Nakládaná zelenina

Paprika pečená a sterilovaná obvyklá

Omyté papriky osušíme a očistíme od semen. Do každé sklenice předem nasypeme po 1 polévkové lžíci soli, 2 polévkové lžíce octu a 3 polévkové lžíce oleje. Papriky upečeme a ihned je vložíme do sklenic. Všechny po naplnění ihned uzavřeme víčkem a obracíme dnem vzhůru. Ponecháme 12 hodin. Uchováváme v chladu.

Sterilované okurky

Z 5kg okurek zpravidla naplníme 10 sklenic. Do všech sklenic dáme po 3 polévkových lžících octu, 1 rovné polévkové lžíci soli, 1 rovné polévkové lžíci cukru, 10 zrn černého pepře, kopru a kousek cibule.

Okurky dobře umyjeme v několika vodách. Velké rozkrájíme na kousky ze strany od stopky a okurky vložíme do sklenic. Zaléváme studenou vodou po lem sklenice a uzavřeme. Sterilizujeme do bodu varu.