Jídla z mletého masa

Plněné palačinky

Suroviny pro jednu porci: 100g mletého masa, 25g tuku, 20g cibule, 30g rajčat, 2g soli, 0,2g černého pepře, 5g zelené petrželky, 5g slaného sýra, palačinky (500ml mléka, 300g mouky, 3 vejce, 2g soli, olej na smažení) a zálivka (mléka, mouka, vejce).

Připravíme směs náplně do palačinek takto: Do studeného tuku s trochou studené vody a soli přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a podusíme. Přidáme část nakrájených rajčat a později i mleté maso. Rozmícháme, dusíme a ke konci vaření přidáme pepř se sladkou paprikou, drobně nakrájenou zelenou petržel a malé množství vody. Usmažíme velmi tenké palačinky, které naplníme vzniklou směsí, zavineme a obrácené položíme do mísy na pečení. Zalijeme zálivkou, posypeme nastrouhaným sýrem a lehce zapečeme.

Karbanátky s rajskou omáčkou

Suroviny pro jednu porci: 100g mletého masa, 10g cibule, 20g chleba, 12ml mléka (nebo vody), 1/8 vejce, 4g zelené petržele, 8g mouky, 20ml oleje, 0,2g černého pepře, omáčka (5g mouky, 20g cibule, 10g mrkve, 10g celeru, 80g rajčat nebo 6g rajského protlaku, 1g sladké papriky, 5g zelené petržele).

Do mletého masa přidáme černý pepř, nadrobno nakrájenou cibuli a zelenou petržel, vejce, sůl a chléb, který byl předem namočen ve vodě či mléku, poté vymačkaný. Velmi dobře promícháme a vytvoříme dva karbanátky, které obalíme v mouce, zploštíme a osmažíme (ne úplně). Omáčku připravíme tak, že do studeného tuku s malým množstvím vody a soli vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a celer. Podusíme přikryté pokličkou a čas od času zamícháme. Přisypeme mouku, promícháme, posypeme sladkou paprikou a naráz rozředíme horkou vodou. Vaříme 30 minut, přecedíme a uvedeme do varu. Vložíme zpola hotové karbanátky a dovaříme na mírném ohni. Posypeme petrželí.

karbanátky

Karbanátky na čirpánský způsob

Suroviny pro jednu porci: 100g mletého masa, 10g cibule, 20g chleba, 12ml mléka, 1/8 vejce, 4g zelené petržele, 8g mouky, 0,1 mletého pepře, 2g soli, omáčka (20g tuku, 25g cibule, 5g mouky, 25g mrkve, 20g celeru, 50g brambor, 20g papriky, 60g rajčat, 5g pálivé papriky, 0,2g mletého pepře, 1g sladké papriky).

Do mletého masa přidáme černý pepř, nadrobno nakrájenou cibuli, zelenou petržel, vejce, sůl, a chléb, který byl předem namočen ve vodě či mléku, poté vymačkaný. Velmi dobře promícháme a vytvoříme 2 karbanátky, které obalíme v mouce, zploštíme a osmažíme (ne úplně). Omáčku připravíme tak, že do studeného tuku s malým množstvím vody a soli vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, na kousky nakrájenou mrkev a celer a podusíme do změknutí. Přidáme rajčata, mouku, sladkou papriku a rozředíme horkou vodou. Uvedeme do varu, přidáme nadrobno nakrájenou papriku a po patnácti minutách kousky brambor, zpola usmažené karbanátky, mletý pepř a rajčata. Pálivou papriku, pokud je čerstvá, přidáváme do vaření stejně jako ostatní zeleninu, a pokud je sušená, zároveň s karbanátky. Dovaříme na mírném ohni. Posypeme nadrobno nakrájenou petrželí.

karbanátky

Marinované karbanátky

Suroviny pro jednu porci: 100g mletého masa, 10g cibule, 20g chleba, 12ml mléka nebo vody, 1/8 vejce, 4g zelené petržele, 8g mouky, 0,1g mletého pepře, 2g soli, omáčka (20g petržele, 20g cibule, 5g mouky, 10g mrkve, 10g celeru, 4g česneku, 5g zelené petržele, 50g rajčat nebo 3g rajského protlaku, 0,2g mletého pepře, 1 bobkový list, 5g citrónu nebo 2ml octu).

Do mletého masa přidáme černý pepř, nadrobno nakrájenou cibuli, zelenou petržel, vejce, sůl, a chléb, který byl předem namočen ve vodě či mléku, poté vymačkaný. Velmi dobře promícháme a vytvoříme 2 karbanátky, které obalíme v mouce, zploštíme a osmažíme (ne úplně). Omáčku připravíme tak, že do studeného tuku s malým množstvím vody a soli, vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a celer. Podusíme a čas od času promícháme. Přidáme česnek nakrájený na plátky, rajčata a znovu dusíme. Přisypeme mouku, promícháme a přilejeme horkou vodu. Vložíme bobkový list, vaříme 30 minut, přecedíme a znovu uvedeme do varu. Vložíme karbanátky, dochutíme solí a citrónovou šťávou, mletým pepřem. Dovaříme na mírném ohni.

karbanátky

Plněný lilek s mletým masem

0,5kg lilku (5 ks), 50ml oleje, 0,5kg mletého masa (může být i telecí), 300g rajčat, 1 cibule, 10 stroužků česneku, 5g sladké papriky, pepř, sůl a petržel na ochucení.

Lilky rozpůlíme, lžičkou vydlabeme, osolíme a necháme odležet, omyjeme, osušíme a lehce zapečeme v části tuku. Ve zbylém tuku podusíme nadrobno nakrájenou cibuli, později papriku, jedno nakrájené rajče, mleté maso, pepř, nakrájené stroužky česneku, nasekanou petržel a sůl na ochucení. Velmi dobře promícháme a naplníme lilky. Položíme na vymaštěný pekáček, poklademe plátky rajčat a zapečeme.

Karnačeta

1kg mletého masa, 20g soli, 7g kmínu, 7g černého pepře, špetka papriky, špetka cibule.

Mleté maso smícháme se solí, kmínem, černým pepřem, paprikou a cibulí. Směs necháme 10 hodin odležet. Poté vytvarujeme kamačeta a pečeme nebo grilujeme.

karbanátky