Jídla z masa

Specialita Evskinograd

160g vepřového filé, 50g šunky, 50g hub, 1 vejce, 5g petržele, 2g soli, 0,2g pepře, 10g másla, 10g citrónové šťávy nebo vína, nádivka (60g chleba a 1/3 vejce), 50g balkánského sýra, olej na smažení, příloha.

Očištěné filé nakrájíme po délce na kousky po 160g. Rozklepeme na tloušťku 3 mm, osolíme a opepříme a postříkáme citrónovou šťávou nebo vínem. Necháme uležet dvě hodiny. Zhotovíme náplň takto: Na plátky nakrájených hub smíchaných s nadrobno nakrájenou šunkou, natvrdo uvařenými vejci, petrželí, dochutíme solí a mletým pepřem. Doprostřed masa vložíme náplň a zavineme. Obalíme v mouce a usmažíme v malém množství tuku. Několikrát obracíme. Maso položíme do zapékací misky, kde na něj položíme nádivku z chleba a vajec a na ni plátek balkánského sýra. Zapečeme a podáváme s hranolkami.

Vepřové maso se sladkou cibulí (4 porce)

800g vepřového filé, 2 velké cibule, 2 čajové lžičky kari, 2 čajové lžičky meruňkového džemu, 2 čajové lžičky oleje, sůl.

Vepřové maso rozdělíme na 4 porce. Cibuli nakrájíme na tenké půl kolečka a 2 minuty osmahneme v 1 čajové lžičce oleje. Dáme na střední teplotu, přidáme kari, zamícháme a vaříme 6 minut. Džem z meruněk rozmícháme ve čtvrtině šálku vody, dáme do cibule, dochutíme solí a rozmícháme. Vepřové kousky potřeme solí a opečeme na rostlinném másle 7 minut z každé strany. Přidáme cibuli a minutu povaříme.