Sladkosti

Rýže se sušeným ovocem

500g sušených třešní, jablek, hrušek, rybízu atd., 100g usušených švestek, 300g rýže, 200g cukru, vanilka.

Sušené ovoce zalijeme vodou a necháme několik hodin bobtnat. Ovoce přecedíme a do této vody dáme vařit rýži. Uvařenou rýži promícháme s ovocem a posypeme cukrem s vanilkou.

Sušenky se strouhaným kokosem

250g másla, 340g cukru, 100g kokosu, kůra z pomeranče, 1 vanilka, 3 vejce (1 bílek na mazání), mouka dle potřeby, prášek do pečiva.

Máslo s cukrem zpracujeme a postupně vmícháme vejce, kokos a aromatické koření. Vše velmi dobře promícháme a smísíme s moukou do měkkého těsta. Vytvoříme kuličky o velikosti ořechu, lehce potřeme bílkem, obalíme v prášku do pečiva a pečeme v mírně teplé troubě.

Jemné ořechové hromádky

3 bílky, 300g krystalového cukru, 350g strouhaných ořechů, 1 rovná polévková lžíce kakaa.

V misce s oblým dnem ušleháme bílek s cukrem, přimícháme ořechy a kakao. Velmi dobře promícháme. Na plech pokrytý papírem na pečení pokládáme malé hromádky těsta vedle sebe. Pečeme při 180°C a jakmile je pečivo nadýchané, dopékáme při 150 až 120°C.

Štrůdl s jablky

500g listového těsta, 250ml oleje, náplň (1kg jablek, 150g strouhanky, 250g cukru, skořice, 250g ořechů).

Jednu polovinu těsta vyválíme a omastíme jednou lžící oleje. Na ni položíme druhou vyválenou polovinu těsta a omastíme nebo posypeme nastrouhaným máslem. Posypeme zčásti strouhankou a náplní připravenou z nastrouhaných jablek smíchaných se strouhankou, cukrem, skořicí a ořechy. Svineme do ruličky a celou rolku nakrájíme na kousky o délce 6 cm. Položíme na namazaný plech, potřeme tukem a pečeme při 220 až 240°C. Upečený štrůdl posypeme cukrem.

Ořecháček

100g ořechů nasekaných nahrubo, 170g moučkového cukru, 2 bílky, 1 polévková lžíce strouhanky.

Všechno dobře promícháme lžičkou. Na plech namazaný olejem a posypaný moukou vlijeme těsto a pečeme v mírně teplé troubě.

Sušenky k čaji

200g mletých ořechů, 125g másla, 200g mouky, 60g moučkového cukru, 80g čokolády, 200g nahrubo namletých ořechů na ozdobení, 100g marmelády.

Smícháme máslo, mouku, cukr a přidáme mleté ořechy a necháme 30 minut odležet. Vyválíme placku o tloušťce 3 mm, vykrájíme kolečka a upečeme. Hotová kolečka slepíme marmeládou, namočíme v čokoládě a obalíme ořechy.

Sladká kukuřičná kaše

400g kukuřičné mouky, 1,2 l vody, sůl, cukr.

Mouku nasypeme do osolené vody, promícháme a vaříme do kaše. Osladíme cukrem a můžeme podávat.

Šupla

600g mouky, špetka soli, 60g másla, 200g nastrouhaného sýra.

Z mouky, soli a vody zhotovíme těsto na hustotu těsta palačinkového. Vlijeme v tenké vrstvě na plech, namazaný máslem, posypeme sýrem a upečeme.

Tutmanik s jogurtem na selský způsob

500g mouky, 4 vejce, 200ml oleje, 200g nastrouhaného sýra, 200g jogurtu, prášek do pečiva.

Rozmícháme 3 vejce, přidáme mléko, ve kterém je 1 lžička prášku do pečiva, olej, sýr a mouku. Vznikne středně tvrdé těsto, které rozprostřeme na máslem potřený plech. Namažeme vajíčkem a pečeme v mírně teplé troubě.

tutmanik