Grilovaná jídla

Sýr nebo kaškaval na roštu

Suroviny pro jednu porci: 120g sýra, 5g másla, 5ml oleje, 10g rajčat, špetka sladké papriky, kousek zelené petržele, dle přání pálivou papriku.

Sýr naložíme do studeného mléka nebo vody (odstranění zbytečné soli). Nakrájíme na plátky o tloušťce 1 cm a váze 120g, které potřeme olejem a položíme na papír na pečení. Posypeme sladkou paprikou a položíme kouskem másla, plátek rajčete a kousek zelené petržele. Dle přání můžeme přidat i pálivou papriku. Zabalíme do papíru a namočíme ve studené vodě. Položíme na rošt. Pečeme do změknutí sýra. Ihned servírujeme.

Pikantní kjufteta na plechu

750g mletého masa, 1 středně velká cibule, 2 vejce, 1 zelená paprika, 1 plátek staršího chleba nebo 100g strouhanky, pepř, kmín, saturejka, sůl. Náplň: 250g hub, 2 velká rajčata, 1 velká cibule, 30g oleje, pepř, bazalka, sůl.

Smícháme maso s vejci, nadrobno nakrájenou cibuli a papriku. Přidáme namočený a vymačkaný plátek chleba, pepř, kmín, saturejku a sůl. Rozetřeme směs masa na plech o průměru 28 cm. Pokryjeme houbami s olejem, opepříme a posolíme. Nahoru poklademe plátky rajčat, cibule a posypeme bazalkou. Dáme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 40 minut na 180°C.

karbanátky

Kjufteta z tvarohu (2-3 porce)

300g tvarohu, 300g parmezánu, 1 vejce, 3 čajové lžičky mouky, mouka na poprášení, olej a sůl.

Nastrouhejte parmezán na drobno a smíchejte s tvarohem. Přidejte vejce, 3 čajové lžičky mouky, sůl na dochucení. Pořádně promíchejte. Ze směsi vytvarujte ploché kjufteta, obalte je v mouce a smažte z obou stran do zlatové barvy.

karbanátky