Jídla z vnitřností

Mozeček (jazyk) v těstíčku

Suroviny: 180 g telecího mozku (jazyku), 20 ml oleje, 5 g másla, 10 g mrkve a celeru, 8 g mouky, 20 g strouhanky, jedno vejce, 2 g soli, 0,2 g černého pepře + příloha.

Mozeček vložíme do studené vody na dvě hodiny a pořádně propereme. Do horké osolené vody dáme ocet, černý pepř, bobkový list, na kousky nakrájený celer a mrkev. Vaříme 20 minut. Po 20 minutách přidáme očistěný mozeček. Vaříme na mírném ohni 15 minut a potom se mozeček ochladí a vytáhne. Při servírování krájíme na plátky. Jazyk se připravuje následovně: Očistěný a umytý jazyk se uloží do studené vody na 5 hodin. Po pěti hodinách jazyk vyjmeme, znovu zalijeme studenou vodou a vaříme. Jakmile začne voda vřít, sbíráme pěnu, snížíme teplotu a vaříme do polozměknutí. Přidáme cibuli, mrkev, celer nakrájený na kousky a pepř. Vaříme ještě 40 minut do změknutí. Posolíme a povaříme ještě několik minut. Vyjmeme a propláchneme studenou vodou. Nakrájené plátky mozečku nebo jazyka posypeme solí a černým pepřem. Obalíme v mouce, vejci a strouhance a bezprostředně před smažením znovu obalíme ve vejci. Smažíme ve větším množství tuku. Při servírování polijeme roztopeným máslem a jako přílohu použijeme brambory.

Pražená játra

Suroviny: 220 g telecích nebo vepřových jater, 20 ml oleje, 8 g mouky, 30 g cibule, 2 g soli, 0,2 g pepře, 5 g petržele.

Umytá játra, očištěná od blan nakrájíme na široké kousky silné 7-10mm. Bezprostředně před smažením játra obalíme v mouce a smažíme na horkém tuku. Několikrát obracíme. Okamžitě po usmažení ukládáme do nádoby s poklicí, kde je položená nadrobno nakrájená cibule, rozmíchaná s nadrobno nasekanou petrželí. Nakonec část tuku ze smažení nalijeme do této směsi. Podáváme s přílohou cibule, která je pod játry a smaženými brambory.

Játra po selsku

Suroviny: 160 g telecích (vepřových) jater, 20 ml oleje, 5 g másla, 8 g mouky, 50 g cibule, 40 g papriky (zelené), 50 g rajčat, 8 g petržele.

Játra nařežeme na proužky, obalíme v mouce a smažíme ve vroucím oleji. Současně připravíme pečené nakrájené papriky, rajčata, zpěníme cibulku, osolíme a opepříme, přidáme máslo a rozsekanou petržel. Touto směsí, kterou udusíme, posypeme osmažená játra a podáváme teplá.

Játra po anglicku

Suroviny: 160 g telecích nebo vepřových jater, 15 ml oleje, 5 g másla, 8 g mouky, 5 g petržele, 2 g soli, 0,2 g černého pepře, 50 g šunky.

Umytá a očištěná játra nakrájíme na plátky. Posolíme a obalíme v mouce a pražíme na tuku za častého obracení. Posypeme mletým pepřem a osolíme. Servírujeme na talíři, ozdobíme plátkem šunky a petrželí.

Zrající kiwi v Bulharsku.
Zrající kiwi v Bulharsku. Foto Jan Dvořák

Přírodní dršťky

Suroviny: 160 g drštěk, 8 g mouky, 1 vejce, 25 ml oleje, 5 g másla, 3 g soli, 0,2 g černého pepře, příloha.

Očištěné a omyté dršťky naložíme do studené vody na 12 hodin (každé dvě hodiny vyměníme vodu). Potom je opět dáme do studené vody a zahříváme do varu. Sbíráme pěnu a vaříme do úplného změknutí (telecí dršťky v hrnci 6-8 hod, v tlakovém hrnci jednu hodinu, hovězí dršťky 1,5 hod.). Po uvaření přidáme sůl a povaříme pět minut. Uvařené dršťky nakrájíme na pravoúhlé kousky, posolíme, opepříme, obalíme v mouce, vajíčku a strouhance. Smažíme na středně teplém tuku. Podáváme s máslem a jako přílohu použijeme brambory, rajčata a okurky.

Ražniči z jater

Suroviny: 160 g jater, 40 g slaniny, 15 ml oleje, 20 g pálivé papriky, 2 g soli, 0,2 g pepře a přílohy.

Umytá a očištěná játra nakrájíme na kousky. Také nakrájíme slaninu. Potom napichujeme postupně játra a slaninu. Občas přidáme kousek pálivé papriky. Podáváme s drobně nakrájenou cibulí, rajčaty a okurkami.

Pečené jehněčí vnitřnosti

Suroviny pro jednu porci: 70 g jehněčích jater, 40 g srdce, 40 g ledvinek, 20 g sleziny, 20 ml oleje, 80 g zelené cibulky, 20 g pálivých paprikových lusků, 5 g zelené petržele, 0,2 g pepře, 2 g soli, příloha.

Očištěné a omyté vnitřnosti nakrájíme na malé kousky po 20 g, položíme na pekáček a zalijeme horkým tukem. Osolíme, zamícháme a pečeme v troubě. Jakmile lehce zapečeme, vložíme nadrobno nakrájenou zelenou cibuli a celé pálivé papriky. Po změknutí zeleniny dochutíme mletým pepřem, dolijeme menší množství horké vody, zamícháme a pečeme do hotova. Po dobu celého pečení několikrát promícháme. Posypeme petrželí a podáváme s pečenými brambory.

Pečená slezina se zeleninou

Suroviny pro jednu porci: 160 g vepřové nebo telecí sleziny, 20 g vepřového sádla, 50 g cibule, 50 g paprik, 3 g soli, 0,2 g pepře, 6 g zelené petržele.

Umytou slezinu nakrájíme na kousky (5-6ks na jednu porci). Osolíme a usmažíme na horkém tuku. Vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, papriku a oloupaná rajčata. Pečeme do změknutí zeleniny. Dochutíme pepřem a ozdobíme zelenou petrželí.