Bezmasá jídla

Tykvičky s rýží

1kg tykviček, 1 cibule, 1 hrnek rýže, 1 čajový hrnek oleje, 1/2 svazku kopru, sůl.

Tykvičky nakrájíme na kousky, svaříme v osolené vodě. Odděleně osmahneme v oleji 1 cibuli a 1 hrnek rýže dokud se nezprůhlední. Tykvičky dáme na plech, přidáme cibuli s rýží, posypeme koprem a pečeme až bude rýže hotová.

Specialita z tykviček

1 čajový šálek oleje, 1 cibule, 1kg tykviček, 2 rajčata, 1 polévková lžíce mouky, 1 polévková lžíce sladké papriky, kopr, petržel,sůl.

Na oleji dozlatova zasmažíme 1 drobně nakrájenou cibuli. K ní přidáme tykvičku nakrájenou na kousky, 2 rajčata taktéž nakrájená na kousky, sůl a mletý pepř. Zalijeme hrnkem horké vody, osolíme a vaříme do změknutí. Přidáme lžičku mouky, sladkou papriku a rozmícháme v trošce studené vody. Jídlo vaříme ještě 5 minut. Posypeme koprem a petrželkou.

Plakia z tykviček

1/2kg tykviček, 1/2kg zelených fazolek, 1 čajový šálek oleje, 2 mrkve, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 4-5 listů z celeru, 1 polévková lžíce mouky, 1 čajová lžička sladké papriky, 2 rajčata, sůl, mletý pepř, kopr, petrželka.

V osolené vodě svaříme tykvičky nakrájené na kostky. Vodu ze svařených tykviček ponecháme. Zvlášť svaříme zelené fazole a vodu opět uchováme. V oleji s malým množstvím bujonu z tykviček podusíme 2 mrkve nakrájené na kousky, 3 stroužky česneku na plátky, 1 cibuli nadrobno, listy celeru. Jakmile směs změkne, posypeme lžičkou sladké papriky. Rozředíme v bujonu z tykviček a fazolí. Do pekáče se dají tykvičky, zelené fazolky, podušená zelenina, 2 rajčata nakrájená na kousky, sůl, mletý pepř. Posypeme koprem a petrželkou. Pečeme v mírné troubě cca 20 minut.

Tykvičky s rajčatovou omáčkou

1kg tykviček, 1/2kg rajčat, 5 stroužků rozmělněného česneku, 1/2 svazku zelené petrželky.

Tykvičky nakrájíme na tenké plátky a pokládáme na vymazaný plech jako tašky na střeše. Pečeme v mírné troubě do změknutí. Rajčata nastrouháme a vaříme v širokém kastrůlku až zhoustnou, osolíme, přidáme česnek a nadrobno nakrájenou petrželku. Omáčku nalijeme rovnoměrně na tykvičky a necháme zapéct cca 15 minut.

Papriky plněné zeleninou

1 cibule, 2 mrkve, 1/4 zelí, 200g hrachu, 1 čajový šálek oleje, sůl, pepř, kopr, zelená petrželka, 500g paprik

V malém množství vody se podusí cibule, 2 mrkve na kousky, čtvrtina zelí na plátky a 200g hrachu. Vše se pak smíchá se solí, mletým pepřem, koprem a nasekanou zelenou petrželkou. Papriky očistíme a naplníme zeleninou. Položíme na plech s trochou vody a oleje a dáme do mírné trouby upéct. Na plnění můžeme použít i tykvičky či baklažány.

plněné papriky