Saláty

Rybí salát se zeleninou

190g bílé ryby, 30g sterilovaných okurek, 10g cibule, 20g vařených vajec, 5g petržele, 20g rajčat, 20g mrkve, 30g brambor, 2g soli, 5ml octu, 0,2g černého pepře, 10ml oleje.

V horkém rybím bujónu nebo zeleninovém vývaru uvaříme očištěnou a omytou rybu. Necháme ochladit v bujónu, očistíme od kostí a kůže a nakrájíme na plátky. Neoloupané brambory položíme do studené vody s trochou soli a vaříme na mírném ohni. Loupeme ještě teplé. Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky, jen cibuli krájíme na plátky. Zeleninu položíme na talíř a okolo zeleniny dáme kousky ryby. Salát zaléváme směsí z octu a oleje. Nahoře zdobíme okurkami, mrkví, rajčaty a petrželí.

Salát ze solené ryby

100g solené ryby (drobná ryba) nebo 100g uzené ryby, 1ml octu, 10ml oleje, 30g cibule, 15g citrónu, 50g petržele, černý pepř.

Solenou rybu naložíme na dvě hodiny do octu, očistíme od hlavy, kostí a ploutví. Nařežeme na plátky podélně. Cibuli očistíme, umyjeme a nakrájíme na plátky. Smícháme s drobně nakrájenou petrželí. Rybí plátky uložíme na talíř, ozdobíme cibulí, zalijeme octem a olejem.

Trácký salát

100g čerstvých okurek, 10ml oleje, 30g jogurtu, 3g kopru, 1,5g soli.

Umyté a oloupané okurky nakrájíme na drobné kousky. Jogurt rozšleháme s olejem a rozmícháme s nakrájeným koprem. Přidáme nakrájené okurky. Promícháme a osolíme. Můžeme ozdobit vykrojenou okurkovou růžičkou.

Salát z rajčat a česneku

(1 mísa) 600g rajčat, 40ml oleje, 150g balkánského sýra, 4 stroužky česneku, 10ml octu, 20ml vody, sůl, zelená petržel.

Rajčata nakrájíme na kousky a vložíme do mísy. Posypeme nadrobno nakrájeným česnekem a jemně nakrájenou petrželí. Osolíme a polijeme olejem a octem. Nahoru nastrouháme sýr.

Zeleninový salát

1kg papriky, 300g rajčat, 60g okurek, 50g cibule, 30ml oleje, zelená petržel, ocet, pepř, sůl.

Papriky, rajčata a okurky umyjeme, očistíme a nakrájíme. Posypeme solí a mletým pepřem, vložíme do salátové misky. Polijeme olejem, octem a posypeme nadrobno nakrájenou petrželí.

Salát z paprik a jogurtu

1kg paprik, 50ml oleje, 200g jogurtu, 10 stroužků česneku, zelená petržel.

Papriky upečeme, oloupeme a nakrájíme do mísy. Osolíme, postříkáme olejem a polijeme našlehaným jogurtem se špetkou soli, prolisovaným česnekem a nadrobno nakrájenou zelenou petrželí.

Salát z celeru, cibule a mrkve

Dva celery, čtyři mrkve, deset malých cibulek, 50ml oleje, sůl, ocet.

Mrkev umyjeme a nakrájíme na kolečka o tloušťce 1cm. Celer nakrájíme nadrobno. Malé cibulky ponecháme celé. Větší cibule nakrájíme na centimetrová kolečka. Cibuli s mrkví podusíme do změknutí a vložíme do salátové misky, kde nejprve dolů položíme celer a na něj mrkev s cibulí. Salát ochutíme octem.

Pastýřský salát

2 rajčata, 150g salátová okurka, 1-2 pečené červené papriky, 1/4 červené cibule, 100g naložených hub, 120g nastrouhaného/nadrobeného "balkánského" sýru, 120g nakrájené šunky, 100g kaškavalu (tvrdý sýr), 2 natvrdo uvařené vejce, 4 čajové lžičky oleje, zelená petrželka na ozdobení, ocet a sůl na ochucení, 5 oliv na ozdobení.

Nakrájená rajčata, okurky a papriky na kousky smíchejte dohromady a přidejte na půlměsíce nakrájenou cibuli, houby, nakrájenou šunku a tvrdý sýr. Lehce promíchejte, polijte olejem, dochuťte octem a solí. Vrch posypte balkánským sýrem, nakrájeným uvařeným vejcem a ozdobte olivami. Podávejte s kousky zelené petržele.

Ruský salát

70g brambor, 10g mrkve, 10g hrachu (konzervovaného nebo uvařeného), 12g kyselých okurek, 20g paprikových lusků nebo párků či uzeniny, 1/4 vejce, 2g soli, citrónovou šťávu, 50g majonézy (nebo 40ml oleje a 1/2 žloutku).

Umyté neloupané brambory vložíme do studené vody a přidáme trochu soli. Zahříváme do varu a potom odstavíme na mírný oheň (snížíme o jeden stupeň na sporáku). Vaříme do měkka, teplé loupeme, necháme vystydnout, nakrájíme na drobné kousky velikosti hrachového zrna. Mrkev umyjeme, dáme do teplé vody a vaříme do měkka. Teplá se oloupe a studená nakrájí na kousky stejné velikosti. Hrách scedíme. Kyselé okurky nakrájíme nadrobno. Šunku a uvařené vejce krájíme také nadrobno. Připravené suroviny lehce posolíme a promícháme důkladně s majonézou. Dochutíme solí a citrónovou šťávou, jak je potřeba. Hotový salát zformujeme do tvaru kruhu, elipsy nebo čtverce, uhladíme, ozdobíme pruhy z majonézy, máslem, plátky uvařené mrkve nebo kyselé okurky, kousky petržele, zeleným z cibule nebo pórku, nebo plátky uvařeného vejce, mrkve atd. Ruský salát musí být hutný a hustý. Příprava majonézy: Ke žloutku přidáme sůl (dle přání i hořčici). Promícháme lehce vidličkou, dokud nezískáme směs hustoty omáčky. Potom přidáme trochu oleje a mixujeme v mixeru s plastovou nádobkou, ve které je vrtule. Teplota oleje má být 12-15°C. Míchat můžeme dřevěnou lžičkou nebo metličkou, ale pro všechny případy se dodržuje pravidlo, dokud se jedna porce oleje nesmíchá s vaječnou směsí, druhá se nepřidává. Pokud směs zhoustne a zůstane ještě olej, přidáme trochu studené vody a rozmícháme (zředíme). Potom znovu přidáme olej, dokud nezískáme celistvou směs. Na přidávání vody je nutno dávat pozor a ředit několikrát, aby se na celé množství oleje získala potřebná hustota. Na konci míchání ochucujeme citrónovou šťávou.

Salát Ajda

50g kuřete (vařené a odkostěné; může být i slepice), 20g jablek, 40g majonézy, 20g ořechů, 5ml šťávy z citrónu, 10g kompotu z broskve, 0,2g černého pepře, 2g soli, 10g zeleného salátu a ušlehanou šlehačku bez cukru na ozdobení.

Uvařené a odkostěné kuře nakrájíme na kousky po 1cm. Jablka se oloupou a nakrájí na kousky nebo plátky. Ořechy se nasekají na drobno. Broskev nakrájíme nadrobno. Všechny suroviny smícháme s majonézou a přidáme trochu šlehačky. Ochutíme černým pepřem a solí. Položíme na talíř. Ozdobíme šlehačkou a zeleným salátem, ořechy, figurkami z jablek, broskví a petržele.