Bezmasá jídla

Pečená červená rajčata s omáčkou Bešamel

Suroviny pro jednu porci: 200g rajčat, 10g mouky, 15ml oleje, 20g sýra, 0,2g pepře, 2g soli, 200ml jogurtu, 1/2 vejce, 5g zelené petržele.

Zhotovíme omáčku tak, že v horkém tuku (10g porce) zasmažíme mouku. Rozředíme jogurtem a zahříváme do varu za neustálého míchání. Vsypeme nastrouhaný sýr, sejmeme z ohně a zahustíme vejci. Dochutíme solí, pepřem a jemně nasekanou petrželí. Umytá rajčata nakrájíme na kroužky o tloušťce 1 cm. Osolíme, obalíme v mouce a osmažíme. Vložíme na olejem pomaštěný plech a zalijeme zhotovenou omáčkou. Jídlo zapečeme na 10 minut.

Plněné brambory

8 brambor, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 mrkev, 1 sladká paprika, 1/3 čajové lžičky rozmarýnu, 1/3 čajové lžičky majoránky, 50g máslo, 2 čajové lžičky sojové omáčky, 150g balkánského sýra, mletý pepř.

Umyjte brambory, propíchněte vidličkou a zapečte 45-55 minut na 200°C. Ukrojte vrchní část, vydlabejte. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, mrkev a papriku na nudličky. Mrkev osmažte v oleji 5 minut, přidejte cibuli, česnek, papriku a smažte dalších 5 minut. Přidejte sojovou omáčku, rozmarýn, majoránku a poduste ještě 3 minuty. Opepřete, smíchejte a naplňte brambory. Zapečte 20 minut, posypte sýrem a zapečte ještě 2-3 minuty.

Zelená kjufteta (4 porce)

Polovina hlávky středního zelí, polovina čajového hrnku mouky, 2 vejce, zelený hrách (jako příloha), sůl, pepř.

Nakrájejte zelí nadrobno, přidejte sůl a promačkejte. Poté přidejte vejce, mouku, sůl, pepř a promíchejte. Udělejte placky, osmažte a podávejte se smetanou a zeleným hrachem.

Omeleta se zeleninou (2-3 porce)

1 střední tykvička, 1 cibule, 2 zelené papriky, 2 rajčata, 4 vejce, 1 a 1/2 čajového hrnku mléka, 2 čajové lžičky mouky, zelené koření na ochucení, olej, sůl.

Cibuli nakrájíme nadrobno, tykvičky a tenké plátky, rajčata oloupeme a nakrájíme na kousky. Zeleninou papriku nakrájíme na proužky. Cibuli osmahneme v oleji dozlatova. Přidáme nakrájenou tykvičku, jak se podusí, přidáme papriku, po 3 minutách rajčata, zamícháme a dusíme 5 minut. Vejce, mléko, mouka a sůl se rozmíchá, nalije se na zeleninu na pánvi, zakryje se poklicí a smaží, dokud nejsou vejce hotová.

Špagety s tykvičkami (4 porce)

350g špaget, 1 čajová lžička tvarohu, česnek, 1 pálivá paprika, 2 středně velké tykvičky, nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu, 75g přírodního balkánského sýra, sůl.

Uvařte špagety a ponechejte 1 hrnek vody ze špaget. Nakrájejte tykvičky na tenké proužky. Ohřejte na pánvi tvaroh, osmažte česnek a pálivou papriku 30 sekund, přidejte tykvičky a smažte 1 minutu, pak promíchejte. Zamíchejte do špaget, přidejte trochu vody z vařených špaget, kůru a šťávu z citronu, balkánský sýr promíchejte a dochuťte.

Zapečené brambory (1 porce)

2 velké brambory, 2 čajové lžičky olivového oleje, 3/4 čajové lžičky mořské soli.

Rozehřejeme troubu na 220°C. Nakrájejte bramboru na tenká kolečka, s tloušťkou ne více než 1 cm. Omyjte studenou vodou a osušte. Brambory postříkejte olejem a osolte. Položte na pečící papír a pečte dozlatova cca 25 minut.

Biskupské luštěniny

300g luštěnin (čočky), 3 brambory, 1/2 čajové lžičky skořice, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 rajče.

Luštěniny dle potřeby namočíme a dáme vařit. Až jsou skoro hotové přidáme 3 brambory na kousky. Když se brambory uvaří, přidáme polovinu čajové lžičky skořice a sundáme se z ohně. Zvlášť pasírujeme 1 cibuli, 3 stroužky česneku a 1 rajče. Vytvoříme se kaše, která se přidává až do hotové polévky na talíři, cca 2 polévkové lžíce.

Fazole na klášterní způsob

500g fazolí, 1 cibule, 2-3 sušené papriky, 2 mrkve, 2 rajčata, 1 lžička oleje, sladká paprika, saturejka, máta, petrželka, sůl.

Fazole přes noc namočíme. Druhý den vyměníme vodu a vaříme s 1 nadrobno nakrájenou cibulkou, přidáme 2-3 celé sušené papriky a 2 mrkve nakrájené na kousky. Když jsou fazole hotové, dají se na pekáč bez vody, k nim přidáme rajčata nakrájená na kousky, sůl, 1 lžičku oleje, sladkou papriku, saturejku, mátu a petrželku. Uvařené červené papriky oloupeme a nakrájíme nadrobno a posypeme jimi fazole. Dobře promícháme a pečeme v mírné troubě do vzniku kůrky.

Popský recept na fazole s kyselým zelím

500g fazolí, 1 kyselé zelí, 1 pórek, sůl, 1-2 svazky máty, 1-2 svazek petržele , 3-4 stroužky česneku.

Fazole namočíme přes noc, vaříme do polo hotova. Kyselé zelí nakrájíme nadrobno, přidáme k fazolím, poté cibuli (pórek), nakrájený na plátky. Vaříme do změknutí zelí a fazolí. Podáváme s rozmělněným česnekem, mletým pepřem, nadrobno nakrájenou mátou a petrželkou. Osolíme dle potřeby.

Kaše se zelených fazolí

1kg zelených fazolí, 1 čajový šálek oleje, 1 lžička mouky, 1 čajová lžička sladké papriky, kopr, petrželka, česnek, sůl.

Zelená fazole se uvaří a rozmixuje na hustou kaši. Odděleně zasmažíme v troše oleje nebo margarínu 1 lžičku mouky a přidáme do fazolí. Vzniklé pyré necháme povařit na několik minut na mírném ohni za neustálého míchání. Přidáme sladkou papriku a po chvíli kopr, petržel a česnek.