a prodloužíme vaření o 10 minut. Nakonec přidáme zelenou petržel a mletý pepř na ochucení.

Kopřivová polévka

Suroviny pro jednu porci: 80 g kopřiv, 10 ml oleje, 20 g cibule, 10 g mrkve, 10 g celeru, 20 g rajčat, 8 g rýže, 1/7 vejce, 5 g mouky, 40 g kyselého mléka.

Očištěné a omyté kopřivy vložíme do horké vody a vaříme 10 minut. Scedíme je. Kopřivy rozmixujeme. Do studeného tuku s malým množstvím vody vložíme nadrobno nakrájenou cibuli,nastrouhanou mrkev s celerem a podusíme. Přidáme rozmixované kopřivy, uvedeme do varu. poté přidáme rýži a vaříme 10 minut. Přidáme rajčata nadrobno nakrájená a vaříme dalších 10 minut. Hotovou polévku zahustíme v kyselém mléku rozšlehaným vejcem a moukou.

Polévka z jehněčího masa

Suroviny pro jednu porci: 70 g jehněčího masa, 10 g cibule, 10 g másla, 20 g rajčat, 10 g rýže, 5 g máty, 1/7 vejce, 30 ml jogurtu nebo zakysané smetany, 5 g mouky, 3 g octu, pepř na ochucení.

Maso nakrájíme na malé kousky, zalijeme studenou vodou a zahříváme. Při vaření sbíráme pěnu, posolíme a znovu sebereme pěnu. Vaříme do změknutí masa. Do studeného tuku vlejeme 3 polévkové lžíce vody, vsypeme špetku soli, podusíme cibulku a rajčata. Podušené vsypeme do polévky zároveň s rýží a vaříme 10 minut. Přidáme nadrobno nasekanou mátu a zakysanou smetanu. Dochutíme octem a mletým pepřem.

Někde v Bulharsku.
Někde v Bulharsku. Foto Jan Dvořák

Teplý sulc

Suroviny pro jednu porci: 120 g vepřových nožiček nebo 100 g vepřové hlavy, 30 g jogurtu nebo zakysané smetany, 1/7 vejce, 4 g mouky, 5 g česneku, 10 ml octu, 0,2 g mletého pepře, 3 g soli, 1 pálivá paprika.

Očištěné a umyté masné suroviny zalijeme studenou vodou, zahřejeme do varu a průběžně sbíráme pěnu. Vaříme do změknutí. Přidáme sůl a vaříme dalších 5 minut. Maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na malé kousky. Polévku zahustíme teplou zásmažkou z vejce, mouky a zakysané smetany či jogurtu a dochutíme česnekem a octem. Podle přání podáváme s pálivou paprikou.

Zeleninový boršč s masem

Suroviny pro jednu porci: 40 g hovězího (telecího, jehněčího, kuřecího) masa, 10 g másla, 15 g cibule, 40 g brambor, 30 g zelí, 10 g mrkve, 10 g celeru, 5 g petržele, 25 g špenátu, 20 g rajčat, 3 g mouky, 20 g zakysané smetany, 1 g černého pepře, 2 g cukru, 2 g octu, sůl, vejce.

Maso nakrájíme na malé kousky a zalijeme studenou vodou. Zahříváme do varu, odpěníme, posolíme a znovu odpěníme. Vaříme dále do poloměkka. Řepu nakrájenou na kousky dusíme na másle s rajským protlakem, octem, špetkou cukru a vše vysypeme do polévky. Doplníme mrkví, celerem a vaříme dvacet minut. Ve studeném tuku s malým množstvím vody a soli podusíme cibuli. Přidáme mouku, rozmícháme, přidáme červenou papriku a opět rozmícháme. Vše opět vysypeme do polévky spolu s bramborami nakrájenými na kousky a špenátem na plátky a vaříme 15 minut. Doplníme rajčaty, nakrájenými na kousky, a vaříme ještě 5 minut.

Gulášová polévka

Suroviny pro jednu porci: 40 g vepřového (telecího, hovězího, skopového) masa, 10 g sádla, 15 g cibule, 80 g brambor, 3 g česneku, 5 g rajského protlaku nebo 50 g rajčat, 5 g mouky, 0,1 g sladké papriky, 0,1 g kmínu, 2 ml octu, 2 g soli.

Umyté a na malé kousky nakrájené maso zalijeme studenou vodou a uvedeme do varu. Sebereme pěnu, osolíme a znovu sebereme pěnu. Vaříme do změknutí masa. Zhotovíme zásmažku ze sádla s malým množstvím vody a soli, podusíme cibuli a rajčata ( rajský protlak). Jakmile cibule zesklovatí, přidáme mouku a mletý pepř. Do vařeného masa vložíme oloupané a na kousky nakrájené brambory, vaříme deset minut, vsypeme zásmažku a vaříme dalších deset minut. Hotovou polévku dochutíme mletým kmínem, octem a česnekem a posypeme nakrájenou natí z petržele.

Petrželová polévka

Suroviny: 0 g petržele, 20 g másla, 3 g soli, 5 g mouky, 10 g cibule, 8 g nudlí, 1/7 vejce, 40 g zakysané smetany, mletý pepř na ochucení.

Do studeného tuku s přidáním třech polévkových lžic vody a špetkou soli vložíme nakrájenou cibuli a dusíme. Přidáme mouku, opražíme, a rozmícháme v horké vodě. Jakmile začne voda vřít, vložíme do ní nudle a promícháme. Vaříme deset minut a vložíme nakrájenou petržel a vaříme dalších pět minut. Zahustíme vejcem a zakysanou smetanou. Polévku podáváme posypanou mletým pepřem.

Polévka z kyselého zelí

Suroviny: 100 g kyselého zelí, 10 g oleje, 20 g cibule, 5 g mouky, 4 g sladké papriky, 100 ml vody ze zelí, 8 g rýže, 1/7 vejce, pepř na ochucení.

Do studeného tuku s přidáním třech polévkových lžic vody a špetky soli vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a podusíme. Přidáme vymačkané zelí a znovu podusíme. Přidáme mouku, sladkou papriku a rozmícháme v horké vodě 100ml/porci. Jakmile začne voda vřít přilijeme šťávu ze zelí. Vaříme do poloměkkého zelí, přisypeme rýži a vaříme dalších dvacet minut. Hotovou polévku zahustíme vejcem a dochutíme.

Kuřecí krémová polévka

Suroviny: 80 g kuřete, 20 g másla, 10 g mrkve, 5 g petržele, 5 g cibule, 15 g mouky, 40 ml mléka, 1/3 žloutku, 3 ml citrónu, 2 g soli, mletý pepř.

Očištěné a omyté kuře zalijeme studenou vodou a vaříme. Jakmile začne voda vřít sebereme pěnu, osolíme a znovu sebereme pěnu. Vložíme nakrájenou cibuli, petržel, mrkev a vaříme na mírném ohni do změknutí masa. Potom kuře vykostíme a maso nakrájíme na malé kousky. Připravíme omáčku z mouky, opražené na části tuku a rozmícháme v mléce. Povaříme 5 minut, přilijeme přecezený kuřecí bujón a vaříme dalších 10 minut. Zahustíme žloutky, mlékem a kouskem másla s citrónovou šťávou. Správná hustota polévky je jako řídká omáčka.

Zahradnická polévka (2.způsob)

Suroviny: 250 g zelené fazolky, 6 paprik, 300 g rajčat, 300 g brambor, 150 g cibule, máta, saturejka, petržel zelená a sůl.

Cibuli nakrájíme na plátky, zelenou fazolku na kousky a vaříme v hrnci s osolenou vodou. Po 15 minutách vložíme brambory a papriku nakrájenou na kousky, oloupaná a nakrájená rajčata a mátu. Ke konci vaření vložíme saturejku a zelenou petržel.

Vojnišská polévka

Suroviny: 400 g vepřového masa, cibule, 100 g fazolí, 250 g zelených fazolek, 200 g zelí, 150 g brambor, 30 g celeru, 50 g mrkve, 70 g petržele, 100 g rajčat, 100 g papriky, 30 ml oleje, sladká paprika, pepř, zelená petržel, sůl.

Maso nakrájíme na kousky vložíme do hrnce zároveň s fazolemi, zalijeme 1,5 l vody a vaříme do změknutí. Později přidáme zelenou fazolku nakrájenou na kousky, zelí na plátky a sůl. Na oleji s malým množstvím vody a soli podusíme nadrobno nakrájenou cibuli, posypeme červenou paprikou a vysypeme do polévky. Zeleninu včetně rajčat a papriky nakrájené nadrobno povaříme. Polévku vaříme ještě 10-15 minut na mírném ohni. Podáváme posypané zelenou petrželí a mletým pepřem.

Mléčná polévka s kaškavalem

Suroviny: 100 g kaškavalu (nebo jiný mírně slaný sýr), 400 ml mléka, 100 g rýže, 60 g másla, 2 vejce, saturejka, sůl.

Do mléka vlijeme 800 ml vody a necháme vykypět na mírném ohni. Vsypeme rýži a vaříme do změknutí. Těsně před změknutím rýže ochutíme saturejkou a máslem. Do polévky vmícháme vejce, nastrouhaný kaškaval a krátce povaříme.

Vojenská polévka

Suroviny: 400 g skopového masa, 1 cibule, 100 g zralé fazole, 250 g zelených fazolí, 200 g zelí, 150 g brambor, kousek celeru, mrkev, petržel, rajče, 1-2 papriky, 3 polévkové lžíce oleje, 1 lžička sladké papriky, petržel a sůl.

Maso nakrájíme na kousky, vložíme do hrnce spolu se zralými fazolemi, zalijeme 1 litrem vody a vaříme (bez soli) do změknutí. Po změknutí vložíme zelené fazole nakrájené na kousky, brambory, mrkev, petržel a celer nakrájený na kousky, zelí nakrájené na plátky a sůl. V oleji podusíme cibuli, zapražíme sladkou paprikou a vlijeme do polévky. Vložíme papriky a rajčata nakrájená nadrobno. Polévku vaříme na mírném ohni ještě 10-15 minut. Polévku podáváme posypanou nasekanou zelenou petrželí a mletým pepřem.

Zahradnická polévka

Suroviny: 250 g zelených fazolí, 350 g paprik, 300 g rajčat, 300 g brambor, 150 g cibule, máta, saturejka, zelená petržel a sůl na ochucení.

Cibuli nakrájenou na plátky a zelené fazole nakrájené na kousky vložíme do hrnce a zalijeme 800 ml vody, osolíme a vaříme. Po 15-20 minutách vložíme do polévky brambory nakrájené na kousky, papriky, nakrájená rajčata a mátu. Jakmile bude polévka hotová ochutíme saturejkou a nakrájenou zelenou petrželí. Podáváme studené.

Kroupová polévka

Suroviny: 500 ml čerstvého mléka, 200 g krup, 40 g másla, sůl.

Mléko uvaříme a rozředíme v 600 ml teplé vody . Vsypeme kroupy a vaříme na mírném ohni a osolíme. Hotovou polévku zalijeme máslem a podáváme.

Studená polévka Tarator (2. způsob)

Suroviny: 10 stroužků česneku, 400 g okurek, 2 plátky chleba, kopr, 30 ml oleje, 40 ml octu, sůl.

Česnek rozmačkáme a smícháme se solí. Chléb nadrobíme, okurky oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Vše smícháme a dobře promícháme s olejem, octem a 1 litrem studené vody.

Selský tarator

Suroviny: 300 g okurky, 1 hlava česneku, 2 polévkové lžíce nastrouhaných ořechů, 1 polévková lžíce octu, kopr a sůl.

Česnek rozlisujeme a promícháme se solí. Přidáme oloupanou a na kousky nakrájenou okurku, nasekaný kopr, ocet a sůl. Rozmícháme a zalijeme 600 ml studené vody. Před podáváním posypeme nastrouhanými ořechy.

Polévka z lilku

Suroviny: 500 g lilku nebo baklažánu, 50 ml oleje, 5 g sladké papriky, 10 g mouky, 200 g jogurtu, sůl.

Očištěný a na kousky nakrájený lilek zalijeme horkou osolenou vodou a vaříme do změknutí. Vlijeme ve studené vodě rozmíchanou mouku zároveň s olejem a sladkou paprikou. Necháme vařit 15 minut a sejmeme z ohně. Podáváme s jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Houbová polévka

Suroviny: 200 g čerstvých hub, 50 g cibule, 60 ml oleje, 200 g brambor, 150 g rajčat, 10 g mouky 10 g rajského protlaku, 5 g sladké papriky, zelená petržel, sůl.

Cibuli nakrájíme nadrobno, podusíme v tuku a malém množství vody. Vložíme brambory nakrájené na kousky a houby na plátky. Zalijeme vroucí vodou, osolíme a vaříme 20 minut. Přidáme oloupané a nadrobno nakrájená rajčata, mouku rozmícháme s malým množstvím vody a vmícháme do polévky. Dále přidáme rajský protlak a sladkou papriku. Ještě vaříme 10 až 15 minut. Polévku podáváme s posypanou zelenou petrželí.

Bramborová polévka se sýrem

Suroviny: 0,5 kg brambor, 150 g sýra, 30 g másla, citrón, pepř, sůl.

Brambory nakrájíme nadrobno a vaříme v 1,2 l vody. Přidáme nastrouhaný sýr a vaříme 10 minut. Hotovou polévku podáváme ochucenou pepřem a kouskem citrónu.

Zimní polévka

Suroviny: 6 středních brambor, 300 g pórku, 2 mrkve, 1 polévková lžíce mouky, 30 ml oleje, kousek másla, zelená petrželka a sůl.

Brambory nakrájíme na kousky, pórek a mrkev na kolečka, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme. Zhotovíme zásmažku, kterou vsypeme do polévky. Po 15-20 minutách přidáme máslo a ozdobíme nasekanou petrželkou.

Polévka z mrkve s citronem

Suroviny: 4 mrkve, 3 stroužky česneku, 1 velké rajče, 1 cibule, 1 čajová lžička zázvoru, 1 čajová lžička nastrouhané kůry z citronu, šťáv z 1 citronu, zelené na ozdobení, 2 čajové lžičky oleje, zeleninový bujon, voda, mletý pepř, sůl.

Nastrouhejte mrkev nadrobno, cibuli a česnek taktéž nakrájejte nadrobno, oloupejte slupku z rajčat a rajče nakrájejte na kousky. Na rozehřátém oleji osmahněte zeleninu, přidejte zázvor, nastrouhanou citronovou kůru a zastrouhanou zeleninu na ozdobení. Zamíchejte a vařte na mírném ohni 6 minut, přidáme bujon, povaříme dalších 5 minut, dochutíme citronovou kůrou.

Kuřecí polévka s kukuřicí (2-3 porce)

Suroviny: 300 g kuřecích skeletů, 100 g šunky, 1 čajová lžička zázvoru, 2 čajové lžičky sojové omáčky, 1 malá plechovka kukuřice, 1 svazek cibule, mletý pepř, sůl.

Uvařte kuřecí maso v 1 litru osolené vody , očistěte od kůže, maso nakrájejte na nudličky. Nakrájejte šunku na nudličky a přidejte s kuřetem do bujonu. Uveďte do varu a nechte vařit na mírném ohni. Přidáme zázvor, sojovou omáčku, sůl a prpř. Povaříme 5 minut. Do talířů dáme kukuřici, nalijeme polévku a posypeme nadrobno nakrájenou cibulkou.

Zeleninová krémová polévka (1 porce)

Suroviny: 2 růžičky brokolice, 1 mrkev, polovina tykvičky, polovina cibule, 1 čajová lžička omáčky pesto, 1 oliva bez pecky, 1 cherry rajče.

Dejte zeleninu do hrnce, ponořte ji do vody, osolte a vařte do měkka. Rozmixujte. Přelijte na talíř a ozdobte. Z polovin rajčete udělejte oči, z olivy nos a z omáčky pesto ústa.

Ranní idylka na nádraží v Burgasu.
Ranní idylka na nádraží v Burgasu. Foto Jan Dvořák

Krémová polévka z mrkve a omáčky pesto

Suroviny: 2 svazky kopru, 1 čajová lžička ořechů, 1 čajová lžička olivového oleje, sůl dle chuti, 400 g mrkve, 1 velký brambor, 350 g smetany 9%, 100 ml mléka, 1 čajová lžička kukuřičné mouky, 1 čajová lžička cukru, 1 čajová lžička skořice na ochucení.

Zeleninu uvaříme v osolené vodě, scedíme a dáme na 7 minut do trouby na 180°C. Pak propasírujeme nebo rozmixujeme. Kukuřičnou mouku, cukr a skořici rozmícháme ve studeném mléku. Přidáme zeleninové pyré. Dáme na mírný oheň a mícháme do uvedení do varu. Smetanu uvedeme do varu, přidáme do polévky a vaříme 1 minutu.

Klášterní fazolová polévka

Suroviny: 2 čajové šálky bílé fazole, 1 neloupaná cibule, 1 cibule, 1 mrkev, 2-3 sušené papriky, 1 plechovka rajčat, 2-3 celery, 4-5 petržele, 6-8 polévkových lžic oleje, sůl.

Fazole namočíme přes noc. Fazole uvaříme s neloupanou cibulí. Druhou cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do hrnce. Nakrájenou mrkev dáme do fazolí a přilijeme olej a vaříme do hotova. Nakrájíme sušené papriky, rozmačkáme rajčata, vyndáme neloupanou cibuli a přidáme papriky a rajčata, poté nakrájený celer a petržel. Posypeme mátou a dovaříme.

Zeleninová krémová polévka pro děti (1 porce)

Suroviny: 2 růžičky brokolice, 1 mrkev, 1/4 tykvičky, 1/2 cibule, 1 lžička pesto, 1 oliva bez pecky, 1 cherry rajče.

Zeleninu vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme do měkka. Zeleninu potom rozmixujeme, přelijeme do talíře a ozdobíme z rajčete oči, z olivy nos, z pesta ústa.

Krémová polévka z mrkve a pesto

Suroviny na pesto: 2 svazky kopru, 2 lžičky ořechů, 2 lžičky olivového oleje, sůl dle chuti rozmixujemeNa polévku: 400 g mrkve, 1 velký brambor, 350 g smetany, 100 ml mléka, 1 polévková lžíce kukuřičné mouky, 1 lžička cukru, 1 lžička skořice na ochucení.

Zeleninu uvaříme v osolené vodě. Zcedíme a dáme na 7 minut do trouby zahřáté na 180 stupňů. Poté propasírujeme nebo rozmixujeme. Kukuřičnou mouku, cukr a skořici rozmícháme ve studeném mléku, přidáme zeleninové pyré. Dáme na mírný oheň a mícháme do uvedení do varu. Smetanu taktéž uvedeme do varu a přidáme do polévky a vaříme 1 minutu.

Špenátová polévka

Suroviny: 1 svazek jarní cibulky, 1 hlava česneku, 1 kg špenátu, 3-4 brambory, 1 polévková lžíce sladké papriky, 2 rajčata, 2 čajová lžička oleje, 1 polévková lžíce hladké mouky, sůl, 1 polovina svazku zelené petrželky.

Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a podusíme na oleji. Přidáme nakrájený špenát a brambory nakrájené na kostičky. Poté posypeme sladkou paprikou a nadrobno nakrájenými rajčaty, zalijeme vodou a vaříme. Zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody.

Polévka z tykviček a kopru

Suroviny: 400g tykviček nakrájených na kousky, 3 čajové lžičky oleje, 1 cibule nakrájená nadrobno, 1 mrkev na kolečka, 2 rajčata oloupaná a nastrouhaná, půl čajového šálku rýže, 6 čajových šálků vody, sůl, sladká paprika, 1 snítka kopru nadrobno nakrájená, 1 čajový šálek kyselého mléka.

Podusíme cibuli a mrkev v oleji a trošce vody do změknutí, přidáme rajčata a vaříme dokud se voda nevyvaří. Přidáme tykvičky a vaříme 5-10 minut. Dochutíme solí a sladkou paprikou. Vsypeme rýži a dolijeme vodu. Vaříme na mírném ohni do změknutí rýže a tykviček. Přidáme kopr a sundáme z ohně. Polévku podáváme s uvařeným vejcem a kyselým mlékem.

Polévka z leča

Suroviny: 250g leča, 2 čajové lžičky oleje, 6 čajových šálků vody, 2 cibule nadrobno, 1 nakrájená mrkev, 2 nastrouhaná rajčata, sůl, sladká paprika, 3-4 stroužky nakrájeného česneku, saturejka.

Do velkého hrnce dáme lečo, vodu, cibuli a mrkev. Vaříme do té doby než je lečo téměř hotové, přidáme rajčata, sůl, sladkou papriku a česnek a vaříme ještě 10-15 minut. Dochutíme saturejkou a servírujeme s rozmělněným česnekem a octem ( smíchané dohromady).

Polévka z kuřecích drobů

Suroviny: 400g kuřecích drobů, 1,5 l vody, 2 cibule nadrobno, 2 mrkve na kousky, půl čajového šálku rýže, sůl, pepř, 50 g másla, 2 vejce, 1 čajový šálek kyselého mléka, 5-6 snítek nasekané zelené petrželky, kousky citronu.

Uvaříme droby, do vody přidáme cibuli a mrkev. Jakmile je vše uvařeno přidáme rýži, játra, dochutíme solí, pepřem a dovaříme ostatní suroviny. Nakonec přidáme máslo a stáhneme z ohně. Na talíři ozdobíme uvařeným vejcem, kyselým mlékem, zelenou petrželkou a podáváme s plátky citronu.

Zeleninová polévka s masovými kuličkami

Suroviny: 300 g mletého masa, 3 polévkové lžíce rýže, 1 nadrobno nakrájená cibulka, sůl, pepř, 1 polévková lžíce mouky na obalování, 1 polévková lžíce oleje, 6 šálků vody, 1 cibule nadrobno, 1 mrkev na kousky, 1 zelená papriky na kousky, 1 rajče na kousky, půl čajového šálku nudlí, 2 vejce, 1 čajový šálek kyselého mléka, půl svazku petržele nadrobno nakrájeného.

Smícháme maso s rýží, na jemno nakrájenou cibulí, solí, pepřem a saturejkou. Velmi dobře promícháme a vytvoříme malé kuličky. Zahřejeme vodu, přidáme sůl, olej, mrkev, papriku a rajče. Vaříme na mírném ohni 10-15 minut, poté přidáme masové kuličky obalené v mouce a nudle. Vaříme ještě 20 minut do uvaření. Smícháme vejce a kyselé mléko a vmícháme do horké polévky. Podáváme posypané zelenou petrželkou.

Dršťková polévka II.

Suroviny: 800g telecích drštěk, 1,5 l vody, 2 polévkové lžíce oleje, sůl, pepř, 1 polévkové lžíce sladké papriky, 0,5 l mléka, 1 hlava česneku, 5 polévkových lžic oleje, pálivá červená paprika.

Velmi dobře umyté dršťky uvaříme v hrnci pod poklicí. Po uvaření dršťky vytáhneme a nakrájíme nadrobno. Ihned je zase vrátíme zpět do bujonu. Dochutíme solí a pepřem, přidáme papriku, olej a mléko. Polévku servírujeme horkou a dochucenou směsí z octu, prolisovaného česneku a pálivé papriky.