Jídla z masa

Roláda z mletého masa

Suroviny pro jednu porci: 100g mletého masa, 25g chleba, 20ml mléka, 1/7 vejce, 5g zelené petržele, 20g cibule, 0,2g pepře, 20ml oleje, 5g strouhanky, 5g balkánského sýra, omáčka (3g mouky, 10ml vína), náplň (15g mrkve, 15g celeru, 10g kyselých okurek, 2/5 vejce, 6g zelené petržele) nebo (2/5 vejce, 5g dušených hub, 5g šunky, 5g kyselých okurek, 5g zelené petržele) nebo náplň z 1/2 vejce.

Do mletého masa vložíme chléb, který byl předem namočený v mléku a vymačkaný, nakrájenou zelenou petržel, cibuli nasekanou nadrobno a vejce (bílek necháme na potření rolky). Dobře promícháme a necháme jednu hodinu uležet. Připravíme náplň jedním ze dvou způsobů: 1. způsob – uvaříme vejce a nakrájíme podélně na plátky. 2. způsob – uvaříme vejce a nakrájíme jej na čtvrtky. Mrkev a celer očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme v malém množství tuku s přidáním horké vody a špetky soli do změknutí. Houby podusíme buď celé nebo nakrájené na plátky. Šunku a kyselé také nakrájíme na plátky. Suroviny smícháme dle druhu náplně. Odležená směs masa se rozprostře na mokrou podložku o tloušťce 2cm. 6cm od strany pokládáme nádivku a posypeme nasekanou petrželí (pokud je nádivka z vejce, vejce nakrájíme na plátky a poklademe na maso). Svineme do rolky a kraje přitiskneme k sobě. Obalíme ve strouhance, položíme na plech, potřeme bílkem a zalijeme horkým tukem. Na několika místech propíchneme a pečeme v silně vyhřáté troubě a několikrát obrátíme. Při pečení doléváme horkou vodu a pečeme asi 60-90 minut, potom teplotu snížíme na 120°C. a polijeme omáčkou, 15 minut před dokončením posypeme strouhaným sýrem. Hotovou rolku vytáhneme z trouby, polijeme omáčkou z pečení, položíme na druhý pekáček, přikryjeme a necháme uležet 30 minut do změknutí. Nakrájíme na plátky. Do horkého tuku přisypeme mouku za nepřetržitého míchání necháme zesklovatět. Vylijeme do pekáčku, kde je rolka, rozmícháme, přilijeme horkou vodu a vaříme 30 minut. Dochutíme vínem a mletým pepřem, vaříme dalších 30 minut, přecedíme. Podáváme s pečenými brambory dušená rýže, hrachem, mrkví.

Klášterní gjuveč

Suroviny pro jednu porci: 140g masa (jehněčí, vepřové, telecí), 20g tuku, 20g cibule, 50g hub, 20g oliv, 50g rajčat, 30g paprik, 30g rýže, 10ml vína, 2g soli, 0,2g pepře, 0,5g sladké papriky, 5g petržele.

Umyté a na porce nakrájené maso vložíme do části tuku a lehce zapečeme. Postupně přidáváme cibuli nakrájenou nadrobno, špetku soli a podusíme, část rajčat nakrájených nadrobno a znovu podusíme. Posypeme sladkou paprikou a rozředíme horkou vodou. Přilijeme víno a vaříme do poloměkka. Přeložíme do zapékací misky spolu s nakrájenými paprikami, houbami (podušené v tuku a malém množství vody), olivami a zbytkem rajčat nakrájených nadrobno. Jídlo dopečeme, vyjmeme z trouby, opepříme, posypeme nasekanou petrželí, přikryjeme poklicí a necháme uležet 20 minut.

gjuveč džuveč

Mléčný gjuveč

Suroviny pro jednu porci: 140g jehněčího nebo telecího masa, 20g tuku, 25g cibule, 5g mouky, 0,2g pepře, 2g soli, 1 vejce, 120g zakysané smetany.

Umyté maso nakrájíme na porce, položíme do tuku s nadrobno nakrájenou cibulí a solí. Podusíme. Rozředíme horkou vodou, položíme do zapékací misky a pečeme do změknutí masa. Zalijeme omáčkou ze zakysané smetany, mouky a vejce, posypeme mletý pepřem a zapečeme.

gjuveč džuveč

Dršťky

150g telecích drštěk, 170g cibule, 50g rajčat, 10g pálivé papriky, 3g mouky, 2g soli, 0,2g pepře, 1g sladké papriky, 6g petržele, bobkový list, 10ml vína.

Očištěné dršťky namočíme do studené vody na 8 hodin a vodu několikrát vyměníme. Dršťky vyjmeme, zalijeme novou vodou a zahřejeme do varu, kdy oheň snížíme a vaříme do změknutí. Osolíme a vaříme dalších 15 minut. Vyjmeme z bujónu a nakrájíme na plátky. Do studeného tuku s malým množstvím vody a soli postupně přidáváme a podusíme cibuli nakrájenou na plátky, rajčata, mouku a sladkou papriku. Zředíme horkou vodou nebo bujónem z kostí, opepříme, vložíme bobkový list a zalijeme vínem. Vložíme dršťky, posypeme pálivou paprikou a vaříme dvacet minut nebo dáme zapéct do trouby. Nakonec posypeme zelenou petrželí.

Kebap na ormanský způsob

1kg jehněčího masa, 125g másla, 100g cibule, 20g mouky, 20g rajského protlaku, petržel, máta, kopr, saturejka, sůl.

Maso nakrájíme na drobné kousky, osmažíme na másle, do kterého vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a lehce osmažíme s masem. Zapražíme moukou a následně přidáme rajský protlak, osolíme, zalijeme teplou vodou, tak aby voda pokryla maso. Přidáme mátu, zelenou petržel, kopr a saturejku. Podusíme do změknutí masa. Podáváme s bramborovou kaší nebo salátem ze zralých fazolí.

kebap

Radomirska kavarma

500g vepřového masa, 4 vejce, 80g sádla, 500g pórku, 4 naložené papričky, sladká paprika, sůl.

Maso nakrájíme na kousky, osmažíme v tuku a vyjmeme. V tuku podusíme pórek a přidáme sladkou papriku, zamícháme, přidáme maso, osolíme a podusíme do úplného změknutí. Nakonec jídlo polijeme rozmíchanými vejci a dáme zapéct na 2 až 3 minuty. Ozdobíme naloženou papričkou.

kavarma

Míchané maso

750g vepřového masa, 200g klobásy, 250g mletého masa (osolené, opepřené), 150g sterilovaných žampionů, ½ citrónu, cibule, saturejka, mletý pepř, pálivá paprika, sůl.

Vepřové maso a z mletého masa vytvořené karbanátky rozpečeme, vložíme do zapékací misky, kde vložíme klobásu, posypeme nakrájenou cibulí, pepřem, saturejkou a pálivou paprikou. Zalijeme cca 600ml vody, osolíme a dusíme v troubě nebo na sporáku přikryté pokličkou. Podáváme teplé, pokapané citrónovou šťávou.

Pečené maso na šopský způsob

500g vepřového masa, 10 naložených papriček, 100g sádla, 500g pórku, sladká paprika, sůl.

Maso nakrájíme na malé kousky, osolíme a necháme uležet. Osmažíme na tuku, vyjmeme a ve zbylém tuku, osmažíme pórek a naložené papričky. Vše nasypeme do zapékací misky, posypeme sladkou paprikou a osolíme dle potřeby.

Telecí závitky

750g telecího masa, 150g slaniny, jedna polévková lžíce mouky, 80ml oleje, 150g pórku, 3 petržele, pepř, zelená petrželka, sůl, tuk na smažení.

Maso nakrájíme na tenké plátky, naklepeme, osolíme, posypeme sladkou paprikou a pepřem. Na všechny plátky nakrájíme kousky slaniny. Tyto plátky potom svineme do ruličky, omotáme nití, obalíme v mouce a osmažíme na tuku do zčervenání. Vložíme do pekáčku, posypeme směsí z podušené cibule, mrkve, celeru, petržele, zalijeme teplou vodou a vaříme na mírném ohni. Po uvaření odstraníme nitě a nakrájíme na kolečka. Zalijeme omáčkou, která nám vznikla z vaření masa a podáváme s bramborovou kaší.

Medailónky s vínovou omáčkou

140g telecího nebo vepřového masa, 2g soli, 0,2g černého pepře, 8g mouky, 10ml citrónové šťávy nebo vína (na marinování), 10ml vína na omáčku, 15ml oleje, 5g másla, 50g chleba, 1/3 vejce a příloha.

Maso nakrájíme na dva kousky po délce vlákna o šířce 2 až 3cm, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a lehce pokapeme citrónovou šťávou nebo vínem. Necháme uležet 2-3 hodiny v chladničce. Obalíme v mouce a smažíme v malém množství horkého tuku na středním ohni a neustále obracíme, do té doby až bude maso osmažené do červena. Z chleba ukrojíme dva plátky o tloušťce 5mm a šířce 4cm. Obalíme ve vejci a osmažíme v horkém tuku. Položíme na teplý talíř a na chléb položíme medailónek. Zalijeme horkou omáčkou z pečeného masa, dochucenou vínem a mletým pepřem. Na medailónky položíme kousky másla a jako přílohu podáváme brambory, dušené zelené fazolky a mrkev.