Jídla z ryb

Kapr v těstě

1kg kapra, 2 cibule, zelená petržel, 250g ořechů, 400g mouky, 200ml oleje, sůl a černý pepř na ochucení.

Z mouky, vody a špetky soli vytvoříme těsto, ze kterého vyválíme plát. Cibuli nakrájíme na plátky a podusíme na tuku do změknutí. Odstavíme z ohně a smícháme s nadrobno nakrájenou zelenou petrželí, nahrubo nasekanými ořechovými jádry, mletým pepřem a solí. Kapra umyjeme, očistíme, osolíme, naplníme ořechovou náplní, zašijeme a obalíme listem těsta. Položíme jej na namaštěný plech a pečeme v mírně horké troubě. Podáváme teplé.

Rybí salát s mangem

250g filé z mořské ryby, 1 zelené mango, 1/2 zeleného jablka, 1/2 hlavy česneku, 1/2 červené papriky, 60g oliv, 150ml.soj.omáčky, 100g kešu, 1 čajová lžička citronové šťávy, 1 čajová lžička balzamika, 1-2 čajové lžičky olivového oleje, sůl, koření, zelenina.

Nakrájejte filé na nevelké, postříkejte olejem a dejte marinovat do sojové omáčky na 20-30 minut. Poté osmažte rybu na oleji. Položte na ubrousek, ať se vysaje tuk. Očistěte, oloupejte a vyjměte semínka z manga a nastrouhejte ho na tenké kousky. Stejně tak s jablkem. Nakrájejte cibuli na půlměsíčky, papriku na tenká kolečka, olivy nadrobno. Vše smíchejte. Dále smíchejte ocet, olej, sůl a koření na dochucení. Polijte salát svrchu, dozdobte zeleninou a pálivou paprikou.