Polévky

Studená polévka Tarator (1.způsob)

90g okurek (oloupaných), 120ml jogurtu, 80ml vody, 8g oleje, 3g česneku, 8g kopru (petržele).

Do jogurtu rozředěného vodou přidáme oloupané okurky, nakrájené na drobné kostičky, trochu osolíme, posypeme nadrobno rozsekaným koprem nebo petrželí, přidáme rozetřený česnek, pokapeme olejem a dobře zamícháme. Podáváme studené. Na talíř můžeme přidat nadrobno rozsekané ořechy.

tarator

Polévka ze zralých fazolí

40g fazolí, 20g cibule, 10ml oleje, 20g rajčat, 17g papriky (zelené), 10g mrkve, 10g celeru, 6g petržele, 3g mouky, 1g papriky (červené).

Fazole namočíme na 8 hodin do studené osolené vody. Potom je omyjeme a dáme do jiné studené vody, do které přidáme trochu oleje. Přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni. Postupně přidáváme část drobně nakrájené cibule, na kousky nakrájenou mrkev a celer, nadrobno nakrájené zelené papriky a oloupané čtvrtky rajčat. Ze zbylého oleje, cibule, mouky a červené papriky uděláme jíšku, přidáme ji do polévky a povaříme 8 minut. Osolíme a přidáme rozsekanou petržel.

Zásmažka do polévek (teplá)

Připravujeme z vejce, kyselého mléka a mouky v množství daném receptem. Vejce, kyselé mléko a mouku se rozmícháme do celistvé směsi. Přidáváme po tenkém pramínku do části vody z horké polévky při neustálém míchání. Ohříváme a rovnoměrně zahříváme za stálého míchání do varu. Naráz vyjmeme z ohně a přidáme další část vody z polévky za stálého míchání. Potom už je zásmažka hotová a přidává se trvalým proužkem do polévky neustálým mícháním.

Kurban

120g masa (jehněčího, telecího), 50g vnitřností, 3g soli, 3g pepře.

Maso nakrájíme na kousky po 40g, zalijeme studenou vodou a zahříváme do varu. Sbíráme pěnu, osolíme, opět sebereme pěnu a necháme povařit na mírném ohni. Vnitřnosti umyjeme, zalijeme studenou vodou a vaříme zvlášť oddělené od masa. Po varu odpěníme, osolíme a znovu odpěníme. Vaříme do poloměkka. Nakrájíme na drobné kousky, přidáme k vařenému masu zároveň s pepřem. Povaříme do úplného změknutí masa a vnitřností. Dochutíme pepřem.

Zahradnická polévka (1.způsob)

10ml oleje, 50g červené řepy, 30g zelí, 15g mrkve, 8g celeru, 15g cibule, 50g zelené fazolky, 40g brambor, 40g hrášku z konzervy, 30g rajčat, 3g petržele, 2g octu, 2g soli, černý pepř na ochucení.

Do studeného tuku přidáme tři polévkové lžíce vody, nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, celer a špetku soli. Podusíme a přidáme horkou vodu 200 ml na jednu porci. Jakmile začne voda vřít, vložíme zelenou fazolku. Po 20 minutách vložíme zelí nakrájené na plátky předem podušené na tuku s malým množstvím tuku a vaříme dalších 10 minut. Po této době přidáme červenou řepu nakrájenou na plátky a podušenou na tuku s malým množstvím vody a octu, na kousky nakrájené brambory a hrášek. Povaříme dalších 10 minut, přidáme rajčata nakrájená nadrobno a prodloužíme vaření o 10 minut. Nakonec přidáme zelenou petržel a mletý pepř na ochucení.

Kopřivová polévka

Suroviny pro jednu porci: 80g kopřiv, 10ml oleje, 20g cibule, 10g mrkve, 10g celeru, 20g rajčat, 8g rýže, 1/7 vejce, 5g mouky, 40g kyselého mléka.

Očištěné a omyté kopřivy vložíme do horké vody a vaříme 10 minut. Scedíme je. Kopřivy rozmixujeme. Do studeného tuku s malým množstvím vody vložíme nadrobno nakrájenou cibuli,nastrouhanou mrkev s celerem a podusíme. Přidáme rozmixované kopřivy, uvedeme do varu. poté přidáme rýži a vaříme 10 minut. Přidáme rajčata nadrobno nakrájená a vaříme dalších 10 minut. Hotovou polévku zahustíme v kyselém mléku rozšlehaným vejcem a moukou.

Polévka z jehněčího masa

Suroviny pro jednu porci: 70g jehněčího masa, 10g cibule, 10g másla, 20g rajčat, 10g rýže, 5g máty, 1/7 vejce, 30ml jogurtu nebo zakysané smetany, 5g mouky, 3g octu, pepř na ochucení.

Maso nakrájíme na malé kousky, zalijeme studenou vodou a zahříváme. Při vaření sbíráme pěnu, posolíme a znovu sebereme pěnu. Vaříme do změknutí masa. Do studeného tuku vlejeme 3 polévkové lžíce vody, vsypeme špetku soli, podusíme cibulku a rajčata. Podušené vsypeme do polévky zároveň s rýží a vaříme 10 minut. Přidáme nadrobno nasekanou mátu a zakysanou smetanu. Dochutíme octem a mletým pepřem.

Teplý sulc

Suroviny pro jednu porci: 120g vepřových nožiček nebo 100g vepřové hlavy, 30g jogurtu nebo zakysané smetany, 1/7 vejce, 4g mouky, 5g česneku, 10ml octu, 0,2g mletého pepře, 3g soli, 1 pálivá paprika.

Očištěné a umyté masné suroviny zalijeme studenou vodou, zahřejeme do varu a průběžně sbíráme pěnu. Vaříme do změknutí. Přidáme sůl a vaříme dalších 5 minut. Maso vyjmeme, vykostíme a nakrájíme na malé kousky. Polévku zahustíme teplou zásmažkou z vejce, mouky a zakysané smetany či jogurtu a dochutíme česnekem a octem. Podle přání podáváme s pálivou paprikou.

Zeleninový boršč s masem

Suroviny pro jednu porci: 40g hovězího (telecího, jehněčího, kuřecího) masa, 10g másla, 15g cibule, 40g brambor, 30g zelí, 10g mrkve, 10g celeru, 5g petržele, 25g špenátu, 20g rajčat, 3g mouky, 20g zakysané smetany, 1g černého pepře, 2g cukru, 2g octu, sůl, vejce.

Maso nakrájíme na malé kousky a zalijeme studenou vodou. Zahříváme do varu, odpěníme, posolíme a znovu odpěníme. Vaříme dále do poloměkka. Řepu nakrájenou na kousky dusíme na másle s rajským protlakem, octem, špetkou cukru a vše vysypeme do polévky. Doplníme mrkví, celerem a vaříme dvacet minut. Ve studeném tuku s malým množstvím vody a soli podusíme cibuli. Přidáme mouku, rozmícháme, přidáme červenou papriku a opět rozmícháme. Vše opět vysypeme do polévky spolu s bramborami nakrájenými na kousky a špenátem na plátky a vaříme 15 minut. Doplníme rajčaty, nakrájenými na kousky, a vaříme ještě 5 minut.

Gulášová polévka

Suroviny pro jednu porci: 40g vepřového (telecího, hovězího, skopového) masa, 10g sádla, 15g cibule, 80g brambor, 3g česneku, 5g rajského protlaku nebo 50g rajčat, 5g mouky, 0,1g sladké papriky, 0,1g kmínu, 2ml octu, 2g soli.

Umyté a na malé kousky nakrájené maso zalijeme studenou vodou a uvedeme do varu. Sebereme pěnu, osolíme a znovu sebereme pěnu. Vaříme do změknutí masa. Zhotovíme zásmažku ze sádla s malým množstvím vody a soli, podusíme cibuli a rajčata (rajský protlak). Jakmile cibule zesklovatí, přidáme mouku a mletý pepř. Do vařeného masa vložíme oloupané a na kousky nakrájené brambory, vaříme deset minut, vsypeme zásmažku a vaříme dalších deset minut. Hotovou polévku dochutíme mletým kmínem, octem a česnekem a posypeme nakrájenou natí z petržele.