Bezmasá jídla

Letní specialita

Suroviny pro jednu porci: 210g baklažánů, 30ml oleje, 100g cibule, 15g mrkve, 20g celeru, 70g rajčat, 10g česneku, 5g zelené petržele, 2g soli, 1 bobkový list, 0,2g mletého pepře.

Baklažány umyjeme a nakrájíme na kousky 1,5 cm. Posolíme, necháme uležet 20 minut, omyjeme, necháme osušit a osmažíme na tuku. Cibuli nakrájenou na plátky podusíme na oleji, vodě se špetkou soli. Přisypeme nastrouhanou mrkev, celer a znovu dusíme. Přidáme část rajčat nakrájených nadrobno, česnek nakrájený na plátky a koření (bobkový list, zelená petržel a pepř). Na plech položíme baklažány a na ně na plátky nakrájená rajčata. Zalijeme vodou a tukem. Zapečeme. Podáváme studené.

Gjuveč z brambor

Suroviny pro jednu porci: 200g brambor, 30g cibule, 25g paprik, 50g rajčat, 26ml oleje, 1g sladké papriky, 5g zelené petržele, 2g soli.

Do studeného tuku s malým množstvím vody a soli vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a podusíme. Následovně přidáme část rajčat a papriky nakrájené nadrobno, brambory nakrájené na plátky po délce a několik minut podusíme za častého míchání. Nakonec přisypeme sladkou papriku, rozmícháme a zalijeme horkou vodou. Vsypeme do pečící misky a zapečeme. Před dokončením poklademe rajčaty a zelenou petrželí.

gjuveč džuveč

Pastýřský gjuveč

Suroviny pro jednu porci: 120g paprik, 40g rajčat, 30g sýra, 30g cibule, 25ml oleje, 1/2 vejce, 80ml zakysané smetany, 10g mouky, 5g zelené petržele, 2g soli.

Do studeného tuku s malým množstvím vody a soli vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a podusíme. Přidáme nadrobno nakrájené papriky, podusíme, přidáme rajčata a znovu podusíme. Položíme na plech. Vyrovnáme a nastrouháme sýr, posypeme polovinou množství zelené petržele. Takto připravené zalijeme směsí z vejce, zakysané smetany a mouky. Pečeme v horké troubě. Hotové jídlo posypeme nadrobno nasekanou petrželí.

gjuveč džuveč

Pečené brambory se slaninou

1kg brambor, 200g slaniny, 40g tuku, 1 polévková lžíce sladké papriky, 2 ks pálivé papriky, sůl.

Brambory nakrájíme na kousky, vložíme do zapékací misky, osolíme, posypeme sladkou paprikou, zalijeme tukem a vodou a dáme zapéci. Jakmile brambory zapečeme, nahoru položíme plátky slaniny. Všechno pečeme do zlatova. Na okraj pečených brambor zapíchneme pálivé papriky.

Houbové karbanátky

500g hub (žampiónů), 500g brambor, 2 mrkve, 1 vejce, 1/2 svazku zelené petržele, sůl a černý pepř.

Houby, mrkev a brambory uvaříme. Mrkev nastrouháme a brambory rozmačkáme. Vše velmi dobře promícháme. Přidáme vejce, jemně nakrájenou petržel, sůl a mletý pepř. Vytvoříme karbanátky a smažíme je na horkém tuku. Podáváme se salátem dle sezóny.

karbanátky

Houbový salát

500g pečůvky, citrón, olej, česnek, kopr, sůl a pepř.

Houby nakrájíme na drobné kousky, uvaříme v osolené vodě a scedíme. Vložíme do salátové mísy, polijeme olejem, citrónovou šťávou a posypeme pepřem. Česnek nakrájíme na plátky a posypeme ním houby. Vše promícháme a necháme 15 minut uležet. Salát servíruje s jemně nasekaným koprem.

Nákyp s houbami

250g hub, 2 až 3 vejce, 60g másla, 100ml vody, 2-3 polévkové lžíce nastrouhaného slaného sýra, pepř, sůl. Omáčka: 20g másla, 1 polévková lžíce mouky, 1 čajový šálek mléka a sůl.

Jemně nakrájené houby osolíme, opepříme a podusíme na másle. Podlijeme vodou a vaříme na mírném ohni. Mezitím si uděláme zásmažku na omáčku a rozmícháme ji v mléce, osolíme a za nepřetržitého míchání vaříme do zhoustnutí. Jakmile houby zcela změknou, odstavíme hrnec z ohně a vlijeme do něj omáčku. Přidáme rozšlehané vejce a nastrouhaný sýr. Zamícháme a přelijeme na namazaný pekáček. Pečeme ve vodní lázni do zhoustnutí nákypu.

Rýže s houbami a česnekem

1 čajový šálek rýže, 1 sklenice sterilovaných hub, 3 polévkové lžíce másla, 1 stroužek česneku, sůl na ochucení, zelená petržel, nať z cibule, 3 čajové šálky bujónu.

V horkém másle podusíme nať z cibule, česnek a houby. Vložíme umytou rýži. Podusíme 3-4 minuty. Vsypeme do nádoby na pečení a zalijeme horkým bujónem, pečeme do změknutí rýže. Servírujeme posypané nadrobno nakrájenou petrželí a jako přílohu použijeme salát dle sezónního výběru.

Popská specialita

250g červené cibule, 20g žluté cibule, 20ml oleje, 10g mrkve, 15g celeru, 40g rajčat, 5ml vína, stroužek česneku, 1g sladké papriky, mletý pepř, bobkový list, zelená petržel, sůl, rajský protlak, mouka.

Do studeného tuku s malým množstvím vody a soli vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer nakrájený na kousky. Podusíme a vložíme česnek s malým množstvím vody. Znovu podusíme a podle potřeby dolijeme vodou. Jakmile cibule změkne vsypeme sladkou papriku, zamícháme, vlijeme rozředěný rajský protlak, víno a rozředíme vodou. Jakmile je jídlo uvedeno do varu přidáme bobkový list, pepř a nadrobno nakrájená rajčata. Dodusíme. Zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a posypeme nadrobno nakrájenou zelenou petrželí.

Kopřivy s rýží

1kg kopřiv, 200g rýže, 100ml oleje, 100g pórku, 2 rajčata, 1 lžička sladké papriky, sůl.

Nadrobno nakrájenou cibuli podusíme v tuku do změknutí a zahustíme sladkou paprikou. Přidáváme postupně rajčata nakrájená nadrobno, omyté a nakrájené kopřivy, které zalijeme teplou vodou. Při varu vložíme rýži. Jídlo osolíme a vaříme na mírném ohni. Podáváme s jogurtem.