Polévky

Petrželová polévka

40g petržele, 20g másla, 3g soli, 5g mouky, 10g cibule, 8g nudlí, 1/7 vejce, 40g zakysané smetany, mletý pepř na ochucení.

Do studeného tuku s přidáním třech polévkových lžic vody a špetkou soli vložíme nakrájenou cibuli a dusíme. Přidáme mouku, opražíme, a rozmícháme v horké vodě. Jakmile začne voda vřít, vložíme do ní nudle a promícháme. Vaříme deset minut a vložíme nakrájenou petržel a vaříme dalších pět minut. Zahustíme vejcem a zakysanou smetanou. Polévku podáváme posypanou mletým pepřem.

Polévka z kyselého zelí

100g kyselého zelí, 10g oleje, 20g cibule, 5g mouky, 4g sladké papriky, 100ml vody ze zelí, 8g rýže, 1/7 vejce, pepř na ochucení.

Do studeného tuku s přidáním třech polévkových lžic vody a špetky soli vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a podusíme. Přidáme vymačkané zelí a znovu podusíme. Přidáme mouku, sladkou papriku a rozmícháme v horké vodě 100ml/porci. Jakmile začne voda vřít přilijeme šťávu ze zelí. Vaříme do poloměkkého zelí, přisypeme rýži a vaříme dalších dvacet minut. Hotovou polévku zahustíme vejcem a dochutíme.

Kuřecí krémová polévka

80g kuřete, 20g másla, 10g mrkve, 5g petržele, 5g cibule, 15g mouky, 40ml mléka, 1/3 žloutku, 3ml citrónu, 2g soli, mletý pepř.

Očištěné a omyté kuře zalijeme studenou vodou a vaříme. Jakmile začne voda vřít sebereme pěnu, osolíme a znovu sebereme pěnu. Vložíme nakrájenou cibuli, petržel, mrkev a vaříme na mírném ohni do změknutí masa. Potom kuře vykostíme a maso nakrájíme na malé kousky. Připravíme omáčku z mouky, opražené na části tuku a rozmícháme v mléce. Povaříme 5 minut, přilijeme přecezený kuřecí bujón a vaříme dalších 10 minut. Zahustíme žloutky, mlékem a kouskem másla s citrónovou šťávou. Správná hustota polévky je jako řídká omáčka.

Zahradnická polévka (2.způsob)

250g zelené fazolky, 6 paprik, 300g rajčat, 300g brambor, 150g cibule, máta, saturejka, petržel zelená a sůl.

Cibuli nakrájíme na plátky, zelenou fazolku na kousky a vaříme v hrnci s osolenou vodou. Po 15 minutách vložíme brambory a papriku nakrájenou na kousky, oloupaná a nakrájená rajčata a mátu. Ke konci vaření vložíme saturejku a zelenou petržel.

Vojnišská polévka

400g vepřového masa, cibule, 100g fazolí, 250g zelených fazolek, 200g zelí, 150g brambor, 30g celeru, 50g mrkve, 70g petržele, 100g rajčat, 100g papriky, 30ml oleje, sladká paprika, pepř, zelená petržel, sůl.

Maso nakrájíme na kousky vložíme do hrnce zároveň s fazolemi, zalijeme 1,5 l vody a vaříme do změknutí. Později přidáme zelenou fazolku nakrájenou na kousky, zelí na plátky a sůl. Na oleji s malým množstvím vody a soli podusíme nadrobno nakrájenou cibuli, posypeme červenou paprikou a vysypeme do polévky. Zeleninu včetně rajčat a papriky nakrájené nadrobno povaříme. Polévku vaříme ještě 10-15 minut na mírném ohni. Podáváme posypané zelenou petrželí a mletým pepřem.

Mléčná polévka s kaškavalem

100g kaškavalu (nebo jiný mírně slaný sýr), 400ml mléka, 100g rýže, 60g másla, 2 vejce, saturejka, sůl.

Do mléka vlijeme 800 ml vody a necháme vykypět na mírném ohni. Vsypeme rýži a vaříme do změknutí. Těsně před změknutím rýže ochutíme saturejkou a máslem. Do polévky vmícháme vejce, nastrouhaný kaškaval a krátce povaříme.

Vojenská polévka

400g skopového masa, 1 cibule, 100g zralé fazole, 250g zelených fazolí, 200g zelí, 150g brambor, kousek celeru, mrkev, petržel, rajče, 1-2 papriky, 3 polévkové lžíce oleje, 1 lžička sladké papriky, petržel a sůl.

Maso nakrájíme na kousky, vložíme do hrnce spolu se zralými fazolemi, zalijeme 1 litrem vody a vaříme (bez soli) do změknutí. Po změknutí vložíme zelené fazole nakrájené na kousky, brambory, mrkev, petržel a celer nakrájený na kousky, zelí nakrájené na plátky a sůl. V oleji podusíme cibuli, zapražíme sladkou paprikou a vlijeme do polévky. Vložíme papriky a rajčata nakrájená nadrobno. Polévku vaříme na mírném ohni ještě 10-15 minut. Polévku podáváme posypanou nasekanou zelenou petrželí a mletým pepřem.

Zahradnická polévka

250g zelených fazolí, 350g paprik, 300g rajčat, 300g brambor, 150g cibule, máta, saturejka, zelená petržel a sůl na ochucení.

Cibuli nakrájenou na plátky a zelené fazole nakrájené na kousky vložíme do hrnce a zalijeme 800 ml vody, osolíme a vaříme. Po 15-20 minutách vložíme do polévky brambory nakrájené na kousky, papriky, nakrájená rajčata a mátu. Jakmile bude polévka hotová ochutíme saturejkou a nakrájenou zelenou petrželí. Podáváme studené.

Kroupová polévka

500ml čerstvého mléka, 200g krup, 40g másla, sůl.

Mléko uvaříme a rozředíme v 600ml teplé vody . Vsypeme kroupy a vaříme na mírném ohni a osolíme. Hotovou polévku zalijeme máslem a podáváme.

Studená polévka Tarator (2. způsob)

10 stroužků česneku, 400g okurek, 2 plátky chleba, kopr, 30ml oleje, 40ml octu, sůl.

Česnek rozmačkáme a smícháme se solí. Chléb nadrobíme, okurky oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Vše smícháme a dobře promícháme s olejem, octem a 1 litrem studené vody.

tarator