Bezmasá jídla

Kopřivy s bramborami

1kg kopřiv, 1kg brambor, 150g másla, sůl.

Kopřivy několikrát propláchneme v horké vodě, nakrájíme nadrobno, zalijeme malým množstvím horké vody. Počkáme až voda začne vřít a potom přidáme oloupané brambory, nakrájené na malé kousky. Po uvaření brambor vodu slejeme. Jídlo rozmixujeme a zalijeme rozpuštěným máslem. Podáváme s jogurtem.

Dobrudžanská specialita (pro 4 osoby)

240g paprik, mrkev, celer, olej, 200g cibule, 60g rýže, 320g rajčat, pálivá paprika, zelená petržel, pepř, sůl.

Nadrobno nakrájíme cibuli, mrkev a celer a vložíme je do studeného tuku s malým množstvím vody a soli. Dusíme až do vypaření vody potom vložíme papriky nakrájené na plátky, rajčata a neuvařenou rýži. Rozmícháme s horkou vodou v poměru 3 díly horké vody k 1 dílu studené vody. Posypeme zelenou petrželí, pálivou paprikou a zapečeme. Hotové jídlo ochutíme pepřem, přikryjeme pokličkou a necháme odstát 10 minut.

Sireně po šopski (2 porce)

Cca 400g sýra, 2 rajčata, 2 vejce, 1 lžíce oleje, snítka petržele, případně 2 papriky, sůl.

Zapékací misky vytřít olejem. Sýr nakrájíme na plátky a plátky umístíme do misek na sebe. Rajčata nakrájíme na kolečka a položíme na sýr (případně i papriky). Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut. Poté do každé misky rozklepneme vajíčko a pečeme do doby, než je vejce hotové. Posypeme nasekanou zelenou petželkou a můžeme podávat.

Sirene po šopsky

Suroviny pro jednu porci: 120g sýru, 15g másla, 1 vejce, 30g rajčat, 5g pálivé papriky, 0,5g mletého pepře.

Do zapékací misky vložíme kousek másla nebo oleje, plátek rajčete, plátek sýra, plátek rajčete, kousek pálivé papriky a kousek másla. Přikryjeme a pečeme do změknutí sýru. Nakonec přidáme vejce, znovu přikryjeme a zapečeme. Podáváme v této misce.

Sýr pečený

Suroviny pro jednu porci: 100g balkánského sýra, 5g másla, 5g mouky, 0,3g sladké papriky.

Sýr namočíme do studené vody nebo mléka (odstranění soli). Nakrájíme na plátky o tloušťce 1 cm, které obalíme v mouce a položíme na olejem vymaštěný plech. Posypeme červenou paprikou a pečeme do změknutí. Ihned podáváme.

Kaškaval Orly

Suroviny pro jednu porci: 120g balkánského sýra, pasta Patafri, příloha.

Sýr nakrájíme na plátky o tloušťce 1 cm a potom na proužky široké 1 cm. Vložíme do pasty a smažíme na másle. Podáváme s pečenými brambory, zeleným salátem, rajčaty, okurky. Příprava pasty Patafri: Pro jednu dávku potřebujeme 160g mouky, 100 ml vody, 100 ml piva, 3 vejce, 25 ml oleje. Do plastové nádoby s oblým dnem vložíme mouku, žloutky, olej, vodu a pivo (místo piva můžeme použít i mléko). Rozmícháme do husté kaše. Z bílku ušleháme sníh, posolíme, opatrně promícháme a vmícháme do hotové kaše a zamícháme.

Sýr nebo kaškaval smažený

Suroviny pro jednu porci: 120g sýra nebo balkánského sýra, 20g másla, 5g mouky, 5ml oleje, 1/6 bílku, sladká paprika nebo pepř.

Sýr nebo balkánský sýr namočíme do vody nebo mléka, nakrájíme na plátky o tloušťce 1 cm a váhy cca 120g. Nakrájené plátky obalíme v rozšlehaném bílku a touto stranou položíme do horkého tuku na pánvi. Otočíme a smažíme i na druhé straně. Podáváme posypaný pepřem nebo sladkou paprikou.

Obalovaný kaškaval v těstíčku

Suroviny pro jednu porci: 100g balkánského sýra, 8g mouky, 1 vejce, 15g másla, příloha.

Sýr nakrájíme na plátky o tloušťce 1 cm, obalíme a smažíme v horkém tuku. Podáváme s přílohou z rajčat a pečených paprik. Sýr můžeme připravit na další tři způsoby: 1. způsob: Nakrájíme na plátky, opláchneme ve vodě nebo mléce, obalíme v mouce a rozšlehaném vejci. 2. způsob: Nakrájené plátky, opláchnuté ve vodě, obalíme v mouce, vejci, strouhance a znovu ve vejcích. 3. způsob: Nakrájené plátky, namočíme v pastě Patafri. Příprava pasty: Pro jednu dávku potřebujeme 160g mouky, 100 ml vody, 100 ml piva, 3 vejce, 25 ml oleje. Do plastové nádoby s oblým dnem vložíme mouku, žloutky, olej, vodu a pivo (místo piva můžeme použít i mléko). Rozmícháme do husté kaše. Z bílku ušleháme sníh, posolíme, opatrně promícháme a vmícháme do hotové kaše a zamícháme.

Pečená červená paprika

Umyté a od semen očištěné papriky posolíme na jeden prst zevnitř. Upravíme do jedné řady na plech. Do každé papriky nalijeme po 1 lžičce oleje, 0,5 čajového šálku octu a 1/2 rovné čajové lžičky cukru. Narovnáme druhou řadu paprik, která se plní stejně. Na dno plechu dáme trochu vody a pečeme do lehkého změknutí. Do sklenic plníme najednou, doléváme s trochou vzniklé tekutiny, zavíráme ihned víčkem a obracíme dnem vzhůru. Tak ponecháme dvanáct hodin. Pokud na plechu zůstane šťáva, dáme do ní další papriky ale nenaléváme vodu. Konzumujeme za studena.

Pečené papriky s vejci a sýrem

Suroviny pro jednu porci: 200g paprik, 30ml oleje, 8g mouky, 80g sýra, 1/2 vejce.

Omyté, osušené, upečené, podušené, oloupané a očištěné od semen papriky osolíme a plníme pomocí čajové lžičky směsí z nastrouhaného sýra a vejce. Obalíme v mouce, opečeme na horkém tuku. Dle přání můžeme papriky obalit v mouce a vejci.