Sladkosti

Čokoládová roláda

6 vajec, 7 plných polévkových lžic krystalového cukru (na zpracování bílků), 3 polévkové lžíce cukru (žloutky), 3 až 4 lžíce kakaa, krém (500g smetany, 140g krystalového cukru, 200g mletých ořechů).

Cukr smícháme se žloutky do kyprosti. Bílky smícháme na sníh, přidáme cukr a míchání prodloužíme. Do žloutků přidáme kakao, sníh z bílků a lehce zamícháme tahem shora dolů. Z hotového těsta vytvoříme na plechu s papírem na pečení vrstvu o tloušťce 1 cm. Pečeme 5 minut v horké troubě, poté dopékáme v mírné troubě. Upečený plát ochladíme, sejmeme papír, naneseme krém a zavineme do rolky. Nejlepší krém je smetanový s ořechy, který připravíme následovně: Smetanu ochladíme, do ní přidáme cukr a našleháme. Přisypeme mleté ořechy a velmi dobře promícháme.

Banica z chleba

Chléb, 4 vejce, 750ml mléka, 1 hrnek nastrouhaného sýra, 60g tuku.

Na plech namazaný tukem položíme na plátky nakrájený chléb tloušťky 6-8 mm. Posypeme nastrouhaným sýrem a polovinou tuku. Položíme druhou vrstvu a druhou polovinou tuku. Zalijeme směsí z vajec a mléka. Pečeme při 250°C.

banica

Plevenská banica

250ml mléka, 4 vejce, 1 rovná čajová lžička soli, 30g kvasnic, 125g másla, 125g tuku, mouka, 250g sýra.

Do plastové nádoby s oblým dnem vložíme kvasnice. Posolíme a vlijeme teplé (35°C) mléko. Přidáme vejce, rozmícháme s moukou a zamícháme v měkké těsto. Rozdělíme na tři části a necháme uležet na 10-15 minut. Každou porci potom zformujeme na pravoúhlý trojúhelník o tloušťce 3 mm. Dva cípy těsta přehneme do středu těsta. Potom těsto přehneme napříč 3x. Jakmile takto zpracujeme všechny tři díly těsta. Necháme odležet v chladničce 10 minut. Opět vytvarujeme trojúhelník o tloušťce 3 mm, namažeme tukem a opět přehneme do středu a potom ještě dvakrát. Až máme všechny tři díly, takhle vytvarované je položíme na sebe a necháme odležet v ledničce 10 minut. Znovu vytvoříme placku o tloušťce 3 mm, znovu přehneme jako předtím a nakrájíme na plátky šířky 15 cm. Pomastíme tukem, posypeme sýrem. Zavineme po délce do rolky a spoj necháme nahoře. Na namazaný plech těsto zavineme do spirály, ale mezi spirálou ponecháme mezeru 1 cm. Necháme vykynout 10-15 minut, potřeme tukem a pečeme při 250°C.

banica

Mekica (pečivo smažené na oleji)

250ml jogurtu, 1 vejce, 1 rovná čajová lžička sody, 1/2 rovné čajové lžičky citrónové šťávy, špetka soli, mouka a tuk na smažení.

V nádobě s oblým dnem smícháme jogurt se sodou, citrónovou šťávou, solí a vejcem. Rozmícháme na stejnorodou směs a přidáme v malým dávkách mouku za nepřetržitého míchání. Jakmile vznikne hustá směs, vysypeme ji na vál a na povrchu posypeme moukou. Zamícháme v měkké těsto, které se zamísí do získání nadýchaného těsta. Necháme odležet 10 až 15 minut. Následovně vytváříme kuličky, ze kterých vytváříme kruhovou tenkou placičku a kterou okamžitě vkládáme do horkého tuku. Smažíme světle dozlatova, obrátíme a smažíme i z druhé strany. Podáváme se sýrem, medem, džemem nebo posypané cukrem.

Kaval banica

250ml mléka, 2 vejce, 1 rovná polévková lžíce cukru a soli, 30g kvasnic, 250g tuku (máslo, sádlo, margarín), 200g sýra, mouka dle potřeby.

Z kvasnic, vajec, cukru, soli a mouky zamícháme měkké těsto. Necháme vykynout. Rozdělíme na 18 dílů, ze kterých vytvoříme placky o průměru cca 20 cm. Namažeme rozměklým tukem a položíme na sebe 6 placek. To ještě zopakujeme dvakrát. Necháme odležet 15 minut. Z každé hromádky vytvoříme jednu placku, kterou namažeme tukem a posypeme nastrouhaným sýrem. Položíme na sebe. Necháme ještě 15 minut odležet a smotáme do ruličky, kterou válíme na konečný průměr 3 cm. Na namazaném plechu svineme rolku do spirály, ale mezi spirálou musíme ponechat mezeru. Znovu necháme vykynout 10 až 15 minut a pečeme při 250°C po dobu 30 minut.

banica

Cukroví plněné marmeládou

100g sádla, 100g másla, 100g cukru, 1 vejce, mouka, 100g marmelády.

Sádlo, máslo a cukr rozmícháme. Přidáme vejce a opět důkladně zamícháme. Přisypeme tolik mouky až nám vznikne středně měkké těsto. Vyválíme placku o tloušťce 3 mm a vykrajujeme kolečka o průměru 4cm. Do středu vložíme marmeládu a přeložíme na polovinu. Položíme na vymazaný plech a pečeme při 220°C.

Ořechový koláč

6 vajec, 250g cukru, 140g mouky, 15g ořechů, 2 vanilky, cukr na posypání.

Žloutky s 1/3 cukru ušleháme do pěny. Z bílků ušleháme sníh. Přisypeme zbytek cukru a znovu promícháme. Vsypeme ušlehané žloutky, namleté ořechy s moukou. Promícháme a vlijeme do dortové formy. Pečeme při 180-200°C. Posypeme cukrem a nakrájíme.

Mléko s krupicí

1 l mléka, 0,8 l vody, 200g krupice, 300g cukru, sůl, vanilka.

Mléko, vodu, sůl a cukr zahřejeme do varu. Za stálého míchání potom vsypeme krupici a vaříme 10 minut. Na talíři posypeme vanilkou.

Mléko s rýží

1 l mléka, 250g rýže, 1 l vody, 400g cukru, 1 lžíce skořice, špetka soli.

Rýži vsypeme do osolené vody a vaříme do změknutí, přilijeme mléko a po varu i cukr. Mícháme do zhoustnutí a položíme na talíř, posypeme skořicí, necháme ochladit a můžeme podávat.

Mléko s rýží a jablky

1 l mléka, 4 polévkové lžíce rýže, 100g cukru, 30g másla, 3-4 jablka, sůl.

Oloupaná a nakrájená jablka uvaříme v malém množství vody do změknutí, rozmixujeme a osladíme. Rýži uvaříme v mléce do měkka se špetkou soli a cukru. Do ní vložíme kousek másla a rozmixovaná jablka. Můžeme přidat i sníh z bílků. Zamícháme a podáváme v hluboké misce.