Jídla z ryb

Ryba Plakia

200g kapra, 80g cibule, 25ml oleje, 30g rajčat, 3g mouky (+ 5g na obalování), 20g celeru, 20g mrkve, 5g česneku, 10g citrónu, 5g zelené petržele, víno, 0,2g pepře, 2 bobkové listy, 2g soli.

Cibuli nakrájíme nadrobno, mrkev a celer na malé kousky, podusíme na oleji s malým množstvím vody a soli do změknutí. Poté přidáme část nakrájených rajčat, podusíme, posypeme moukou, rozmícháme, vložíme plátky česneku, víno s vodou a další zeleninu. Uvedeme do varu. Očištěnou a omytou rybu nakrájíme na kousky, které necháme jednu hodinu uležet v chladničce, obalíme v mouce a položíme na plech pomaštěný olejem a pečeme. Jídlo podáváme chladné.

Kapr

200g kapra, 160g cibule, 50g rajčat, 20ml oleje, 3g mouky, 10g citrónu, 0,2g pepře, 0,3g bobkového listu, 5g zelené petržele, víno, 2g soli.

Rybu očistíme, umyjeme, nakrájíme na porce a marinujeme solí, citrónovou šťávou a pepřem. Necháme uležet 1 hodinu v chladničce. Cibuli nakrájíme na plátky a vložíme do studeného oleje s malým množstvím vody a soli. Dusíme do poloměkka (několikrát dolijeme vodu). Vložíme část nakrájených rajčat a dusíme. Posypeme moukou, rozmícháme, rozředíme vodou. Přilijeme víno a vsypeme ostatní zeleninu a vaříme do změknutí cibule. Marinovanou rybu položíme na plech, zalijeme připravenou omáčkou, posypeme zelenou petrželí, poklademe plátky rajčat a pečeme.

Rybí gjuveč

150g bílé ryby, 20ml oleje, 30g cibule, 30g celeru, 20g mrkve, 50g rajčat, 10ml vína, 10g citrónu, 5g česneku, 0,2g černého pepře, 2g soli.

Očištěnou a omytou rybu nakrájíme na kousky a marinujeme solí, citrónovou šťávou a pepřem. Necháme uležet jednu hodinu v chladničce. Cibuli nakrájíme na kousky, podusíme ve vodě, oleji a soli do změknutí. Poté přidáme česnek nakrájený na plátky a nadrobno nakrájená rajčata. Rozmícháme v malém množství vody. Takto připravenou zeleninu položíme na plech. Na ni položíme rybu obalenou v mouce a na rybu plátek citrónu bez kůry. Vlijeme víno a upečeme.

gjuveč džuveč

Kebap z ryby (1. způsob)

200g bílé ryby, 20ml oleje, 30g cibule, rajské pyré, mouku na obalení, víno, 1g sladké papriky, pepř, bobkový list, sůl, příloha z vařených brambor.

Rybu očištěnou od kůže a kostí nakrájíme na kousky po 5-6 na porci. Osolíme, opepříme, pokapeme vínem a necháme jednu hodinu uležet. Obalíme v mouce a osmažíme. Do stejného tuku vlijeme malé množství vody a špetku soli a vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a podusíme. Vlijeme rozředěný rajský protlak a znovu podusíme. Posypeme moukou a lehce zasmažíme, posypeme červenou paprikou, vlijeme zbytek vína a vodu. Jakmile začne omáčka vřít, vložíme kousky ryby a podusíme.

kebap

Kebap z ryby (2. způsob)

1kg ryby, 1 dcl oleje, máslo, 2 cibule, polévková lžíce rajského protlaku, mouka, 3 pálivé papriky, zelená petržel, saturejka, mletý pepř, máta, sladká paprika a sůl.

Cibuli nakrájíme nadrobno, podusíme dozlatova a vmícháme několik lžic mouky a lžíci rajského protlaku, zalijeme menším množstvím vody nebo rybím bujónem. Do hotové omáčky přidáme porce ryb, pálivé papriky, koření a sůl. Rybu podusíme do změknutí.

kebap

Grilované ryby

1kg ryb (5 ks), 100g cibule, 250g rajčat, 150g paprik, kousek másla, citrón, sůl, sladká paprika, ocet, zelená petržel.

Rybu očistíme, umyjeme, osolíme uvnitř i zvenku, posypeme mletou sladkou paprikou a pokapeme octem. Cibuli nakrájíme na plátky, rajčata, papriky a zelenou petržel nadrobno a spolu s máslem promícháme. Touto směsí naplníme rybu, obalíme papírem na pečení agrilujeme 20-30 minut. Podáváme s kousky citrónu.

Rybí specialita s kroupami

1kg ryby, 500g krup, 5 pórků, 100ml oleje, 10g sladké papriky, máta a sůl.

Kroupy opláchneme, uvaříme a vsypeme do pečící nádoby. Nahoru položíme očištěnou a omytou rybu, posypeme nadrobno nakrájeným pórkem a mátou. Tuk zahřejeme a zapražíme sladkou paprikou. Tuk vlijeme na povrch ryby. Osolíme, promícháme, přilijeme vodu a pečeme v troubě.

Rybí kebap s houbami

1kg ryby, 1 dl oleje, máslo, 0,5kg cibule, rajský protlak, 200g hub, 50ml vína, sladká paprika, mouka, 1/2 citrónu, saturejka, sůl a mletý pepř.

Rybu očistíme, odstraníme hlavu, ploutve, vnitřnosti, kůži a kosti. Osolíme, obalíme v mouce a lehce osmažíme v horkém tuku. Ve zbylém tuku podusíme do měkka cibuli, posypeme lžící sladké papriky a přidáme rajčatové pyré. Promícháme, dolijeme menším množstvím vody, ale ne rybím bujónem. Přidáme na plátky nakrájené houby, osolíme a dusíme je na mírném ohni. Nakonec vlijeme víno a dochutíme kořením. Do hotové omáčky vložíme rybu a kousek másla. Podáváme s kouskem citrónu.

kebap

Rybí kebap v gjuveči

700g rybího filé, 50ml oleje, 0,5kg pórku, 300g rajčat, mouka, 2 vejce, 50g jogurtu, zelená petržel, 5 nakládaných paprik, 200ml bílého vína, 50g kaškavalu, 1 citrón, 3 pálivé papriky, pepř a sůl.

Rybí filé nakrájíme na kousky, osolíme, obalíme v mouce a opražíme v horkém tuku. Do tuku ze smažených ryb vložíme pórek nakrájený na kolečka a lehce osmažíme, vložíme rajčata a nakládané papriky, víno, pepř a nakrájenou zelenou petržel. Směs ochutíme solí a rozdělíme do misek nagjuveč (zapékací misky). Jednotlivé porce zalijeme směsí z jogurtu a vejce a posypeme nastrouhaným sýrem. Jídlo pečeme do změknutí a podáváme s citrónem a pálivými paprikami.

kebap gjuveč džuveč

Trácký gjuveč z ryb

1kg ryb, 100ml oleje, mrkev, celer, 0,5kg paprik, 200g rajčat, 150g cibule, 150g rýže, zelená petržel, citrón, sůl, pepř na ochucení.

Do horkého tuku postupně vkládáme a pečeme nadrobno nakrájenou cibuli, celer, mrkev, papriku, kousky rajčat a rýži. Vše zalijeme bujónem z ryb nebo teplou vodou, osolíme a vaříme na mírném ohni 10-15 minut, poté vsypeme do zapékací misky. Poklademe kousky očištěné, omyté a osolené ryby. Jídlo pečeme v troubě asi třicet minut. Podáváme posypané nakrájenou zelenou petrželí a mletým pepřem. Zvlášť podáváme kousky nakrájeného citrónu.

gjuveč džuveč