Polévky

Selský tarator

300g okurky, 1 hlava česneku, 2 polévkové lžíce nastrouhaných ořechů, 1 polévková lžíce octu, kopr a sůl.

Česnek rozlisujeme a promícháme se solí. Přidáme oloupanou a na kousky nakrájenou okurku, nasekaný kopr, ocet a sůl. Rozmícháme a zalijeme 600ml studené vody. Před podáváním posypeme nastrouhanými ořechy.

tarator

Polévka z lilku

500g lilku nebo baklažánu, 50ml oleje, 5g sladké papriky, 10g mouky, 200g jogurtu, sůl.

Očištěný a na kousky nakrájený lilek zalijeme horkou osolenou vodou a vaříme do změknutí. Vlijeme ve studené vodě rozmíchanou mouku zároveň s olejem a sladkou paprikou. Necháme vařit 15 minut a sejmeme z ohně. Podáváme s jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Houbová polévka

200g čerstvých hub, 50g cibule, 60ml oleje, 200g brambor, 150g rajčat, 10g mouky 10g rajského protlaku, 5g sladké papriky, zelená petržel, sůl.

Cibuli nakrájíme nadrobno, podusíme v tuku a malém množství vody. Vložíme brambory nakrájené na kousky a houby na plátky. Zalijeme vroucí vodou, osolíme a vaříme 20 minut. Přidáme oloupané a nadrobno nakrájená rajčata, mouku rozmícháme s malým množstvím vody a vmícháme do polévky. Dále přidáme rajský protlak a sladkou papriku. Ještě vaříme 10 až 15 minut. Polévku podáváme s posypanou zelenou petrželí.

Bramborová polévka se sýrem

0,5kg brambor, 150g sýra, 30g másla, citrón, pepř, sůl.

Brambory nakrájíme nadrobno a vaříme v 1,2 l vody. Přidáme nastrouhaný sýr a vaříme 10 minut. Hotovou polévku podáváme ochucenou pepřem a kouskem citrónu.

Zimní polévka

6 středních brambor, 300g pórku, 2 mrkve, 1 polévková lžíce mouky, 30ml oleje, kousek másla, zelená petrželka a sůl.

Brambory nakrájíme na kousky, pórek a mrkev na kolečka, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme. Zhotovíme zásmažku, kterou vsypeme do polévky. Po 15-20 minutách přidáme máslo a ozdobíme nasekanou petrželkou.

Polévka z mrkve s citronem

4 mrkve, 3 stroužky česneku, 1 velké rajče, 1 cibule, 1 čajová lžička zázvoru, 1 čajová lžička nastrouhané kůry z citronu, šťáv z 1 citronu, zelené na ozdobení, 2 čajové lžičky oleje, zeleninový bujon, voda, mletý pepř, sůl.

Nastrouhejte mrkev nadrobno, cibuli a česnek taktéž nakrájejte nadrobno, oloupejte slupku z rajčat a rajče nakrájejte na kousky. Na rozehřátém oleji osmahněte zeleninu, přidejte zázvor, nastrouhanou citronovou kůru a zastrouhanou zeleninu na ozdobení. Zamíchejte a vařte na mírném ohni 6 minut, přidáme bujon, povaříme dalších 5 minut, dochutíme citronovou kůrou.

Kuřecí polévka s kukuřicí (2-3 porce)

300g kuřecích skeletů, 100g šunky, 1 čajová lžička zázvoru, 2 čajové lžičky sojové omáčky, 1 malá plechovka kukuřice, 1 svazek cibule, mletý pepř, sůl.

Uvařte kuřecí maso v 1 litru osolené vody , očistěte od kůže, maso nakrájejte na nudličky. Nakrájejte šunku na nudličky a přidejte s kuřetem do bujonu. Uveďte do varu a nechte vařit na mírném ohni. Přidáme zázvor, sojovou omáčku, sůl a prpř. Povaříme 5 minut. Do talířů dáme kukuřici, nalijeme polévku a posypeme nadrobno nakrájenou cibulkou.

Zeleninová krémová polévka (1 porce)

2 růžičky brokolice, 1 mrkev, polovina tykvičky, polovina cibule, 1 čajová lžička omáčky pesto, 1 oliva bez pecky, 1 cherry rajče.

Dejte zeleninu do hrnce, ponořte ji do vody, osolte a vařte do měkka. Rozmixujte. Přelijte na talíř a ozdobte. Z polovin rajčete udělejte oči, z olivy nos a z omáčky pesto ústa.

Krémová polévka z mrkve a omáčky pesto

2 svazky kopru, 1 čajová lžička ořechů, 1 čajová lžička olivového oleje, sůl dle chuti, 400g mrkve, 1 velký brambor, 350g smetany 9%, 100ml mléka, 1 čajová lžička kukuřičné mouky, 1 čajová lžička cukru, 1 čajová lžička skořice na ochucení.

Zeleninu uvaříme v osolené vodě, scedíme a dáme na 7 minut do trouby na 180°C. Pak propasírujeme nebo rozmixujeme. Kukuřičnou mouku, cukr a skořici rozmícháme ve studeném mléku. Přidáme zeleninové pyré. Dáme na mírný oheň a mícháme do uvedení do varu. Smetanu uvedeme do varu, přidáme do polévky a vaříme 1 minutu.

Klášterní fazolová polévka

2 čajové šálky bílé fazole, 1 neloupaná cibule, 1 cibule, 1 mrkev, 2-3 sušené papriky, 1 plechovka rajčat, 2-3 celery, 4-5 petržele, 6-8 polévkových lžic oleje, sůl.

Fazole namočíme přes noc. Fazole uvaříme s neloupanou cibulí. Druhou cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do hrnce. Nakrájenou mrkev dáme do fazolí a přilijeme olej a vaříme do hotova. Nakrájíme sušené papriky, rozmačkáme rajčata, vyndáme neloupanou cibuli a přidáme papriky a rajčata, poté nakrájený celer a petržel. Posypeme mátou a dovaříme.