Saláty

Salát z kuřete

160g kuřete, 30g zeleného salátu, 30g majonézy, 10g smetany, 15g citrónu, 10g okurek, 10g rajčat, 10g oliv, 1g soli, 2g hořčice, 0,2g pepře a vejce.

Uvařené kuře odkostíme a očistíme od kůže. Nakrájíme ho na kousky. Umytý zelený salát nakrájíme na stejné kousky. Smícháme s majonézou a smetanou. Ochutíme solí, hořčicí, černým pepřem a citrónem. Salát na talíři vytvarujeme do pyramidy a ozdobíme plátky vejce, olivami, okurky, rajčaty a listy zeleného salátu.

Letní salát s marinovanou mrkví (2 porce)

2 rajčata, 2 okurky, 2 středně velké mrkve, 2 sladké papriky (červená a zelená), 1 cibule, sůl, cukr, ocet, 2 lžičky olivového oleje.

Mrkev nakrájejte na proužky, svařte ji v horké vodě a dejte do cedníku. Dejte mrkev do skleněné nádoby, osolte, přidejte cukr, ocet, rozmíchejte, přiklopte víkem a nechte ležet 30 minut. Nakrájejte cibuli na půlměsíce, okurky a rajčata na kousky. Papriky na kolečka. Smíchejte zeleninu s mrkví a salát polijte olejem.

Salát z pečených paprik (2 porce)

300g zelí, 1 střední mrkev, 2 červené papriky, 1 cibule, 50g čerstvého kopru, 2 čajové lžičky oleje, 1 čajová lžička octu, 1 čajová .lžička cukru, sůl na dochucení.

Zeleninu nakrájejte na jemno, mrkev nastrouhejte. Cibuli nakrájejte nadrobno, papriku na 4 části. Papriku zapečte na mřížce v troubě, po ochlazení nakrájejte nadrobno. Kopr nakrájejte nadrobno a všechny přísady promíchejte. Smíchejte olej,ocet,cukr a špetku soli a promíchejte do homogenní směsi. Touto směsí dochuťte salát a nechte uležet v lednici. Před podáváním promíchejte.

Zelený salát

2 hrníčky kyselého mléka, 1 balení tvarohu, 100g balkánského sýra, 1 svazek čerstvé cibule, 3-4 stroužky česneku, 1 okurka, sůl, mletý pepř, kopr, 1 salát, 2 střední rajčata, 4-5 oliv.

Z kyselého mléka slijeme vodu, rozmícháme z tvarohem a nastrouhaným balkánským sýrem. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, okurky nastrouháme. Smícháme se solí, mletým pepřem a nasekaným koprem. Srdíčka salátu nakrájíme na tenké plátky a přidáme mléčný krém. Listy salátu se oddělí a lehce potřou náplní. Do srdíček lehce vsypeme několik lžic krému. Podáváme se s rajčaty, olivami a koprem.

Salát ze strouhaných rajčat

2-3 rajčata, 2 cibule, 1 svazek petržele, olej a sůl na ochucení.

Zralá rajčata nastrouháme, přidáme nastrouhanou cibuli. Dobře promícháme a posolíme. Postříkáme trochu olejem a posypeme hodně petrželkou.

Salát z paprik

5-6 paprik, 2 rajčata, 1 svazek petržele, 3 stroužky česneku, sůl, olej, ocet.

Papriky opečeme a oloupeme. Dáme do talířku a zalijeme omáčkou ze 2 nastrouhaných rajčat. Dochutíme solí, petrželkou a 2-3 česneky.

Klášterní fazolový salát

250g tmavých fazolí, 100g mrkve, 100g červené řepy, 4-5 zelených paprik, 3 červené papriky, 1 plechovka kukuřice, 1 tykvička nakrájená na kousky, 1/2 svazku petržele, 1 cibule, olivový olej, ocet, ocet, sůl.

Zahřejte olej v hluboké pánvi a vložte do ní všechnu zeleninu krátce poduste. Začněte cibulí, poté přidáte papriku, mrkev, tykvičky, kukuřici a nakrájenou červenou řepu. Dochutíme kořením a přidáme uvařené fazole. Salát podusíme 2 minuty a sundáme z ohně. Podáváme ochlazené a posypané petrželkou.

Salát z pečených paprik s ořechy

1/2kg pečených paprik, 100g ořechů, 2-3 stroužky česneku, 2 rajčata, olej a ocet, 1/2 svazku petržele.

Papriky se opečou, oloupají a nakrájí nadrobno. Přidáme sůl, olej a trošku octu. Stlučeme ořechy spolu s česnekem a přidáme do paprik. Nahoru nakrájíme 2 rajčata na plátky, posypeme petrželkou.

Bramborový salát

1kg brambor, cibule, sůl, olej, ocet.

Brambory se uvaří, oloupou a rozmačkají vidličkou. Nakrájíme nadrobno cibuli a promícháme. Posypeme solí, olejem, octem. Místo octu můžeme použít šťávu z 1 citronu.

Klášterní salát

2-3 rajčata, 1 okurka, 3-4 pečené papriky,100g kukuřice, 50g šunky, 50g kaškavalu, 1-2 vejce, olej, pepř, sůl.

Rajčata a okurky nakrájíme na kousky do hlubokého talíře. Kaškaval a šunku nakrájíme na kousky. Vše dobře promícháme. Vejce nastrouháme. Ozdobíme petrželkou.