Saláty

Salát z brambor a cibule

140g brambor, 10g cibule, 10ml oleje, 5ml octu, 5g petržele, 2g soli.

Brambory umyjeme a vaříme ve slupce. Dáme je do studené vody se špetkou soli. Po uvaření je ještě teplé loupeme a studené krájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na plátky, které obalíme v soli. Vypláchneme je vodě, ocedíme a zamícháme s nakrájenými brambory. Petržel umyjeme a nakrájíme nadrobno. Vše dochutíme solí, polijeme octem a olejem. Lehce promícháme. Zformujeme na talíř. Necháme uležet na jednu hodinu. Podáváme ozdobené zbytkem nakrájené petržele a plátkem citrónu.

Bramborový salát s majonézou

100g brambor, 10g cibule, 25g majonézy, 2g petržele, 0,2g (špetka) černého pepře, 2g soli.

Umyté brambory vaříme ve slupce v osolené vodě. Ještě teplé brambory oloupeme a studené krájíme na drobné kousky (1x1 cm). Smícháme s cibulí nakrájenou na plátky potřenou špetkou soli s nadrobno posekanou petrželí, černým pepřem a solí s majonézou. Upravíme na talíři a podle přání citrónem.

Salát ze zelené fazole

140g čerstvé zelené fazole (180g z konzervy), 20g cibule, 10ml oleje, 5ml octu, 4g petržele, 1,5g soli.

Očištěné a omyté zelené fazole svaříme v horké posolené vodě. Scedíme a pokrájíme na stejné kousky. Položíme na talíř, ozdobíme petrželí a polijeme jednu hodinu před konzumací olejem s octem.

Salát ze zralých fazolí

40g zralých fazolí, 20g cibule, 10ml oleje, 5ml octu, 2g petržele, 2g soli. Můžeme přidat 20g čerstvé fazole.

Fazole umyjeme a namočíme s trochou soli. Počkáme 10 hodin. Opláchneme a zalijeme studenou vodou. Vaříme, ale musíme dávat pozor, aby fazole zůstaly celé. Posolíme a vaříme ještě deset minut. Scedíme, ochladíme a smícháme s cibulí nakrájenou na kousky s lehce přetřenou špetkou soli. zalijeme olejem s octem. Zkusíme zda jsou správně osolené a uložíme na talíř. Zdobíme petrželí.

Salát z pečených paprikových lusků s cibulí

150g paprikových lusků kapie (zelené, červené), 24g cibule, 12ml oleje, 5ml octu, 5g pepře, 1,5g soli.

Upečené paprikové lusky podusíme v hrnci. Potom očistíme od slupky, semen a stopky. Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme na plátky, přetřeme špetkou soli a opláchneme. Smícháme s nadrobno pokrájenou petrželí. Uložíme na talíř, doprostřed dáme cibuli a dokola položíme nakrájené paprikové lusky širokou částí k cibuli. Salát zalijeme marinádou z octu, oleje a soli.

Salát z pečených paprikových lusků

150g papriky kapie (zelené nebo červené), 10ml oleje, 5ml octu, 4g petržele, 1,5g soli.

Omyté a osušené papriky upečeme a podusíme v hrnci. Potom papriku oloupeme a zkrátíme stopku. Podle přání můžeme očistit od semen a stopky úplně. Uložíme na talíř a zaléváme octem a olejem, zdobíme nadrobno nasekanou petrželí.

Salát z malých pálivých paprik

100g paprik, 30g rajčat, 10ml oleje, 3ml octu, 4g česneku, 5g kopru, 1,5g soli, 1,5g cukru.

Umyté papriky se osušíme a zkrátíme na nich stopky. Lehce rozpečeme a dáme do hrnce, kde je natřeme solí a cukrem. Necháme odstát na 1-2 hodiny. Potom je nakrájíme na talíř a poléváme zálivkou, zhotovenou z umytých a nastrouhaných rajčat, česneku, smíchaných se solí, olejem, octem a nadrobno nakrájeným umytým koprem.

Salát Sněžanka

100g čerstvých okurek, 150ml kyselého mléka, 10ml oleje, 3g kopru, 1,5g soli.

Okurky omyjeme, oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. Předběžně, dle tradice jeden den předem, mléko obvážeme gázou, pověsíme a později scedíme. Smícháme s okurkami, nadrobno nakrájeným koprem, olejem a solí. Promícháme a mícháme až do té doby než nám vznikne celistvá hmota. Hotový salát můžeme podávat na talíři nebo ve sklenici na šampaňské. Zdobíme růžičkou z okurek, konečky kopru a drobnými listy salátu. Také můžeme zdobit stříkáním přecezeného mléka a mletými ořechy. Pro labužníky můžeme přimíchat česnek.

Salát z pálivé směsi zeleniny

100g směsi, 14g pórku, 5g česneku, 10ml oleje, jedna pálivá paprika, 5g petržele, 2g soli, 1g cukru.

Očištěný a umytý pórek pokrájíme nadrobno. Do směsi s připraveným pórkem přidáme rozmělněný česnek, pálivou papriku nakrájenou nadrobno, olej, sůl, cukr. Všechno dobře promícháme, dáme na talíř, ozdobíme petrželí a kolečky pórku.

Salát z čerstvých ryb

Čerstvá ryba (170g jesetera nebo 190g bílé ryby), 50g majonézy, 20g citrónu.

Na ozdobu připravíme jeden plátek citrónu, olivy, vařenou mrkev nebo kyselé okurky, černý pepř, petržel, pórek nebo čerstvou cibuli. Do horkého rybího bujónu nebo horkého zeleninového odvaru se dá očištěná a umytá ryba. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut. Zastavíme a necháme i s bujónem ochladit. Odkostíme rybu a očistíme ji od kůže. Nakrájíme ji na plátky a smícháme s majonézou. Ochutíme citrónovou šťávou a solí. Rybu uložíme na talíř a ozdobíme přísadami. Poznámka: Jiný druh salátu z čerstvé ryby se může připravit jako salát výše uvedený s přidáním 100g uvařených brambor nakrájených na kousky s trochou černého pepře.