Jídla z masa

Segedínský guláš (bulharský recept)

Suroviny pro jednu porci: 200g vepřového masa, 300g kyselého zelí, 20g vepřového sádla, 10g cibule, 35g smetany, 1g sladké papriky, 0,2g kmínu nebo pepře.

Umyté maso nakrájíme na 4 kousky a osmažíme v tuku. Ve zbylém studeném tuku s malým množstvím vody osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a dusíme. Přidáme zelí, nakrájené na plátky a dušení prodloužíme. Jídlo přemístíme do hrnce tak, že dospod položíme polovinu zelí, které posypeme červenou paprikou a černým pepřem. Nahoru položíme maso a na něj druhou polovinu zelí. Zalijeme bujónem nebo horkou vodou, zamícháme a dusíme v troubě. Deset minut před podáváním zalijeme smetanou.

Popské maso

Suroviny pro jednu porci: 140g masa (telecí, hovězí, vepřové), 20g tuku, 20g cibule, 3g mouky, 50g rajčat, 1g sladké papriky, 10g česneku, 10ml vína, 1 bobkový list, 3g soli, 0,2 mletého pepře.

Umyté a na porce nakrájené maso lehce osmažíme na části horkého tuku. Postupně přidáváme nadrobno nakrájenou cibuli, 25g rajčat a sladkou papriku. Rozředíme horkou vodou a 5 ml vína. Vaříme do poloměkka. Přisypeme česnek, zbytek nadrobno nakrájených rajčat, koření, zbylé víno a mouku rozmíchanou ve vodě. Vaříme do měkka.

Paprikáš

Suroviny pro jednu porci: 140g masa (vepřové, telecí, hovězí), 20g tuku, 50g cibule, 180g paprik, 50g rajčat, 5g petržele, 5g mouky, 1g sladké papriky, 2,5g soli.

Umyté a na porce nakrájené maso lehce osmažíme v horkém tuku. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, menší množství vody a podusíme. Poklademe plátky rajčat, posypeme sladkou paprikou. Promícháme a rozředíme horkou vodou. Vaříme do poloměkkého masa. Umyté a očištěné papriky nakrájíme na čtverečky 1x1 cm a dusíme ve zbylém tuku s menším množstvím vody, špetky soli a potom přidáme maso. Můžeme dochutit pálivou paprikou. Povaříme 30 minut, vložíme nadrobno nakrájená rajčata, přilijeme mouku rozředěnou ve vodě a dovaříme dalších 10 minut.

Maso se sušenými švestkami

Suroviny pro jednu porci: 140g vepřového masa, 20g tuku, 20g cibule, 5g mouky, 50g rajčat, 1g sladké papriky, 50g sušených švestek, 5g cukru, 0,2g skořice, 0,2g pepře, 3g soli.

Umyté a na porce nakrájené maso osmažíme v horkém tuku. Jakmile maso zbělá přidáme nadrobno nakrájenou cibuli se špetkou soli, nadrobno nakrájená rajčata a ke konci sladkou papriku. Rozmícháme horkou vodou a vaříme do poloměkkého masa. Vložíme švestky (předem namočené do vody na 5 hodin), ochutíme cukrem, skořicí a pepřem. Pokračujeme ve vaření. Hotové jídlo zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a vaříme dalších 10 minut.

Hovězí dušené s cibulí

Suroviny pro jednu porci: 200g hovězího nebo telecího masa, 20g tuku, 120g cibule, 10ml vína, 8g mouky, 1-2 bobkové listy, 4g kopru, 0,2 černého pepře, 2g soli, příloha (pečené brambory).

Maso nakrájíme na kousky, které naklepeme jako řízek na tloušťku cca 1 cm. Osolíme, opepříme, obalíme v mouce a osmažíme dorůžova. Do hlubokého hrnce vložíme 1/3 nadrobno nakrájené cibule, 1/2 usmažených kousků masa, 1/3 cibule, 1/2 masa a 1/3 cibule. Zalijeme horkou vodou nebo bujónem, přidáme koření a část vína. Zakryjeme poklicí a dusíme v troubě do změknutí masa a cibule (musí být podušená). Odlijeme část omáčky, do ní přilijeme zbytek vína a zahustíme moukou ve studené vodě. Uvedeme do varu a vlijeme do původní nádoby, rozmícháme a vaříme několik minut. Servírujeme kousky masa, na nich položenou cibuli posypanou koprem a bramborami.

Dušené telecí

Suroviny pro jednu porci: 200g telecího nebo hovězího masa, 10g tuku, 10g cibule, 10g mrkve, 10g celeru, 6g rajského protlaku, 10g slaniny, 5g mouky, 1g česneku, 5g petržele, 1 bobkový list, 5ml vína, 1g sladké papriky, 0,2g mletého pepře, 2g soli, příloha (pečené brambory, dušený hrášek, rýže, houby nebo jiná dušená zelenina).

Maso očištěné od blan a umyté prošpikujeme plátky slaniny, mrkve a celeru. Sepneme sponou. solíme a lehce opečeme v horkém tuku do červena po všech stranách a vyjmeme. Do tohoto tuku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli s malým množstvím vody, soli a podusíme. Následovně přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, celer, rajský protlak a ke konci dušení česnek. Rozmícháme, posypeme červenou paprikou a rozmícháme horkou vodou. Vsypeme zbytek koření a část vína. Nasypeme maso a dusíme do změknutí. Maso vyjmeme, sejmeme spony a zakryjeme. Omáčku přepasírujeme, zahustíme moukou, rozmícháme ve studené vodě, přilijeme víno a vaříme dalších 5 minut. Maso nakrájíme na plátky, zalijeme omáčkou a obložíme přílohou.

Vepřové maso se zralou fazolí

140g vepřového masa, 20ml oleje, 20g cibule, 50g rajčat, 1g sladké papriky, 5g máty a zelené petržele, 15g soli, 50g fazolí, 10g mrkve, 10g celeru.

Fazole od večera namočené ve vodě uvaříme v nové studené vodě. Umyté a nakrájené maso vložíme do horkého tuku a lehce zasmažíme. Přisypeme nadrobno nakrájenou cibuli, malé množství vody, soli a podusíme, přidáme rajčata a nakonec sladkou papriku. Rozředíme odvarem z fazolí, drobně nasekanou mátou a zbytkem rajčat. Vaříme dalších 15 minut, stáhneme z ohně a posypeme zelenou petrželí.

Vepřové maso s čerstvým zelím

140g vepřového masa, 300g čerstvého zelí, 30g tuku, 70g rajčat, 1g sladké papriky, citrónová šťáva na dochucení.

Umyté a na porce nakrájené maso vložíme do poloviny horkého tuku, zamícháme a lehce zapražíme. Poté k masu vložíme nakrájená rajčata a sladkou papriku. Rozmícháme s horkou vodou a vaříme do poloměkka. Očištěné a omyté zelí rozřežeme na čtyři díly a nakrájíme na plátky. Zelí protřeme solí a citrónovou šťávou a podusíme na zbytku tuku. Přeložíme do pekáčku, na zelí položíme maso a zalijeme šťávou. Pečeme do plného změknutí masa.

Vepřové maso s kyselým zelím

140g vepřového masa, 30g sádla, 350g kyselého zelí, 1g sladké papriky, dle přání pepř a pálivá paprika.

Umyté a na porce nakrájené maso vložíme do části tuku a lehce zasmažíme. Dolijeme horkou vodou a vaříme do poloměkka. Zelí, pokud je moc kyselé, opláchneme ve vodě. Podusíme na zbytku tuku, které mícháme dokud nezměkne. Posypeme červenou paprikou a promícháme. Přeložíme do pekáčku, poklademe nakrájenou pálivou paprikou a upečeme. Dle přání servírujeme posypané mletým pepřem.

Vepřové maso s pórkem

140g vepřového masa, 20g sádla, 50g rajčat, 20g cibule, 5g mouky, 1g sladké papriky, 280g pórku, 0,2g pepře, 10g citrónové šťávy, 2g soli.

Umyté a na porce nakrájené maso lehce osmažíme v horkém tuku. Postupně přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, rajčata a na konec sladkou papriku. Rozředíme vodou a vaříme 20 minut. Pórek očistíme, umyjeme a nakrájíme na kousky o délce 2-3 cm. Vložíme k masu, opepříme a vaříme. Deset minut před dokončením zahustíme moukou, rozmícháme ve vodě. Dochutíme citrónovou šťávou.